Skip to main content
Hjem » Våre dyr » Det er best å konsultere veterinæren om helserelaterte spørsmål
våre dyr

Det er best å konsultere veterinæren om helserelaterte spørsmål

Flått er et stort problem som vi aller helst vil bli kvitt, og for å få bukt med problemet på hund og katt er det laget flere produkter. Foto: Jf Brou/Unsplash

Lurer du på hvilket flåttmiddel som fungerer best, om du kan bruke din egen sjampo til å vaske hunden, eller hva slags kosttilskudd du skal gi til hesten? Spør veterinæren, da får du de riktige produktene.

– Det er viktig at man benytter helseprodukter som er laget til dyr, og ikke bruker produkter som er laget for mennesker. Dyr er ikke små mennesker, og selv om hunden bor i huset ditt, og er en stor del av hverdagen din, så betyr ikke det at hunden kan bruke de samme tingene som deg, sier Solveig Bugge Sveri som er veterinær for Veso Dyrehelse, og fagansvarlig for antidopingprogrammet på hest i Antidoping Norge.

Shampoer eller kremer som er laget for mennesker, har som regel ingenting på en hund, katt eller hest å gjøre. Katten slikker seg mye, og derfor er det viktig at katten tåler å få de produktene som smøres eller sprayes på pelsen, i munnen. Slike hensyn tar ikke de som utvikler kremer til mennesker. Shampo og kremer som inneholder parfyme er også et problem, siden både katt og hund har mye sterkere luktesans enn oss, og kan plages av lukten. Mange dyr har også veldig sensitiv hud, og kan få eksem og allergiske reaksjoner av enkelte av de produktene som er laget for mennesker.

– De som lager produkter som er beregnet til dyr, tar hensyn til slike ting. Hvis du vil være på den sikre siden, er det aller beste å sjekke med veterinæren sin først om hvilke produkter som det er forsvarlig å benytte, fortsetter Bugge Sveri.

Solveig Bugge Sveri er veterinær for Veso Dyrehelse og fagansvarlig for antidopingprogrammet på hest i Antidoping Norge. Foto: Privat

Bruk riktig flåttmiddel

Flått er et stort problem som vi aller helst vil bli kvitt, og for å få bukt med problemet på hund og katt er det laget flere produkter.

– Problemet med veldig mange av dem er at de ikke er godkjente som legemidler, og selges i butikk som om de har en potensiell effekt. Flått er såpass skummelt og kan føre til så mange sykdommer at det er viktig å sikre for eksempel hunden din. Sikrer du hunden, så sikrer du også familien din, siden hunden da ikke får med seg flått inn i huset. Hvis du vil ha et flåttmiddel som er godt nok, så må du gå til veterinæren og be om råd. Med kun svært få unntak er flåttmidler med sikker effekt reseptbelagte i Norge, sier hun.

Unngå dopingmistanke

Hvis du driver med konkurranser, enten med hund eller hest, er det viktig at du ikke benytter produkter som kan slå ut på noen dopingtester. Aktuelle produkter kan være kosttilskudd. Her er det viktig å bestille fra en norsk leverandør som skriver på pakningen at produktet ikke inneholder noe som kan gi utslag på dopingtester.

– Det norske regelverket er veldig mye strengere enn i mange andre land. I Norge har vi også krav om at produktene skal ha en fullstendig innholdsfortegnelse, det er det mange andre land som ikke har. Derfor er det mye sikrere å kjøpe norske produkter istedenfor å kjøpe noe for eksempel fra USA, forklarer Bugge Sveri.

For en del år siden var det flere eksempler på human helsekost som inneholdt kortison. En god hovedregel er å ikke kjøpe kosttilskudd fra utlandet, eller å gi dyra kosttilskudd som er beregnet for mennesker.

– Det aller beste rådet også her, er å dobbeltsjekke de aktuelle produktene med en veterinær. Veterinærene kjenner produktene og vet hvor de finner riktig informasjon. Dyrebutikkene kan mye om fôring og stell av dyr, men når det kommer til helserelaterte ting, er det veterinæren som bør være førstevalget, avslutter Bugge Sveri.

Av: Tom Backe, [email protected]

Next article