Hjem » Våre dyr » Alt du trenger å vite om den nye reptilloven
våre dyr

Alt du trenger å vite om den nye reptilloven

Kongepyton kommer i mange fantastiske fargemutasjoner, noe som gjør de til en av de mest populære artene å ha i hobbyen.

I 40 lange år var reptilhold i Norge strengt forbudt – det ble gitt unntak til pelsallergikere som kunne velge mellom et ymse utvalg av skilpaddearter, men utenom det var det ekstremt få i Norge som hadde lovlige slanger og øgler. 

Selv om hobbyen var forbudt i Norge, blomstret den allikevel bak lukkede dører. På et punkt var det antatt at det var så mye som 100 000 ulovlige reptiler i Norge. Med andre ord så fungerte ikke forbudet, og det eneste forbudet egentlig oppnådde var kun å gjøre det vanskeligere for eiere å få god nok veiledning om dyreholdet sitt, og veterinærtilgang til dyrene sine.

Med mangel for godt nok grunnlag til å fortsette dette forbudet, ble det jobbet iherdig med en lovendring i over ti år. Etter en runde med høring og intens jobbing fra flere parter ble loven endret 15. august 2017. Endelig kunne alle som var glade i reptiler ha en lovlig, givende hobby.

Hvordan det er å ha reptiler som hobbydyr?

For de rette menneskene som virkelig brenner for denne type dyr, er reptilhold en ufattelig givende og rik hobby.

Reptilhobbyen kan egentlig best sammenliknes med akvariehobbyen, ettersom disse to ofte går ut på det samme – å skape et naturlig habitat med klima for at dyrene skal trives. Mange syns det å lage flotte, levende vivarier er halve moroa med dyreholdet.

Reptiler kan være perfekt for oss som har en travel hverdag. Dette er ikke dyr som skal gåes tur med, trenes eller sosialiseres. Det generelle daglig stellet av en slange eller en gekko kan lett gjøres på rundt to til fem minutter.

Dersom man ønsker seg et dyr man ser mye til, og som er aktive, så vil nok reptiler bli fort kjedelig. Dette er det viktig å finne ut av før man går til kjøp av et reptil – hva er motivasjonen din for dyreholdet? Personlig har jeg flere reptiler jeg ikke ser snurten av i løpet av en dag eller to, med mindre jeg aktivt går inn for å lete etter dem under steiner og kvist. For meg er det helt ok, så lenge jeg vet at de spiser godt, er friske og trives.

Kongeboa «Guyana», Boa constrictor constrictor. Foto: Marius Sund

Forskjellene på et reptilhold kontra annet dyrehold?

Kanskje den aller største forskjellen mellom et reptil og andre mer typiske kjæledyr er at så fort terrariet er satt opp, så er det generelt lite stell og rengjøring som må til. Reptiler går ikke like ofte på do som for eksempel et pattedyr eller en fugl vil gjøre, og dermed bruker man også betraktelig mindre tid på rengjøring.

Reptiler vil ikke få relasjoner til deg. Dersom det er viktig for deg at dyret ditt kjenner deg igjen og viser at den liker kos, så er ikke reptiler et hobbydyr for deg.

De fleste sykdommer som reptiler får kommer av feilhold og dårlig satt opp terrarium. Det er derfor uhyrlig viktig at du som eier er innenforstått med at her må du gjøre god research, og virkelig forstå viktigheten av UVB-lys, varmegradienter, luftfuktighet, vitaminer, kalsium og riktig type fôr.

Reptiler er ikke vanskeligere enn hund og katt – de er bare anerledes, med andre krav for trivsel.

Mine anbefalinger

Reptilhobbyen krever en del forhåndsarbeid og preparasjon for at ditt dyrehold skal bli vellykket og godt forberedt.

  1. Les masse. Det finnes mye god informasjon på nett om disse dyrene. Jeg anbefaler sterkt å ta en titt på faktaarkene til Norsk Herpetologisk Forening, www.herpetologisk.org
  2. Finn deg gjerne en god mentor som du stoler på, og som vet hva de driver med.
  3. Reptiler lever lenge, og er derfor en langtidsinvistering. Hvis du for eksempel har planer om å studere utenlands i løpet av den nærmeste tiden, bør du heller vente med reptilhold til du har en mer stabil bosituasjon.

Mine favoritter

Det finnes utrolig mange flotte reptiler i verden. Selv er jeg oppdretter på kongepyton, og har også leopardgekkoer, kongeboa, kongesnoker og en melkesnok. Slanger står helt klart nærmest mitt hjerte, tett etterfulgt av bakkelevende gekkoer.

Foto: Marius Sund

Av: Camilla Bjerke, styremedlem i Norsk Herpetologisk Forening og dyrepasser i Oslo Reptilpark

Neste artikkel