Skip to main content
Hjem » Våre dyr » Det er gøy med høner!
Innsikt

Det er gøy med høner!

Høner
Høner
ALLERGIVENNLIG: Noe av det som gjør at hønsehold så populært, blant annet i småbarnsfamilier, er at mange barn er allergiske, men de færreste reagerer på fjær. Foto: Getty Images

Stadig flere begynner med egne høner, en hobby som både gir egg og kjøtt, men også en hobby som både er hyggelig og spennende.

– Jeg har fem ulike raser prydhøns. De kalles nok prydhøns fordi de har en flott fjærdrakt og er pene å se på. Før var det dette som var produksjonshøner, men etter hvert har det blitt alet frem andre typer høner som er langt mer effektive, sier Elin Breivik som bor et tidligere småbruk i bygda Sprova i Nord-Trøndelag.

Elin forteller at hun har rundt 50 høner om vinteren, men at hun lar dem få kyllinger, så om sommeren kan hun ha 500 til 600 kyllinger på gården sin.

– De må få lov til å få kyllinger, og ingenting er mer spennende enn å følge eggene de 21 dagene det tar før det popper ut en fiks ferdig kylling som både kan løpe og spiser selv så fort den har klekket ut. Det eneste den trenger når den kommer ut av egget er litt varme fra mammaen de første dagene, forteller Elin.

Allergivennlig

Noe av det som gjør at hønsehold så populært, blant annet i småbarnsfamilier, er at mange barn er allergiske, men de færreste reagerer på fjær og derfor kan de fleste ha høner.

– Høner er også lettvinte dyr å eie, og de trenger ganske lite pass i forhold til hva de gir igjen av både egg og kjøtt. Alle som driver med høner syns det er stas å plukke sine egne egg. Høner spiser dessuten omtrent alt. De spiser kjøkkenavfall, gress, innsekter og hønsefor, og det gjør jo at du kan mate høner med kjøkkenavfall som høna kan nyttiggjøre seg, sier hun.

Miljøet er viktig for trivselen

Høner trenger en del plass, og de liker å krafse litt i bakken, derfor er det fint hvis de kan gå inn i hønsehuset eller ut i hønsegården på egenhånd:

– Høner kan du også gjerne ha ute på vinterstid siden de er godt rustet med god fjærdrakt. De har godt av å kunne være ute litt hele året, da holder de seg friskere. Det aller beste er hvis de kan bestemme selv om de vil være inne eller ute. Men husk at høner bruker mat for å holde varmen, så å sørge for at de har nok mat, spesielt når det er kaldt ut, er helt vesentlig, forklarer Elin.

For øvrig trenger høner godt med lys:

– Selv har jeg bygd om et tidligere sauefjøs, så her har hønene god plass, gode romslige bur, der har de også vagler, rugekasser, flis de kan bade i og sandbad som gjør at de holder seg fri for lus og annet utøy, fortsetter hun.

Høner på Facebook

– Alle som har egne høner syns det er artig, og det ser ut til at det blir stadig flere som deler denne interessen. Nå finnes det egne Facebookgrupper der man kan få råd, vink og spørre om hjelp, og vi har også vår egen forening, Norsk Rasefjærfeforbund. Der kan det være smart å melde seg inn hvis du skal begynne med høner. Og det anbefaler jeg, for høner er gøy, avslutter Elin Breivik.

Next article