Hjem » Valentine's day » Slår et slag for hverdagskjærligheten
Valentine's day

Slår et slag for hverdagskjærligheten

Sissel Gran og Catrin Sagen
Sissel Gran og Catrin Sagen
Foto: Jan Lynau

De to kjærlighetsekspertene bak podcasten Kjærlighetspodden, synes Valentine’s Day er en super dag. Likevel heier de to psykologene mest på hverdagskjærligheten.

– For mange er Valentine’s Day en dag de setter av til å feire parforholdet sitt. Det synes jeg er en super handling, være seg Valentine’s eller hvilken som helst annen dag, sier Catrin Sagen.

– For den som er sjenert, og som svermer for en person, kan Valentine’s Day gi en mulighet til å sende et signal: Jeg liker deg. For par som fortsatt dater eller har et ikke helt etablert forhold, kan det gi en mulighet til å sjekke ut hvor den andre er, sier Sissel Gran.

Feirer ikke Valentine’s selv

Men selv om de jobber med kjærlighet, skal ingen av de to kjærlighetsekspertene feire valentinsdagen selv.

– Nei, vi feirer det vel egentlig ikke. Jeg har en romantisk mann, så han pleier å sende roser til meg som jeg får i lunsjen. Dette setter jeg veldig stor pris på. Men hvis jeg skal være klissete ærlig, så gjør han det ofte utenom denne datoen også, sier Sagen.

– Ingen spesiell feiring her heller, men jeg får ofte blomster av mannen min på helt vanlige dager, sier Gran.

Den herlige forelskelsen

Å være forelsket er en herlig tilstand. Men hva er det egentlig som skjer når vi blir forelsket? Ifølge Sagen er forelskelse rett og slett en kjemisk reaksjon som lokker oss til pardannelse og sikrer artens overlevelse.

– I praksis får vi et ekstremfokus på en viss person, alt dreier seg plutselig om denne. Vi idealiserer den utkårede på alle områder. Vi slutter å fungere vanlig, deler av hodet kobles av. Vi glemmer avtaler, vi setter kaffekoppen inn i kjøleskapet og er villig til å skulke jobben eller snu venner ryggen for noen skarve sekunder med den andre. Det er en litt rar tilstand, men veldig behagelig, sier Sagen.

– Samtidig ganske fryktskapende, skyter Gran inn.

– Vil dette vare, kan jeg tro at dette er sant, vil du alltid være min? I forelskelsen bygger vi på sett og vis ned våre egne grenser, slipper den andre helt inn, og derfor blir vi veldig sårbare for avvisning, sier hun.

Foto: Jan Lynau

Kan ikke stole på forelskelsen

Men kan man egentlig stole på den første, stormende forelskelsen? Her er de to psykologene helt enige: Nei, det kan man ikke.

– Og det er ikke poenget heller, sier Sagen.

– Forelskelsen skal i utgangspunktet hjelpe oss til å våge å være nær, til ikke å være kritiske og redde for det fremmede. De fleste våkner opp og vi skjønner at den andre ikke er ufeilbarlig. Det kan være vondt plutselig å «se den andre», og mange forelskelser stopper der, sier Sagen.

Hverdagskjærligheten

Men hvis kjærligheten overlever forelskelsen, og man ender opp med å bli et par, så kommer hverdagene, enten man vil det eller ei. Og det er da den virkelige jobben begynner. Vi spurte kjærlighetsekspertene om de kunne dele sine beste hverdagskjærlighets-tips med oss:

– Aldri slutt å evaluere deg selv, still deg spørsmålet: Er jeg den beste kjæresten jeg kan være? Hvis ikke, fortsett med: Hvorfor/hvorfor ikke? Snakk med hverandre og sørg for at begge vet og kjenner at: Jeg vil være i din verden, og jeg vil at du skal være i min, at det skal være oss, sier Sagen.

– Begge må pusse sin egen juvel, rett og slett, ikke bare forvente at den andre skal endre seg, sier Gran.

– Og så er det viktig å prioritere hverandre. Si ja til hverandres forslag innimellom, prioriter hverandre foran barn, skjermliv og jobb når det er mulig. Det er ikke nødvendigvis krangling og uenighet som knekker forhold, men avstand og taushet og unnvikelser, sier Sagen.

Av Marte Frimand

Neste artikkel