Hjem » Våre dyr » Slik ivaretar du kjæledyrets tenner
Helse og velferd

Slik ivaretar du kjæledyrets tenner

Tannsjekk på hund
Tannsjekk på hund
ÅRLIG TANNSJEKK: Storli oppfordrer til å ta med kjæledyret til veterinæren en gang i året for en grundig tannsjekk. Foto: Evidensia Lørenskog

Fire av fem hunder og katter vil slite med tannrelaterte lidelser i løpet av livet. Norges eneste godkjente spesialist i dyretannhelse gir råd om hvilke grep du burde ta for å ivareta tannhelsen til kjæledyret ditt.

Fire av fem hunder kommer i løpet av livet til å ha en behandlingskrevende tilstand i tennene, og ofte ved flere anledninger. Så hvordan kan du som eier vite om ditt kjæledyr har problemer med tanngarden?

Dette er smertetegnene

Symptomer og smertetegn varierer fra dyr til dyr, forteller Storli.

– Hos hunder og katter vil man ofte merke vond lukt fra munnen, og den skyldes i mange tilfeller periodontitt. Dette er en betennelse i tannkjøtt og rundt tannrøttene som kan føre til tannløsning, og det forårsaker en forferdelig vond lukt. I flere tilfeller kan man også se tannstein, forklarer Storli.

Et annet vanlig problem hos hunder og katter er knekte tenner. Dette kan komme av at dyret har tygget på harde ting, slåssing med andre hunder eller katter, eller at de krasjer inn i noe når de leker.

– I noen tilfeller vil de også endre tyggemønster når de har vondt i tennene. De begynner å spise kun på den ene siden av munnen, og det ser man lett ved at den siden har rene og fine tenner, mens det kan være mye tannstein på den andre siden. Det er en klar indikasjon på at noe er galt, sier Storli.

Hva kan jeg gjøre?

Å kikke inn i munnen på dyret regelmessig vil gjøre at eieren kan se om noe er forandret. Men det viktigste tiltaket er faktisk å gjøre det samme som du selv gjør for å ta vare på dine egne tenner: Nemlig å pusse tennene til kjæledyret ditt. Daglig.

– Dessverre så vet vi at dette er det ikke mange som får til. Enten så har man et dyr som ikke er så lett å samarbeide med på det punktet. Andre ganger kan det skorte på motivasjonen hos eieren selv, eller at det ikke passer inn i tidsklemma, sier Storli.

Et annet likhetstrekk mellom hunder/katter og mennesker er at kostholdet spiller en viktig rolle i ivaretagelsen av tannhelsen.

– Det er viktig at de spiser hunde- eller kattemat, og at de spiser regelmessige, faste måltider. Mange hunder og katter får mat hele tiden, og noen får også godis ofte, som kan være uheldig, forklarer Storli.

Storli oppfordrer til å ta med kjæledyret til veterinæren en gang i året for en grundig tannsjekk. Da blir hver tann undersøkt under bedøvelse, og røntgen tas for å oppdage det man ikke kan se med det blotte øyet. Alder spiller også inn, og jo eldre de blir, jo høyere er sjansene for at tannsykdommer oppstår.

– Hos de eldre dyrene er det også en klart økende tendens til ondartede kreftformer. Mange av disse kan kun oppdages ved en grundig inspeksjon av munnhulen, og da kan de behandles tidlig, slik at vi kan forlenge livet deres med flere år, avslutter Storli.

Neste artikkel