Skip to main content
Hjem » Våre barn og unge » Slik forebygger du husstøv
tips

Slik forebygger du husstøv

vaske
vaske
– Tørt renhold er best og vi anbefaler bruk av microfiber og mopp, sier Grethe Amdal i LHL. Foto: Getty Images

Overflater som ikke samler støv og som er enkle å rengjøre, støvsuger med HEPA-filter, tørre rengjøringsmetoder og god ventilasjon er de viktigste virkemidlene for å redusere plagsomt støv og skape et godt inneklima.

Husstøv inneholder gjerne forurensning fra mange ulike partikler og fra en rekke forskjellige kilder.

– Det kan være kjemiske stoffer fra kilder som stearinlys, fra matlaging, fra rengjøringsspray og parfyme, men kildene kan også være partikler fra tekstiler som tepper og gardiner eller møbler. Men rekken av kilder er mye lenger enn dette, for i tillegg vil partikler fra maling og lakk som skaller av eller hudceller fra dyr og mennesker, pollen, eller ting vi får med oss under skoene utenfra også være med å blande seg i husstøvet, forklarer Grethe Amdal som er helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

– Ved støvsuging kan en sentralstøvsuger være et godt valg, men hvis du ikke har det bør støvsugeren utstyres med et HEPA-filter som sørger for at den ikke blåser ut små partikler.

Listen over plager som kan oppstå som følge av støv er nesten like lang og variert. Noen reagerer med å nyse, andre hoster eller får irritasjoner i luftveiene, eksempelvis en rennende eller tett nese. Reaksjonen hos enkelte er at de får tørre øyne mens hos andre begynner øynene å renne. Man kan utvikle både astma og allergi dersom man befinner seg i et usunt inneklima. Noen opplever også at de får kløende utslett eller at eksem forverres.

Forebygging er best

– Det beste er å forebygge. Å unngå støvsamlere er et godt tips og tenk på at glatte flater er enklest  å rengjøre. Bøker i skap samler for eksempel mye mindre støv enn bøker som står i åpne hyller. Tunge plyshgardiner og tepper samler mye støv.  Forøvrig er tørt renhold best, og vi anbefaler  bruk av microfiber og mopp. Ved støvsuging kan en sentralstøvsuger være et godt valg, men hvis du ikke har det bør støvsugeren utstyres med et HEPA-filter som sørger for at den ikke blåser ut små partikler, forklarer Amdal.

Det er også bra å lufte ut skikkelig så du får byttet ut inneluften to til tre ganger daglig. Luftespalter over vinduer bør stå åpne hele året, for høy fuktighet inne er heller ikke bra for inneklimaet.

Next article