Hjem » Våre dyr » Torill Moseng: Glede og ansvar med de firbente
våre dyr

Torill Moseng: Glede og ansvar med de firbente

Fjerner strå på en katt. Foto: Torill Moseng

Det er en stor glede å være dyreeier, og kjenne gleden og kjærligheten vi har til våre firbente familiemedlemmer.  Sammen med de mange positive sider ved å ha kjæledyr, ligger ansvaret vi har for det enkelte dyret, men også ansvaret for å tilegne seg kunnskap om risiko for å overføre smittsomme sykdommer mellom dyr, og mellom dyr og mennesker.

avatar

Torill Moseng

Veterinær og president i Den norske veterinærforening

Mange av oss har lest den tragiske historien om en kvinne fra Sogn og Fjordane som døde av virussykdommen rabies. Det er ikke noe annet å si enn at dette er grusomt for alle involverte.

Det er lett å tenke at i Norge, trenger vi ikke å bekymre oss for ”eksotiske sykdommer”, slik som for eksempel rabies. Norge har generelt svært god dyrehelse og er forskånet for mange alvorlige sykdommer som andre land sliter med å kontrollere. I en stadig mer globalisert verden er det viktig å forstå at også vi i Norge må være på vakt og ikke la vår gode dyrehelse være en sovepute.

En virussykdom

Klassisk rabies er en virussykdom som kan smitte fra dyr til menneske. Viruset angriper nervesystemet, og gir en hjernebetennelse. Betennelsen har en sikker dødelig utgang for både dyr og mennesker, om ikke behandling igangsettes i tide.

Smitteoverføring fra dyr til mennesker, og mellom dyr, skjer via spytt som inneholder virus slik som ved, bitt, kloring eller slikking på skadet hud eller slimhinner.

Rabies finnes i alle verdensdeler, bortsett fra Antarktis og Australia/Oceania. Norge har ikke klassisk rabies, men den er påvist sporadisk hos ville dyr på Svalbard. I lavinntektsland er hund den viktigste smittekilden for rabies til mennesker (99 prosent), mens i Europa er rødrev og mårhund de viktigste kildene. WHO beregner at 50 000 til 70 000 mennesker årlig dør av rabies.

Regler for innførsel ved grensen

For å beskytte både dyr og mennesker har vi i Norge regler for innførsel av dyr inn over våre landegrenser. Hunder fra EU som reiser inn til Norge må være ID-merket, rabiesvaksinert, ha EU-pass og være behandlet mot revens lille dvergbendelorm (Echinococcus Multilocularis). Dette gjelder både hunder med utenlandsk opprinnelse, og hunder som reiser på ferie i EU, og som skal føres tilbake igjen til Norge. Kommer man ”bare” fra Sverige, slipper man å vaksinere mot rabies da Sverige er et rabiesfritt land, men må følge resterende regelverk. Ønsker man å ta med hunder fra andre land er det forskjellige typer regler og karantenebestemmelser. Det er hundeeiers ansvar å skaffe seg informasjon om regelverket for innførsel av hund i Norge.

Kreves behandling mot dvergbendelorm

Sverige fikk påvist revens lille dvergbendelorm i 2011 for første gang. Det har derfor blitt påkrevet at dyr som transporteres fra Sverige til Norge også må behandles mot denne parasitten.

Det mange ikke er klar over, er at denne bendelormen er dødelig uten behandling for mennesker, akkurat som rabies. Innreisekravene med hund til Norge beskytter derfor både norsk dyrehelse, og norsk folkehelse.

Må vurdere risikoen ved reise

Det er viktig å forstå at vi ikke kan vaksinere mot alle sykdommer eller ta prøver for å verne oss mot all smitte og sykdom. Det er mange sykdommer det ikke finnes gode nok tester for,  og det finnes også sykdommer som man ikke kan behandle dyr eller mennesker friske for, selv om man tester. Derfor er min oppfordring til hver og en av oss at man må vurdere risikoen ved både egen reisevirksomhet, og reise med kjæledyr. Vurderingen fra hundeeier bør inneholde risikovurdering for sin egen hund og smittsomme sykdommer og i tillegg risikoen for en selv, og for å innføre smittsomme sykdommer inn til Norge for både folk og dyr.

Vurderingen bør også være om det kan være en bedre løsning å la hunden være hjemme om du skal reise utenlands. Skal du ta med deg hunden utenfor Norges grenser, bør du undersøke hva slags sykdomsbilde landene du skal besøke har, og ut i fra det vurdere risikoen både for to og firbente. Dersom man velger å reise, bør man i tillegg til å følge de lovpålagte behandlingene, også beskytte mot sykdommer som for eksempel flått. Det å ha med kjæledyret på ferie, katt, hamster, hund, fugl eller hvilket annet kjæledyr du har, trenger god planlegging i forkant.

Gode råde fra veterinæren din

Snakk med veterinæren din om hvordan du best mulig beskytter dyret ditt når du er på reisefot, i både inn og utland.

Til slutt vil jeg si at å ha med kjæledyr på ferie, gir en utrolig fin ferie. I en travel hverdag er det fantastisk å ha god, fin tid sammen med de man er så inderlig glad i.

Personlig synes jeg norgesferiene med hundene mine trumfer all annen ferie, og om jeg spurte dem, så er jeg sikker på at de ville sagt det samme.

Av Torill Moseng Veterinær og president i den Den norske veterinærforening

Neste artikkel