Hjem » Våre dyr » Moxie the Toller: Norges fineste, men innerst inne en helt vanlig hund
Dyrehelse

Moxie the Toller: Norges fineste, men innerst inne en helt vanlig hund

Moxie the toller
Moxie the toller

For fire år siden ble Sandra og Kristoffer matmor og matfar til tolleren Moxie. Lite visste de da at de skulle fostre opp en kjendishund med 114 000 følgere på Instagram.

— Jeg sa til meg selv at jeg skulle lære henne å sitte dagen etter vi fikk henne. Vi trente hele dagen, og da min samboer kom hjem fra jobb kunne Moxie kommandoen. Dagen etter lærte hun å ligge. Og så startet det.

Det finnes knapt lydigere hund enn Moxie the Toller. Den sprudlende jenta har nylig rukket å feire fire år, og har som følge av sin vanvittige lydighet tilegnet seg en global fanskare, som over natten i fjor vinter virkelig tok fyr.

— Vi lastet opp en video av Moxie som gjorde triks for å bli belønnet med en brokkoli. Mens vi var bortreist på ferie ble videoen delt på 9gag og deretter på andre hjemmesider og sosiale medier. Plutselig hadde drøyt 20 millioner mennesker sett videoen av vår Moxie som blant annet rullet seg inn i teppet sitt som en burrito for å motta belønningen. Det tok faktisk helt av, sier Kristoffer Siegel, matfar til Moxie.

Det tok ikke lange stunden før eierne forstod at Moxie hadde et lydighetsanlegg uten like, og allerede som valp bemerket hun seg som ekstremt mottakelig for læring.

Stort fokus som valp

— Vi merket fort at Moxie utmerket seg, og at hun tok til seg øvelsene veldig raskt. Det var så gøy å se at hun klarte seg, og det var utrolig morsomt å trene med henne. Vi ble også tipset om hva vi kunne gjøre videre, så vi tok tak i det, og bare kjørte på, legger hun til.

Etter noen måneder og mange timer med trening hadde Sandra og Kristoffer virkelig skapt et nært bekjentskap med deres toller. Det var også da det eksploderte.

— Hun hadde mye fokus som valp, men det er viktig å huske på at valper ikke klarer å holde på så lenge. Vi startet derfor med korte sesjoner i starten, en slags intervaller. Først etter et par måneder da vi virkelig hadde knyttet bånd med henne tok hun triks meget kjapt, sier Kristoffer.

— For meg var det ekstra viktig å ha en hverdagslydig hund. Vi bor nemlig i blokk i Oslo, og må derfor ta hensyn til naboer og andre som bor i nærområdet. Derfor har vi blant annet trent på at hun ikke skal bjeffe når det ringer på døra eller når hun ser en annen hund. Da vi oppdaget at hun mestret hverdagslydigheten tok vi nivået videre til konkurranselydighet, sier Sandra.

Tren på innkalling

Det finnes mange måter å trene valpene sine. Men for at hunden din i fremtiden skal bli så lydig som overhodet mulig, er det trolig lurt å høre på tipsene fra Moxies eiere.

— Vi har kanskje en litt annerledes fremtoning i treningen vår enn hva andre har. Det å lære kommandoene sitt og ligg er naturligvis viktig, men det vi føler er enda viktigere er å lære hunden en ordentlig innkalling. Der andre bruker innkalling når de trenger det, pleier vi å gjøre det når vi i grunn ikke trenger det i det hele tatt. Vi innkaller Moxie hele tiden, og gir henne en godbit som belønning hver eneste gang. Dette gir henne en positiv kobling til innkalling framfor en negativ som ofte er et resultat av det å tvinge hunden inn til deg.

Moxie the toller med fugl i munnen
Foto: Privat

— Det er også viktig å trene kontakt helt fra starten. Når du har en oppmerksom hund er det mye lettere å få den til å gjøre ting, i motsetning til en hund som er ufokusert og lite brydd. Når vi for eksempel går på tur med Moxie involverer vi henne i turen. Vi går ikke tur med Moxie, vi går alle tur sammen for det er vi som er høydepunktet, det er vi som er morsomme, og viktigst av alt er det vi som har godbitene, tilføyer Sandra.

Finn hundens motivasjon

Kristoffer og Sandra mener å finne den riktige motivasjonen er det beste tipset til å trene hunden til lydighet.

— Det kan være alt fra godbiter til aktiv stemmebruk og lek. Lyse toner hjelper faktisk veldig godt og kan motivere enkelte hunder til å gjøre akkurat det du vil. Andre er fullstendig matvrak og gjør alt de kan for å få godbiten. Vårt tips er å gi hunden det som fungerer best. Test litt ut, og vær tålmodig. Du kjenner din hund best, så det finnes ikke noe rett og galt, sier Kristoffer.

— At man begynner så tidlig som mulig med oppdragelsen er selvfølgelig viktig. Det er lettere å være konsekvent, nesten streng i starten enn å bli strengere når hunden blir eldre. Likevel er det lurt å sette en grense etter hvordan hverdagen din ser ut. Dette er nemlig individuelt for hver familie eller hver person som eier en hund. Samtidig er det enklere å være streng i starten, og bli løsere i kantene senere i hundens liv. Det er mye enklere enn å plutselig forby hunden å gjøre noe den har fått lov til i mange år, avslutter Sandra.

Neste artikkel