Hjem » Våre dyr » Ønsker du deg hund? Eller har du kanskje fått valp nå i sommer?
våre dyr

Ønsker du deg hund? Eller har du kanskje fått valp nå i sommer?

Sankt Bernhard-valp- Fotograf Vibeke Brath

Å ha hund gir mye hygge og glede, men er også et stort ansvar. Hunden er et individ med egne behov, og skal behandles med respekt og omsorg. God planlegging før kjøp av hund er viktig, det er lurt å tenke gjennom både hva du selv ønsker å få ut av hundeholdet, og hva du kan tilby hunden som skal bli en del av din familie.

I dag er hunder fra nesten 300 ulike raser registrert i Norsk Kennel Klub. De minste rasene veier under to kilo, de største kan være over 100 kilo. Det er hunder med lang pels, kort pels og noen har ikke pels i det hele tatt. I tillegg til utseendet har rasene en rekke egenskaper det er viktig å skaffe seg kunnskap om for å finne en hund som passer for deg.

Dersom du har bestemt deg for at du skal skaffe deg hund, anbefaler vi å bruke tid inne på Norsk Kennel Klubs rasevelger  www.kjøpehund.no. På disse sidene kan du lese om de ulike rasene, hvilke egenskaper de har, litt om historikken for rasen, og helsesituasjonen til rasen. Du kan også velge noen egenskaper som er viktig for deg, og få en liste over hunderaser som har disse egenskapene.

Du finner lenker til raseklubbene, og kan kontakte dem for mer informasjon om rasene du er interessert i. Raseklubbene er den viktigste kilden til informasjon for å finne en hund som passer akkurat for deg. Når du kontakter dem treffer du hundeeiere og oppdrettere med god erfaring med rasen. De vil også kunne gi deg kontaktinformasjon til oppdrettere av rasen, og har ofte oversikt over hvilke oppdrettere som har valpekull til salgs eller planlegger kull.

Finn en seriøs oppdretter

Når du har bestemt deg for rase, er tiden inne for å finne en oppdretter. En seriøs oppdretter vil stille deg mange spørsmål, de ønsker å vite hvem de selger valpen til, og sikre at den får et godt og trygt hjem. En oppdretter vil også stille deg spørsmål om dine forventninger til valpen, for å sikre at du har tenkt godt gjennom hvorfor du vil ha hund, og om dette er riktig rase og riktig hund for deg. Treff gjerne flere oppdrettere underveis i prosessen. En oppdretter du trives med kan støtte deg og gi råd når spørsmålene dukker opp gjennom valpens oppvekst.

Vi vet at dette kan virke som en lang prosess å gå gjennom når man har bestemt seg for å skaffe seg en hund. Husk da på at dette skal bli ditt nye familiemedlem, og at hunden vil være helt avhengig av deg – og gi deg mye glede og vennskap, i ti til femten år. Da er det fint at dere er en god match.

Har du fått eller skal du få valp i sommer?

Med en liten valp i hus kommer en helt ny hverdag. Dere skal bli godt kjent og trygge på hverandre, og rutiner og regler skal læres på en god måte. Vi anbefaler å spare ferien til valpen kommer, slik at du kan være hjemme med den så lenge som mulig. Slik kan dere bli godt kjent, og bedre rustet til hverdagen når den kommer.

Når valpen kommer til deg, har den blitt hentet ut fra sine kjente omgivelser i valpekassen med både kullsøsken og mor. For å skape trygghet bør du tilbringe nettene sammen med valpen i starten, og det er lurt om du sover der du ønsker at hunden skal være om nettene. Valpen vil sove mye på dagen også i starten, la den få en fast plass der den kan slappe av uten å bli forstyrret.

La valpen bli kjent i omgivelsene

Begynn tidlig å la valpen bli kjent med sin nye verden. Valpen bør sosialiseres med både voksne og barn, hunder og gjerne andre dyr, og i de miljøene dere skal være i. Sosialiseringen bør skje gradvis, slik at valpen rekker å bli trygg i ulike situasjoner. Å gjøre litt nytt hver dag er en fin tilnærming. Gjør turene og opplevelsene til en lek, med godbiter, tålmodighet og godt humør.

Små valper blir fort trette, så ikke gå lange turer med en liten valp. Småturer på 10-20 minutter holder for en valp på tre til fire måneder, og flere små turer og lekeøkter er bedre enn en lang. Husk også at valpen skal lære seg å være hjemme alene. Hunder er flokkdyr, og vil helst være sammen med familien hele tiden. Begynn så tidlig som mulig å venne valpen til å være alene – i starten bare noen sekunder alene på et rom, og utvid tiden sakte.

Gode rutiner er viktig

Også rutiner for mat, stell av pels, tannpuss, kloklipp med videre skal innarbeides. Kloklipp bør gjøres ukentlig, fra du får valpen i hus. Klipp lite hver gang og ofte, så skaper du en god vane og unngår at dette blir vanskelig. Gjør stellet til positive opplevelser som knytter sterke bånd mellom deg og valpen din.  

Vi anbefaler deg å melde deg på valpekurs. Jo tidligere, jo bedre. Valper er veldig lærevillige og på et kurs vil du lære hvordan du best kan kommunisere med valpen. Etter valpekurset er det fint å ta videre kurs innen det du er interessert i, for eksempel agility, lydighet, jakt og spor. Hunder liker å få brukt hodet, og de fleste raser kan bli med på de fleste aktiviteter du som hundeeier har lyst til å prøve. Finn noe som passer for akkurat dere.

Både raseklubber og aktivitetsklubber arrangerer både valpekurs og ulike aktivitetskurs, du kan finne mer informasjon om klubbene og finne tilbud nær deg på www.nkk.no/klubb.

Tips og råd rundt trening på å gjøre valpen stueren, venne den skånsomt til å være alene, sosialisering, aktiviteter du kan gjøre med hunden, og mye mer finner du på www.kjøpehund.no.

Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no

Av: Cecilie Holgersen avdelingsleder marked og kommunikasjon i Norsk Kennel Klub (NKK)


Neste artikkel