Skip to main content
Hjem » Våre dyr » Slanking av hund
våre dyr

Slanking av hund

Mange hunder er overvektige, fordi dagens hold av hund lett fører til begrensinger i muligheter for fysisk aktivitet. Foto: Øystein Åhlstrøm

Fysisk aktivitet øker livskvaliteten til hunden din.Mange hunder er overvektige, fordi dagens hold av hund lett fører til begrensinger i muligheter for fysisk aktivitet. Overvekt defineres som 10-20 prosent over ideal vekt, mens høyere vekt vil være sykelig overvekt.

avatar

Øystein Ahlstrøm

Ernæringsekspert for husdyr, Professor – Fakultet for biovitenskapInstitutt for husdyr- og akvakulturvitenskap

De helsemessige konsekvensene av overvekt er økt fare for diabetes, leddlidelser og hjertesykdommer. Til sammen resulterer dette i redusert livskvalitet og kortere livslengde. En amerikansk studie med Laborador retrivere viste at levealder ble redusert med nesten to år for overvektige hunder.

Hunder overspiser

En undersøkelse har vist at hunder som får fri tilgang på mat overspiser. Dette skyldes trolig en tilpassing til store måltider som de har arvet fra sine forgjengere, ulven. Under naturlige forhold er det ikke hver dag en får mat, og man må kunne spise mye og raskt når det finnes noe. Hunder har en elastisk magesekk og kan spise ti prosent av sin egen kroppsvekt i løpet av et par minutter.

Noen raser er mer glupske enn andre, og har dermed lettere for å bli overvektige. Tigging ved matbordet er en kjent vane for hund, noe som de fleste hundeiere kjenner til, og er trolig en viktig årsak til at matinntaket kommer ut av kontroll. Noen hunder blir rene terrorister, og presser sine svake eiere til å gi fra seg mat når de spiser. Hvis man skal unngå uønsket tigging, må hunden respektere deg hvis du sier at den skal legge seg på plassen sin mens du spiser. Men det kan være utfordrende å få til, og noen synes det er hyggelig å gi hunden en godbit. 

Så hva kan du gjøre for å holde hunden din slank?

Du kan gjøre to ting; la hunden få mindre fôr og godbiter, og øke den fysiske aktiviteten hunden blir tilbudt av deg hver dag. Hunden vil nok foretrekke mer aktivitet og lek framfor å få mindre mat. Alle hunder, små og store, har stor fysisk kapasitet som ikke blir utnyttet. Finn på noe nytt å gjøre sammen med hunden. En ekstra tur tidlig på morgenen eller sent på kvelden er bra for både deg og hunden. Har du mulighet for å sykle med hunden er det viktig at det ikke er for varmt. Svømming er en god mulighet om sommeren, men det krever at du finner et egnet sted.

Redusere kroppsvekt

Når er en hund overvektig? Hvis du er usikker kan du spørre veterinæren, som forhåpentligvis vil gi deg et ærlig svar. Idealvekt for de ulike rasene er forskjellig. Noen skal være ganske tynne, slik at man kan se og kjenne ribbeina, mens andre raser skal være i bedre hold.

Hvis du har bestemt deg for å redusere kroppsvekt på hunden din bør du tenke at det skal gjøres over flere måneder. Da er det lurt å ha en plan som du kan følge opp ved å veie hunden en gang i uka. Omkring én til to prosent vektnedgang kan være passe. Daglig fôrmengde og godbiter må følges opp nøye av alle i familien. En hund trenger ikke mye mat hvis den ikke er i særlig fysisk aktivitet. Vei opp fôret de første gangene, og bruk gjerne mindre fôrmengde enn det som er anbefalt av fôrprodusenten. Det finnes spesielle slankefôr, med lavere energi-innhold enn vanlige fôr, men man kan like gjerne holde seg til det vanlige fôret å heller bruke mindre mengde.

I forbindelse med fôring kan du også gi hunden din en fysisk utfordring ved å kaste fôret utover en gressplen og la den finne alle kulene. Det finnes fôrskåler og aktivitetsleker som gir hunden lengre spisetid og krever at den må jobbe mer for maten. Skal du bruke godbiter må de være små, og gjerne inneholde lite fett og mye protein, for eksempel biter av tørket kjøtt eller fisk, eller biter av grønnsaker hvis hunden liker det.

Av: Av Øystein Ahlstrøm – Ernæringsekspert for husdyr, Professor – Fakultet for biovitenskapInstitutt for husdyr- og akvakulturvitenskap

Next article