Hjem » Sommerstemning » Takk for turen,naturen
Sommerstemning

Takk for turen,naturen

I boken Takk for turen, naturen byr Jannecke Weeden på turideer til både lette og tunge dager, ferier og forslag til lengre turer på de dagene du har mye energi å brenne av. Foto: Privat

Programleder Jannecke Weeden er aktuell med boken «Takk for turen, naturen»,  en turbok for både friluftsfolk og sofaslitere. Her får du hennes beste turtips, favorittdestinasjoner og tips til hva du må ha med i sekken på tur.

Hva Inspirerte deg til å skrive boken «Takk for Turen, Naturen»?

Jeg ble inspirert til å lage en turbok som kunne passer for alle. En bok som ikke handler om kalorier, lengde eller høydemeter. Ei heller de største ekspedisjonene, men mer en bok som handler om å sette pris på de små (og noen ganger store) tingene på tur.

Jeg ønsket en turbok med «lett» tone og litt morsomme tekster, ispedd bilder, som jeg elsker å ta på tur, litt elementære turtips, sånne som «folk flest tenker at folk flest kan». Der er jeg ikke enig. Ikke alle vet hva hverken utmark, allfarsvei eller blå og røde løyper i skogen betyr.

Jeg har og funnet meg noen grupperinger av mennesker man møter på tur, der jeg har laget et kapittel om «Stereotyper». Alt fra «Utstyrsfriken», som har alt mellom himmel og jord av turstash, til «Tradisjonalisten» (som fortsatt kjører Nokia 6210), «Den nyfrelste» og diverse andre finurlige titler jeg har kalt folk.

Å obeservere på tur er vi for dårlige på, og jeg ville bare ta tilbake litt slow living, der vi legger bort mobilen og heller skriver noen positive setninger fra hver tur man tar. Alle turer er ikke like topp, men jeg velger allikevel å anbefale å konsentrere seg om det som faktisk var bra, pent, hyggelig eller spennende.

Hva er dine tips til nordmenn som skal ta fatt på sommeren i eget land for første gang i sommer?

«Å ta fatt på Norge», som feriedestinasjon må være noe av det enkleste i verden. Vi er så heldige at vi bor i et land som tilbyr absolutt alt, spesielt naturopplevelser. Fra snø i juli til de vakreste fjelltopper i både vest og nord. Har man telt er mulighetene uendelige dersom man bare vil «være». Femundsmarka, Nordmarka, Jotunheimen. Er man litt eventyrlysten og klar for å ta dagene som de kommer, med sekk på ryggen med overnattingsmuligheter ligger Norge for dine føtter.

Det som er deilig er at det ikke er langt mellom perlene. Og om man er av den mer planleggende typen, er det fint mulig å ta en titt på kartet mens man har instagram oppe, let etter # på stedene det ser fristende ut å besøke, og sjekk om noen har lagt ut fine ting derfra før. Husk; det finnes andre steder enn Loen og Trolltunga, selv om dette absolutt er steder verdt å se en gang i livet.

Hva er ditt innspill for å gjøre norgesferie så rimelig som mulig?

Å gjøre ferieopplevelsen så billig som mulig, handler definitivt om hvordan man velger å overnatte. Meld deg inn i Turistforeningen å få tilgang på en av deres mange hytter, invester i et telt eller hengekøyer til hele familien.

Planlegg mat nøye, det dyreste man kan gjøre i Norge er å stoppe på ymse bensinstasjoner å kjøpe mat. Ta med mat på tur som holder i flere dager.

Finn ut hva som blir billigst av fly, bil, tog eller båt. Et tips er; kjøp heller utstyr som koster litt mer, og som holder i mange år, veldig mange faller for tilbud om f.eks «billigtelt», for så å finne ut at det ikke tåler hverken vind eller vann, teltplugger knekker og glidelåser ryker.

Snakk med de som jobber i butikken du handler, og hør hva man kan få for pengene. Jeg sier ikke at man trenger ekspedisjonstelt til 12 000 kroner for å tilbringe noen netter på øya, men de aller billigste alternativene kan fort ødelegge en regntung natt ute.

Hva er favoritt destinasjonen din? Og hvorfor?

Jeg tror det er umulig for meg å velge meg en favorittdestinasjon. Jeg er oppvokst på en øy med vann på alle kanter, og vil alltid ha en forkjærlighet til sjøen. Men så har jeg sett noe av det vakreste Norge har å by på, både under arbeidet med tv-serien Nordens Perler, og private turer med venner og familie.

Steigen vil alltid stå høyt på lista mi, det at det er så vilt og vakker, så nært Lofoten at man ser Lofotveggen er helt magisk. «Alle» vil, skal, eller har vært i Lofoten, mens Steigen fortsatt er en uslepen, vakker, vakker perle. 

Jeg har og blitt glad i vinterdestinasjoner som prøver å gjøre noe ut av seg om sommeren og. Jeg har alltid vært begeistret for Hemsedal og skimulighetene der, men i år vet jeg de satser som sommerdestinasjon og, og det gleder jeg meg til å utforske. Som Tønsbergenser ville jeg bannet i kirken hvis jeg ikke sa noe om hvor fin den byen er, spesielt om sommeren. Også falt jeg pladask for Ålesund og Giske på norgesferie i fjor.

Foto: Privat

Hva er det med naturen som inspirerer deg?

Er det veldig klisjé å si at alt i naturen inspirerer meg. Det aller, aller peneste jeg vet et solnedganger, egentlig rart, for jeg hater mørket. Jeg er og veldig begeistret for strå med morgendugg. Eller å våkne i et telt, åpne teltduken å skue utover morgenstille vann.

Men, jeg trenger ikke gå lenger enn 40 meter ut porten min, før jeg lar meg begeistre at jeg bor like ved Norges mest kjente kastanje-allé. At lyden av svaler eller dunking fra en snekke kan dra meg rett tilbake til hytta vår på Veierland fra barndommen. Lukter, bål, regn på teltduk. Jeg liker alt jeg.

Hvor vil du ta med deg familien din på tur?

Min største drøm er å overtale begge gutta til å tilbringe en hel uke i telt på Hardangervidda. Men jeg er veldig usikker på om jeg får to Frognergutter med alt for stor hang til gaming og wifi, til å bli med på noe såpass lite digitalt.

Men jeg vil gjerne vise dem Bergen, der har ingen av dem vært, og jeg er selv litt sånn nyfrelst Bergensentusiast etter å ha oppdaget fjellene rundt byen.

Jeg vil og ta dem til Tromsø, Steigen, Røros, Ålesund og kanskje litt sørlandsidyll. Norge har absolutt alt å by på.

Åndalsnes med sin sinnsyke skyline skulle jeg og gjerne tatt de med på en gang, men jeg er redd køen opp til Rampestreken kanskje blir enda lenger i år enn den var i fjor. Også blir det selvsagt utallige turer i Østmarka og Nordmarka, som ligger så fryktelig tilgjengelig for oss som bor i Oslo.

Hva er et must å ha med i sekken når man drar ut i skogen?

I sekken har jeg, uansett lengde på turen, alltid; te, honning, kniv, opptenningsbriketter og fyrstikker/tennstål, toalettpapir og hundeposer (ta opp ALT du etterlater deg i naturen!).

Jeg har og alltid vann, både kokt og kaldt. Noen nøttebarer og gjerne noen brødskiver. Skal jeg på lengre turer har jeg selvsagt med nok mat og drikke, elsker pannekakerøre i halvannenliters flaske stekt på stormkjøkken.

Men, det aller enkleste er selvsagt frysetørret mat man bare heller litt varmtvann på. Lapskaus fra Real Turmat… Åh! Så godt. Jeg har og ofte med meg klatresko, i tilfelle vi kommer over en stein det er mulig å buldre litt på. I år må jeg prøve meg ute på Hankø, hvor jeg hører det er uendelig med buldremuligheter.

Neste artikkel