Hjem » Våre dyr » Fem tips til et lykkelig fiskeliv
Helse og velferd

Fem tips til et lykkelig fiskeliv

fisk i akvarium
fisk i akvarium
UNNGÅ BOLLE: Selv om det fortsatt finnes butikker som selger det, er ikke boller egnet som bolig for fisk. Foto: Getty Images

Av

Tar du godt vare på fiskene dine, har du glede av dem lenger. Her er fem faktorer som påvirker fiskenes trivsel.

1. Nok kunnskap

– Før du kjøper fisk, bør du snakke med fagfolk eller lese deg opp om artene du ønsker deg. Da vet du at du velger fisk du faktisk kan ha i akvariet ditt, sier Thor Winther Dahl ved Dahls Dyrerike.

Han forteller at det varierer hvor mye kunnskap de som jobber i dyrebutikkene har om akvariefisk. Be derfor om anbefalinger fra fiskeeiere du kjenner eller på forum på nett.

2. Stort nok akvarium

– Selv om det fortsatt finnes butikker som selger det, er ikke boller egnet som bolig for fisk. Særlig ikke gullfisk som kan bli større enn bollens diameter, sier Dahl.

Han anbefaler å kjøpe et akvarium som rommer minst 50 liter, og minner om at større plass som regel betyr mer stabile forhold. I tillegg trenger du varmekolbe, pumpe og lys, sier han.

3. Fisker som passer sammen

– Akvariefisk kommer fra forskjellige steder i verden, og de du kjøper bør komme fra områder med tilsvarende vannparameter og –kvalitet, sier Dahl.

Undersøk dessuten hvor store fiskene du kjøper blir, slik at du vet at de får plass når de blir voksne også.

4. Godt miljø

– Start med et bunnlag av sand eller stein og velg deretter den innredningen du vil. Du kan bruke steiner, røtter eller syntetisk dekorasjon – alt etter hva du selv ønsker sier han.

For fiskens del er det det samme om du har levende eller syntetiske planter i akvariet, men vannkvaliteten blir ofte bedre med levende.

5. God vannkvalitet

– Særlig den første tiden er det viktig å sjekke nitrittnivået i vannet. Dette kan gjøres med testsett, men de fleste butikker tar også i mot vannprøver og sjekker for deg, sier han.

Hvis nivået er høyt, kan dette føre til fiskedød. Pass på å ikke mate for mye og bytte ut vannet ofte slik at du tynner ut avfallsstoffene.

Neste artikkel