Skip to main content
Hjem » Våre barn og unge » Bilstolguiden
Sikkerhet

Bilstolguiden

Bilstolguide
Bilstolguide
SIKKERHET: For de minste er det tryggest å sitte bakovervendt. Trygg Trafikk anbefaler det frem til minst fire år, gjerne lenger.

Tekst: Foto: Getty Images

Slik velger du trygt.

Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge. Halvparten av barna feilsikres. Husk å følge bruksanvisningen for utstyret, og vær sikker på at det er riktig montert. Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt.

Hvordan kan foreldre på enklest mulig måte finne ut hvilke stoler som er de beste og tryggeste på markedet?
Barn er forskjellig og det samme er bilene. Derfor er det lurt når dere skal kjøpe nytt utstyr å ta med både barn og bil til butikken. Da får man prøvd utstyret før kjøp, og man kan få hjelp med monteringen. Babysete kjøpes som regel før barnet er født og da er det veldig greit å ta med bilen slik at man får hjelp med montering og sett hvordan det blir stående i akkurat din bil.

Hva bør vektlegges når man velger bilstol til barnet?
Utstyret som finnes på dagens marked er godkjent etter høyde og/eller vekt. For de minste er det tryggest å sitte bakovervendt. Vi anbefaler det frem til minst fire år, gjerne lenger. Det finnes bakovervendte bilstoler som er godkjent opp til 25 kilo.

Hvilke bilstol-tester kan man stole på?
Vi anbefaler å se på Plus-testen som gjennomføres av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige, og er frivillig for bilbarneseteprodusentene. Testen utføres på bilbarnestoler i vektklasse 1 og 2, og gjelder for seter opp til 25 kg. Testen legger vekt på å beskytte barnets hode og nakke. Det er skader på nakke og hode som er den vanligste årsaken til at barn dør i bilulykker.

Hvor mye har komforten å si for barnet?
Komfort er selvfølgelig en faktor, men det kan ikke gå på bekostning av sikkerheten. Mange foreldre er redde for bøyde bein når barna sitter bakovervendt, men barna tar ikke skade av det og som oftest er det heller ikke ubehagelig.

Bør man få hjelp til å montere bilstolen første gang?
Vi anbefaler det, og mange velger å få kyndig hjelp med monteringen av setet første gangen. Hør om de i butikken kan bli med ut og påse at det blir gjort riktig.

Hvor ofte bør stolen kontrolleres?
Det kan være greit å sjekke setet jevnlig for å sørge for at det er i god stand. Beltene sjekkes selvfølgelig hver gang barnet settes i setet. Hvis du har et beltemontert sete så bør beltene sjekkes i blant slik at de er stramme nok.

Følger folk Trygg Trafikks anbefalinger?
Tellinger gjennomført av Trygg Trafikk og If Skadeforsikring viser at 63 prosent av barn i alderen ett til tre år sitter bakovervendt. Det er helt klart en positiv økning fra tidligere år, og vi opplever at det har vært en holdningsendring i de senere år. Men selvfølgelig er målet at alle barn sikres bakovervendt.

Er det trygt å kjøpe brukt bilstol?
Når det kommer til brukte seter så er det viktig å vite forhistorien og være trygg på at det ikke har vært utsatt for en ulykke. Alle seter som har vært i kollisjon anbefales å kasseres fordi det kan være skader på setet som ikke kan ses med det blotte øye.

Next article