Hjem » Våre dyr » Syv ting du bør tenke på hvis du vil ha hund
tips

Syv ting du bør tenke på hvis du vil ha hund

hund
hund
MYE ARBEID: Vurder nøye om du har tid til å passe en hund hver eneste dag, for alle hunder må luftes og gås tur med tre ganger om dagen. Foto: Getty Images

Margrethe Monsen som er innehaver av Monsens Hundeskole i Oslo gir deg sine beste tips.

1. Tenk langsiktig og på hverdagen

En hund lever som regel i mer enn ti år. Derfor er det viktig å tenke igjennom hva det å ha en hund innebærer, ikke bare i dag, men om åtte til ti år også. Tenk også igjennom om du har tid til å passe en hund hver eneste dag, for alle hunder må luftes og gås tur med tre ganger om dagen.

2. En hund er ikke et leketøy

Barn syns at valper er søte og er veldig engasjerte i hunden den første tiden, men det er ganske vanlig at de mister interessen, så ikke kjøp en hund bare fordi ungene vil. Det er alltid de voksne som har ansvaret, du kan aldri overlate ansvaret for hunden til et barn.

3. Valg av rase

Hvor mye vil du gå på tur, hvor mye du vil trene, hvor mye tid du vil bruke på pelsstell, vil du ha en hund med mye energi eller en hund som er mer makelig anlagt? Det er masse å tenke på og ta hensyn til for at du og hunden skal få det best mulig. Snakk med en oppdretter, en hundeskole eller les i et hundeleksikon for å få hjelp til å velge riktig.

4. Ha familieråd

Bli enige om hvordan hunden skal oppdras og hvor grensene skal gå. Det er viktig at dere er konsekvente og enige om hva som er lov og ikke lov.

5. Besøk selgeren

Hils på valpene, tispen som har født dem, snakk med selgeren og kjenn på magefølelsen. Finn en seriøs oppdretter, det er oftest tryggest. Selgeren vil ofte også hjelpe til med å velge ut den valpen som passer best.

6. Vær klar over kostnadene som kommer

En valp koster kanskje 10-15 000 kroner, men i tillegg kommer kostnader til fôr, utstyr, forsikringer, veterinær og kurs. Liker du å reise, tilkommer det kanskje også kostnader til hundepensjonat.

7. Gå på kurs

Meld deg på et valpekurs. Da er sjansen større for å unngå nybegynnerfeilene og dere får større glede og forståelse av og for hverandre.

Neste artikkel