Skip to main content
Hjem » Våre barn og unge » Smarte tips for å lære barn om penger
Sponset

Å lære barn om økonomi er en viktig del av oppdragelsen. Men når er det egentlig på tide å begynne å gi ukepenger, eller å gi barnet et bankkort? Kenneth Engen i OBOS-banken gir nyttige tips til foreldre som vil lære barna om sparing.

1. Hvordan kan vi lære barn om penger når vi nesten aldri ser de?

Det er lett å forstå at mynter og sedler kommer i en begrenset mengde, men dette kan være vanskeligere å forstå når noen betaler med kort. Ved å gi barna mobilbank og sitt eget bankkort blir det lettere å forholde seg til penger som ikke er fysiske.

2. Når er riktig tidspunkt for å gi barn eget bankkort og sparekonto?

Det kommer an på barnets modenhet, her finnes ikke noe fasitsvar. Barnet kan ha egen sparekonto fra de er født, og OBOS-banken tilbyr bankkort til barn som har fylt 7 år. Når foreldrene synes barnet er stort nok til å få egen mobil, kan barnet følge med på saldo i egen mobilbank. Det kan være lurt å bruke to kontoer, slik at de sparer på den ene, og har bankkort på den andre. Foreldrene har kontrollen, og kan styre hvor mye som skal være tilgjengelig på kontoen med kort.

3. Hva er viktig å ta opp når vi snakker med barn om penger?

I første omgang er det viktig å skape sunne holdninger og respekt for pengers verdi. Noe så enkelt som å spare først og bruke etterpå er et godt utgangspunkt. Den aller beste måten å lære seg verdien av penger på er å la barnet tjene egne penger gjennom ukelønn. Selvtjente penger skaper gjerne et mer bevisst forhold til hva barnet synes det er verdt å bruke penger på.

4. Hvordan kan vi gjøre sparing morsomt for barna?

En idé kan være å sette konkrete sparemål for barnet. Snakk om hva som skal til for å nå målet, og lag gjerne oppgaver som motiverer til innsats. Det finnes flere app-er hvor foreldre og barn kan avtale plikter som gir lønn og følge med på hva som har blitt gjort.

Next article