Skip to main content
Hjem » Smart sparing » Ta grep om de største utgiftene
Smart sparing

Ta grep om de største utgiftene

Jorge B. Jensen, Fagdirektør i Forbrukerrådet. Foto: John Trygve Tollefsen

Jo dyrere ting blir, desto flere tips og råd om bedre husholdningsøkonomi kan man lese om i avisene. — Skal du spare penger, er det imidlertid de store utgiftene, som huslån, forsikring og strømavtaler du bør starte med å se på, sier Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Høyere boliglån, stive strømpriser og dyrere matvarer – det kan virke som alt jobber mot lommeboka til norske husholdninger for tiden. Selv om det florerer av små og store tips og triks om hvilke grep man bør ta for å hamle opp med økte utgifter, er det likevel ett godt råd som kanskje ikke kommer godt nok frem.

— Ta grep om de største utgiftene først

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge B. Jensen, mener det er mest penger å spare om du ser på de store utgiftspostene på budsjettet, som boliglån, forsikringer og strømavtaler.

— Vanligvis er det boliglånet som er den største utgiften for norske husholdninger. Nå som renta er høyere enn det vi er vant med fra de siste årene, er det desto større grunn til å se på lånebetingelsene man har, sier Jensen.

Enklere enn man kanskje tror

Selv om styringsrenta går opp, er det ingen automatikk i at boliglånsrenten din trenger å gjøre det samme, ifølge Jensen. Han oppfordrer boliglånskunder til å sjekke både boliglånet og forsikringsavtalene sine på Finansportalen.no.

— På Finansportalen.no får du raskt oversikt over hvilke banker og forsikringsselskap som kan tilby de beste betingelsene. Her kan du raskt og effektivt bytte avtale, eller du kan be banken din eller forsikringsselskapet ditt om å matche tilbudet med noen få tastetrykk. Denne prosessen er enkel, og det er mye penger å spare, sier Jensen.

Finn den beste strømavtalen på Strømpris.no

Det er ikke bare boliglånet og forsikringene man bør se på. Strømavtalen din kan også være en skjult pengetyv, ifølge Jensen.

— Strømpris.no fungerer på samme måte som Finansportalen. Du legger inn hvor i landet du bor og hvor mye strøm du regner med å bruke i året, så regner portalen ut for deg hvilken strømleverandør som er den rimeligste. Om du ønsker å bytte leverandør, er dette gjort på noen få øyeblikk, sier Jensen.

Skal gi forbrukermakt

Finansportalen.no og strømpris.no er tjenester fra Forbrukerrådet, og skal gi forbrukerne makt og mulighet til å ta gode valg i markedet for finansielle tjenester og i strømmarkedet. Portalene består av digitale verktøy som hjelper forbrukerne til å sammenlikne bank-, pensjons-, forsikrings- og investeringsprodukter, samt strømleverandører.

Både banker og forsikringsselskaper har innrapporteringsplikt til finansportalen.

Finansportalen.no og strømpris.no

finansportalen.no kan du sjekke og sammenligne om du har noe å spare på å bytte forsikring, bank og boliglån.

strømpris.no kan du få oversikt over de beste strømavtalene.

Av Andreas Framnes, kommunikasjonsrådgiver – bærekraft og økonomi i Forbrukerrådet

Next article