Hjem » Våre barn og unge » Forebygg småbarnsskader i hjemmet
Sikkerhet

Forebygg småbarnsskader i hjemmet

peisgitter
peisgitter
ENKLE GREP: Det er ikke mye som skal til for å tilrettelegge for et tryggere hjem, slik at barnet kan ferdes fritt. Foto: Babydan

Av Cecilie Holtan

 
Når nysgjerrige småbarn skal utforske omgivelsene, går de aktivt til verks. Helsesøster Siri Beenfeldt Luhr anbefaler de voksne å se leiligheten fra barnets perspektiv. Bokstavelig talt.
 

Trygghet i hjemmet

– Foreldrene må legge seg ned på gulvet og se en til to meter langs veggene etter hva barnet kan gripe tak i og skade seg på. Sjekk vern på komfyren, lås på skaper, trappe-grind, vannkraner som er ferdig innstilt på temperatur og sikre vinduer og ytterdører, oppfordrer helsesøsteren ved Sentrum helsestasjon i Haugesund.

Brannskader

Står det en kopp med varm drikke på bordet, kan den lille søtnosen med tynn hud brenne seg kraftig. Det kan resultere i store smerter, store arr og sykehusbehandling.

– Det er fort gjort at den lille kommer krypende og får koppen over seg, sier Luhr, som ofte snakker med familier om hvordan de kan forebygge hjemmeulykker. I likhet med kaffekoppen må trakteren og vannkokeren plasseres i god avstand fra barnet, som kan dra i ledningen. Det er også viktig å være oppmerksom på ovner og passe på hvor kjemikaliene står.

– Såpen til oppvaskmaskinen er giftig. Sett dette høyt opp på ei hylle eller i et skap. Medisiner skal låses inn i medisinskap, sier Luhr. Det kan også være lurt å ta en titt på persiennesnorene. Det finnes tilfeller der disse har resultert i kvelningsulykker. – Ikke ha snorer som henger, sier hun.

Gikk ut midt på natta

Skrekkeksempelet til mange foreldre er at barnet deres skal spasere ut av leiligheten alene. – I vinter var vi i kontakt med en familie der den lille gutten gikk ut i tretiden på natten. Noen så ham og ringte politiet. Politihunder snuste seg frem til guttens hus og politiet kjørte den lille gutten hjem, forteller Luhr. –Først da våknet moren til synet av politifolk og en glad liten gutt som hadde fått is og kjørt i politibil. Saken endte som en notis i avisen og kjapp montering av ekstra lås på ytterdøren.

Sjekkliste

Avdeling for miljørettet helsevern på Haugalandet har utarbeidet en sjekkliste for småbarnsforeldre:

■ Har komfyren kasserollevern?
■ Er giftige stueplanter fjernet?
■ Oppbevares husholdningskjemikalier, vaskemidler og medisiner utilgjengelig for barna?
■ Er kranene i boligen skåldsikre, slik at det varme vannet ikke overstiger 55 grader?
■ Er vinduer sikret slik at de ikke kan åpnes mer enn 10 cm i luftestilling?
■ Har badekaret antisklimatte i bunnen?
■ Har boligen barnesikrede stikkkontakter?
■ Er lamper på barnerommet fastmontert?
■ Har varmeovnen maksimum 60 grader som overflatetemperatur?
■ Er skap og hyller i boligen sikret slik at de ikke kan velte?
■ Bruker barnet sele i vogn og barnestol?
■ Er barnet forskriftsmessig sikret i bilen?

Neste artikkel