Hjem » Våre dyr » Ta vare på hunden i vinter
Dyrehelse

Ta vare på hunden i vinter

Hund i snø
Hund i snø

Denne høsten ble Norge rammet av en alvorlig hundesykdom som viste at man aldri får beskyttet hunden sin helt fra uforutsette situasjoner og hendelser. Over 200 hunder ble registrert syke, og selv om flesteparten ble friske igjen, døde flere hunder etter et dramatisk sykdomsforløp.

Selv om man følger rådene fra Mattilsynet, Norsk Kennel Klub og andre instanser kan du oppleve at hunden blir syk, men det er heldigvis mye du kan gjøre for å redusere mulighetene for sykdom og skade.

Når det gjelder å begrense ulike sykdommer er det beste tipset å følge veterinærens vaksinasjonsanbefalinger. I tillegg har hver årstid sine særegne utfordringer. Nå som vi står overfor vinteren, er det kulden, mørket og julehøytiden som skiller seg ut som det mest utfordrende.

Beskytt hunden mot elementene

Snø, is og salt kan forårsake sprekker i hundens tredeputer, det er derfor viktig å passe ekstra godt på hundens poter. Tørre poter bør smøres, og man bør vurdere å klippe noe av pelsen mellom tærne slik at det ikke fester seg isklumper. I tillegg kan man vurdere potesokker for ytterligere beskyttelse.

I mørket om vinteren er det også viktig å bruke refleks eller lys på hunden når man er ute og går, slik at hunden er synlig i trafikken. På de aller kaldeste dagene bør man også vurdere å kle på hunden. Hvilke temperaturer en hund tåler varierer fra rase til rase, men mange ikke-polare hunderaser kan være utsatt når det virkelig blir kaldt.

Julemat og raketter er ikke for hunder

I tillegg står jul og nyttår for døren. Her bør man være nøye med hva hunden får i seg. I julen spiser vi mennesker mye fet og salt mat som ikke er bra for hunden, vi spiser også mange matvarer som kan være giftige for hunden slik som rosiner og sjokolade.

For mange hunder er nyttårsfeiringen en stor påkjenning på grunn av lyden fra rakettene, men planlegger man dagen godt kan bekymrede hunder få en litt bedre kveld: Luft hunden tidlig på kvelden og lag et «gjemmested» hvor hunden kan føle seg trygg. Opptre rolig selv, og distraher hunden ved å leke med den.

Riktig valg av hunderase

Alle hunder kan bli syke eller få skader, men velger du en hund som passer til det livet du selv lever, vil du gi hunden de beste forutsetningene for å få et godt liv. Lever du for eksempel et rolig liv, bør du ikke velge en rase som krever mye fysisk aktivitet.

I valg av rase bør du gjøre et grundig forhåndsarbeid. Fordelen med å velge en rasehund er at du vil kunne finne en rase som passer perfekt for deg og din hverdag. Alle hunderaser har karakteristiske trekk, styrker og svakheter. Jo mer kunnskap du har om hunderasene, jo mer kompetent er du til å velge en hunderase du kommer til å trives med. Norsk Kennel Klub har utviklet nettstedet www.kjøpehund.no for å hjelpe hundekjøpere med valget. På siden kan du lese om rasenes egenskaper, finne informasjon om raseklubb og oppdrettere av rasen, og lese om helsearbeidet NKK, raseklubber og oppdrettere gjør for de ulike rasene.

Ti tips til valpekjøperen:

  • Bruk god tid. Det finnes nesten 400 raser – finn den som passer deg og din familie best!
  • Kontakt raseklubben. Raseklubben kan fortelle deg alt du trenger å vite om rasen, og formidle kontakt med seriøse oppdrettere.
  • Vær tålmodig. Er det ingen valper akkurat nå av den rasen du ønsker deg, så ikke fall for fristelsen å kjøpe en hund som kanskje ikke passer deg like godt.  
  • Snakk med flere oppdrettere. 
  • Du skal få tilbud om å besøke valpen før du henter den. Besøk valpen hvis du kan.
  • Helse er viktig! Snakk med oppdretter og raseklubben om rasens helse. 
  • Valpen skal leveres med veterinærattest.
  • Skriv kontrakt! NKKs kjøpeavtale kan brukes av alle som skal kjøpe valp.
  • Spar ferien til valpen kommer hjem. 
  • Husk forsikring! Veterinærbehandling er kostbart og dessverre noen ganger nødvendig.

Av Kjetil Johansen, Medierådgiver / Politisk rådgiver, Norsk Kennel Klubb

Neste artikkel