«Kors på halsen» er Røde Kors’ samtaletilbud, der unge kan snakke med voksne om alle mulige saker som opptar dem. Mange av henvendelsene fra de unge dreier seg om skolen.
– Det som er viktig for barna er viktig for oss og derfor snakker vi med dem om alt de måtte være interessert i å snakke om. Mange snakker om følelser, om relasjoner, har spørsmål om kroppen sin, eller vil snakke om skolen, sier leder for «Kors på halsen», Nelli Kongshaug.
De unge bruker veldig mye av tiden sin på skolen, og derfor er det helt naturlig at de også snakker med «Kors på halsen» om skolen. Det kan være faglige ting de vil snakke om, men kanskje aller mest om de relasjonene som barn og unge har både til venner og lærere, og som påvirker hverdagen deres.
Nelli Kongshaug
Leder for «Kors på halsen»
Foto: Bård Kvandahl
– Mobbing er et av de aktuelle temaene som påvirker skolehverdagen. Det skjer noe både med klassemiljøet, med den som mobber, med den som mobbes og også med de som ser på. Vi er nøytrale og upartiske og snakker med alle parter om dette, både de som utsettes for det og med de som mobber, forklarer Kongshaug.
Gruer seg til skolestart
Det er mange forskjellige følelser som melder seg både når barna skal begynne på skolen, starte på et nytt skoleår, begynne i en ny klasse, eller gå fra barnetrinnet til ungdomstrinnet.
– Noen gruer seg, noen gleder seg og andre tenker ikke så mye på det. Men uansett hva de føler, så er det greit å snakke om disse tingene med oss og fortelle om hva det er som gjør at de gruer eller gleder seg, sier hun.
Kongshaug peker også på foreldrenes rolle som samtalepartner:
– Barn snakker aller mest med foreldrene sine, og derfor er det lurt om foreldrene har tenkt igjennom hva det for eksempel betyr hvis barnet skal begynne på et skoletrinn der de får karakterer for første gang. Det er viktig at foreldrene ikke bagatelliserer barnets følelser, men bruker tid til å høre på dem. Å si at «dette blir spennende» eller at «dette blir kjempebra» bør de også unngå, for det er ikke sikkert at det verken blir spennende eller bra. Spør heller hva barna selv mener de trenger for å få en god skolehverdag. Det er et fint sted å begynne, tilføyer hun.
Åpent hele året
I sommer, og frem til 19. august har «Kors på halsen» åpent mellom 1600 og 2200 mandag til fredag, etter 19. august åpner de klokken 1400. I fjor hadde de mer enn 35 000 henvendelser fra barn og unge som enten kontaktet dem via telefon, mail, eller chat. «Kors på halsen» har også et forum som er en arena hvor de unge både kan gi og få støtte, råd og tips fra andre unge. Her blir alle innleggene moderert før de legges ut.
Full anonymitet og trygge voksne
– Den viktigste rollen vår er å være trygge voksne som har tid til å lytte til dem som trenger noen å snakke med. Vi svarer på telefon, chat og mail, men vi ser ikke de unge og vet ikke hvem de er siden tilbudet er helt anonymt. «Kors på halsen» er også nasjonalt. Derfor kjenner vi ikke til alle de lokale hjelpetilbudene som finnes over hele landet, og da er det ekstra viktig at vi kartlegger nettverket til de som tar kontakt. Hvilke voksne har de rundt seg? Hvem er det som de stoler på? Og hvilke tilbud finnes egentlig der de bor? Hvis barna trenger mer hjelp enn det vi klarer å gi dem, forsøker vi å finne gode løsninger sammen med barna, sier Kongshaug avslutningsvis.
Av Tom Backe