Skip to main content
Hjem » Våre dyr » Overvekt hos dyr: Er kjæledyret ditt i faresonen? [infografikk]
Helse og velferd

Overvekt hos dyr: Er kjæledyret ditt i faresonen? [infografikk]

Feit katt
Feit katt
FÅ FART PÅ KATTEN: Hunder er oftest lettere å mosjonere enn katter, men det finnes noen knep for å hjelpe katten med forbrenningen. Å leke med ball, snøre, laserpeker eller liknende kan få fart på katten. Foto: Getty Images

(Scroll ned for infografikk med en kortere oppsummering av artikkelen)

Av Sasja Rygg, veterinær i AniCura

Overvekt og fedme er et stort problem for hunder og katter i den vestlige verden. Man regner med at godt over halvparten av hundene og kattene våre er overvektige.

Akkurat som hos mennesker, kan overvekt gi hunder og katter livsstilssykdommer og forkorte dyrets levetid. Fedme hos hund og katt gir økt risiko for diabetes, leddsmerter, hudsykdommer, svekket immunforsvar og en økt belastning på indre organer og skjelett. Skal hunden eller katten opereres, gir fedme økt risiko for komplikasjoner under narkosen, og katter som er overvektige får hyppigere problemer med urinveiene, som for eksempel blokkering av urinrøret.

Dessverre blir fedme ofte en del av en ond sirkel. De ekstra kiloene gjør at dyret blir mindre tilbøyelig til å bevege seg, mindre bevegelse gir minsket energibehov, noe som igjen bidrar til at overvekten øker om ikke matinntaket går ned tilsvarende.

Det finnes selvsagt sykdommer som gir minsket forbrenning, men det er sjelden dette som er grunnen til overvekten. Som regel er årsaken enkel: for mye mat og for lite bevegelse. For mye sofa og for lite tur i skogen!

Har du et dyr som er kastrert, må du huske på at disse har omkring 20 prosent lavere energibehov enn sine ikke-kastrerte artsfrender. Matmengden må altså reduseres tilsvarende for at ikke vekten skal gå opp. Andre forhold som kan påvirke aktivitetsnivået hos dyret, som for eksempel høy alder eller leddsmerter, øker også risikoen for overvekt.

Er mitt dyr overvektig?

Mange eiere tenker ikke på sin hund eller katt som overvektig, og har kanskje også selv noen kilo for mye. De tenker at rasen er slik, eller at noen kilo ekstra er tegn på et godt liv. Men ingen dyr er tjent med overvekt, og studier viser at hunder som er overvektige lever to år kortere enn slanke hunder av samme rase. Spør veterinæren neste gang du er innom, og be om et konkret svar. Hvor mange kilo for mye? Det er ofte mer enn man selv tror.

«Noen kilo for mye» utgjør ofte mye for en hund eller en katt. La oss tenke oss at du har en katt som ideelt sett skulle veid 3,5 kilo men som har «litt for mye» på magen og nå veier 4,5 kilo. Det er ikke all verdens, kan man tenke, men det er en økning i kroppsmasse på nesten 30 prosent. Dette kan sammenlignes med at en mann på 80 kilo legger på seg 23 kilo, eller at en kvinne på 60 kilo legger på seg 17 kilo. Sett i dette perspektivet blir det en tung kilo å bære.

Hvis hunden eller katten din er overvektig, bør den undersøkes av veterinær for å avgjøre om det finnes noen underliggende årsak til overvekten, eller om fedmen har gitt problemer som bør tas tak i. Veterinæren kan også gi råd om hvordan dere bør legge opp veien for å gå ned i vekt, hvilket fôr du bør gi, hvilke aktiviteter dere bør prøve, og hvor lang tid det bør ta å nå målet. Kanskje skal dere slanke dere litt sammen?

Lett å gjøre feil

Når det gjelder fôring, er det flere feller som er lette å gå i. Lett-fôr er for eksempel ikke en erstatning for slanking, men et hjelpemiddel for å beholde vekten hos hunder som har lett for å legge på seg. For å få dyret til å gå ned i vekt bør man gi slankefôr, og være veldig nøye med porsjonsstørrelsene. Spør veterinæren eller dyrepleieren om hjelp til å anbefale passende fôr og beregne størrelsen på porsjonene. Man blir jo ikke slankere dess mer slankefôr man spiser!

Videre bør man redusere på godbiter og mellommåltid. Å stikke til hunden eller katten en liten godbit hver gang man er innom kjøleskapet selv, er veldig vanlig, men da man gjør dyret en skikkelig bjørnetjeneste. En salamiskive eller en leverposteibit inneholder mange kalorier, og for en katt på fire kilo eller en liten eller mellomstor hund på 10-15 kilo, kan man raskt gi hele dagens kaloribehov i et par små godbiter. Dyret kan ende opp med å spise både det dobbelte av det den behøver i kalorier i løpet av en dag. Tenk deg selv hvor lenge du må stå på tredemøllen for å brenne alle de kaloriene, og husk at ingenting er annerledes for ditt dyr.

En ting som er greit å vite, er at slankefôr har høyt fiberinnhold. Dette gir metthetsfølelse samtidig som blodsukkeret holdes på et jevnt nivå hele dagen, noe som er bra i en slankesituasjon. Men på grunn av økt fibermengde, opplever mange at hunden får større mengde avføring i løpet av dagen, så det kan være lurt å ha med en ekstra pose eller to ut på tur.

«Men han er jo så glad i salami?»

Mange synes at det kan være vanskelig å stå imot et dyrs bedende blikk, men man skal huske at det ikke bare er sult som får hunden eller katten til å tigge mat. En del dyr er veldig matglade og spiser av gammel vane. Når hunden tigger kan man heller gå en ekstra spasertur eller leke med den, så oppdager du kanskje at dette er minst like god belønning for dem som en godbit eller et ekstra måltid mat. Det styrker også båndet mellom hund og eier. Katter kan også med fordel aktiviseres, trenes eller lekes med i stedet for en ekstra godbit eller fire.

Hunder er oftest lettere å mosjonere enn katter, men det finnes noen knep for å hjelpe katten med forbrenningen. Å leke med ball, snøre, laserpeker eller liknende kan få fart på katten. Det kan også hjelpe at den får klatremuligheter, eller å sette matskålen høyt oppe, så katten må hoppe eller klatre for å få i seg kaloriene.

Søk gjerne råd hos din veterinær eller dyrepleier. Det kan være en tålmodighetsprøve å slanke dyret sitt, men dere har alt å vinne i form av positiv virkning for helsen og høyere livskvalitet i takt med at hunden kommer i form.

Infografikk med informasjon om fedme hos dyr

Next article