Vær nysgjerrig, søk deg til miljøer med flinke folk og ta utfordringer – hopp i det, sier Jakob Vårdal, vinner av Årets Unge Ledere 2018, og markedssjef i Storebrand. Vi har stilt den unge lederen noen spørsmål om hvordan man får drømmejobben:
Mange drømmer om en jobb de trives i, som samtidig gir god lønn og mening. Men hvordan sikrer man seg drømmejobben?
– Drømmejobben har man når man jobber med noe man brenner for. Jeg tenker at man har en drømmejobb når man nesten kunne hatt jobben som hobby, og gjennom jobben kjenner at man utvikler seg og stadig lærer nye ting både personlig og faglig. For å få drømmejobben må man først finne ut hva man virkelig er interessert i. Så kan man søke seg muligheter der man tror man får oppfylt drømmen sin. Det er ikke sikkert den første jobben du får er drømmejobben. Dersom det viser seg å bli slik, tenk heller på hva du lærer som kan bringe deg nærmere drømmejobben. Sørg for å gjøre så godt du kan – innsats betaler seg over tid, og vil bringe deg nærmere drømmejobben om du ikke får den på første forsøk.
Hva er de viktigste egenskapene man behøver som nyansatt i ny stilling eller jobb?
– En god ansatt er etter mitt syn åpen, ærlig og proaktiv. Du bør kunne gjøre opp dine egne meninger og forklare hvordan du kommer fram til svarene dine. Når man er nyansatt sitter man gjerne på fersk kompetanse, del denne aktivt samtidig som du søker ny kompetanse selv gjennom dine nye kollegaer. Prøv å skaffe deg forståelse for hvordan dine oppgaver henger sammen med resten av arbeidsplassen. Jeg mener også det er viktig å utfordre seg selv ved å være nysgjerrig på nye områder og muligheter, og ta initiativ til å løfte både seg selv og andre – ikke vær redd for å «hoppe i det».
Hvordan var din egen vei? Hva studerte du, og hvordan valgte du studieretningen?
– Jeg er utdannet Siviløkonom ved UiA etter gammel modell, det vil si over fire år. Økonomi generelt har interessert meg siden jeg var ung, og valget var sånn sett naturlig for meg. Jeg vurderte også at en generell økonomiutdannelse kom til å gi meg gode sjanser for en jobb jeg tenkte ville passe meg. Før jeg startet studiene hadde jeg ikke staket meg ut en drømmejobb, og drømmejobben har jeg nok også jobbet meg mot gjennom arbeidslivet. Jeg vurderte også andre retninger som ingeniør og tannlege. Når jeg ser tilbake på det, er jeg glad for at det ble som det ble.
Mens du studerte, hvilke tiltak gjorde du ved siden av studiene som ga deg fortrinn i jobbsøkingen?
– Jeg var tidlig aktiv i studentforeninger, og fikk etter hvert lederverv i Econa. Dette var selvsagt veldig sosialt, samtidig som jeg lærte mye om både salg, fikk mine første «formelle» ledererfaringer og fikk oppleve hvordan Econa-organisasjonen ble drevet. Jeg satt også veldig pris på å bli kjent med studenter fra andre høyskoler og universitet gjennom disse vervene. I tillegg jobbet jeg i bank i Kristiansand flere somre. Det gav meg et godt innblikk i hvilke type jobber jeg kunne tenke meg etter studietiden.
Hva er dine heteste tips for å klatre oppover stigen i en organisasjon, og til slutt kapre drømmestillingen?
– Vær nysgjerrig. Lytt aktivt til kollegaene dine, spør heller et spørsmål for mye enn ett for lite og være åpen for andres innspill, ideer og meninger.
Søk deg til miljøer med flinke folk. Å jobbe sammen med dyktige kollegaer, både medarbeidere og ledere, som har høye ambisjoner og er kunnskapsrike, vil bidra til at du lærer og bygger kompetanse gjennom andre.
Ta utfordringer, hopp i det. Får du muligheten, ta sjansen. Selv om det er skummelt i starten vil du mest sannsynlig vokse på å utfordre deg selv. Du kommer til å lære nye ting du ikke kunne fra før, og øke din egen verdi som igjen gjør deg attraktiv.