Hjem » Smart sparing » Bevissthet om din egen økonomi er det aller viktigste
Smart sparing

Bevissthet om din egen økonomi er det aller viktigste

Det er smart å lage planer og budsjett siden planlagte innkjøp som regel er rimeligere enn å kjøpe inn på impuls. Foto: Getty Images

Stigende renter og høyere priser gjør at mange merker at økonomien strammes til. Vi spurte Ola Honningdal Grytten, som er professor i økonomi ved Norges Handelshøgskole, om hvilke råd han har til deg og meg.   

– Tiltakene som Norges Bank gjør nå er helt nødvendige for å få ned prisene, stoppe inflasjonen og for å styrke den norske krona. Vi ser ikke bort fra at styringsrenten kan stige ytterligere utover høsten. Da snakker vi om at boliglånsrentene kan bli rundt seks prosent og bli enda høyere for bedrifter. Dette vil legge en kraftig demper på norsk økonomi hvor situasjonen er at kostnadene stiger både for husholdningene, bedriftene og i offentlig sektor, forklarer Grytten.

Ola Honningdal Grytten

Professor i økonomi ved Norges Handelshøgskole

Han påpeker at mange kan komme til å få økonomiske problemer til høsten når feriepengene og de skattefrie inntektene fra sommerens lyse tider er brukt opp.

Kvitt deg med den dyreste gjelden

Det aller viktigste rådet fra Grytten er å skaffe oversikt over egen økonomi og å være bevisst. Det enkleste er å starte med bankutskriften og gå nøye igjennom hver enkelt post slik at du kan vurdere om det er noe du kan gjøre med de ulike postene.

– Alle kredittkortgjeld og dyre forbrukslån bør man prøve å kvitte seg med så raskt som mulig. Det er viktig å prioritere å få bort slike lån siden de er utrolig kostbare. Mange som sitter med slik gjeld vet ikke en gang hvor høy renten er, men faktum er at flere av dem har en effektiv rente på mer enn 30 prosent. Det er finnes ingen steder hvor du kan putte pengene dine og forvente en slik avkastning. Hvis du skal prioritere er det derfor mye viktigere å kutte disse lånene enn å gjøre noe med boliglånet.

Mange bekker små…

– Man må også se på alle avtalene man har, eksempelvis strøm, forsikring, telefon og internett. Mange har også en rekke abonnementer de ikke bruker, eller kanskje ikke en gang er klar over at de har, men som koster dem penger hver eneste måned. Sånt gjelder det å rydde opp i, understreker han.

Dårlige strømavtaler og dårlige bankavtaler er ganske utbredt. Her kan det være tusenvis av kroner å hente på å gjøre seg kjent i markedene, finne ut hvilke betingelser man kan få og gå til sin nåværende leverandør og be om bedre betingelser.

– Det finnes både apper og nettsider der du kan finne ut mer eller bytte avtaler, men ikke glem at du kan gå tilbake til din leverandør og forhandle direkte. Den muligheten bør benyttes.

Alle kredittkortgjeld og dyre forbrukslån bør man prøve å kvitte seg med så raskt som mulig.

Det du handler i hverdagen

Det er smart å lage planer og budsjett siden planlagte innkjøp som regel er rimeligere enn å kjøpe inn på impuls. Ofte kan du også spare penger på å kjøpe inn i store kvanta, men det forutsetter selvfølgelig at du også bruker opp det du kjøper inn.

– For øvrig gjelder det å være prisbevisst og å vite hva ting koster i de ulike butikkene og kjedene, tilføyer han.

Penger til overs?

Mange sier at nå kan vi endelig spare i bank siden renten på innskudd har blitt så høy, men ikke glem at innskuddsrenten fortsatt er lavere enn inflasjonen.

– Hvis du har litt ekstra penger, så er rådet mitt å betale ned lån aller først. Deretter ville jeg plassert penger i fond og ikke forsøkt å spekulere på børsen på egenhånd. Fond vil som regel gi en større avkastning enn du får i banken, men du kan også velge å sette litt i banken og litt i fond, da får du større sikkerhet, tilføyer han.

Unngå å miste kontrollen

– Gå nøye gjennom bankutskriften og vurder om du kan gjøre noe med de forskjellige postene. Lag et budsjett slik at du vet hvor mye penger du har til rådighet, og dersom du begynner å få problemer må du for all del ikke la være å åpne vinduskonvolutter som kommer i posten, for da kommer du til å miste kontrollen, avslutter professoren.

Av Tom Backe

Neste artikkel