– Hvorfor skal gode spare- og investeringsvaner være forbeholdt dem med økonomisk bakgrunn eller utdanning, sier gründerne av Ung Kapital, Trym Andersen Tangerud og Erik Faye Karla.
– Det er blitt betydelig viktigere å gjøre kunnskap om personlig økonomi tilgjengelig for alle, uavhengig av kunnskapsnivå og sosioøkonomisk bakgrunn, forklarer teamet bak Ung Kapital.
Etter flere år som økonomistudenter har de innsett viktigheten av å ha kunnskap knyttet til egen lommebok og sparekonto. Kunnskapen man trenger for å skape en trygg og forutsigbar økonomisk fremtid er ikke veldig vanskelig å lære seg, men nøytral informasjon kan være vanskelig å finne.
Trym Andersen Tangerud
Gründer, Ung Kapital
Erik Faye Karla
Gründer, Ung Kapital
Hvorfor er det viktig å spare?
Ung Kapital ble startet for å tilgjengeliggjøre essensiell informasjon om personlig økonomi og gode sparevaner. Gode sparevaner er viktig for å lage en reell, men også psykisk trygghetsfølelse. Med langsiktig sparing og investering, kan du realisere dine sparemål som for eksempel kjøpe leilighet, en reise eller en ny bil.
For å hjelpe deg med å nå dine sparemål, har vi samlet de beste sparetipsene våres til deg:
1. Sett deg et sparemål
Med et konkret mål, som en fysisk ting eller en konkret opplevelse, er det lettere å bli motivert til å spare. Ikke minst anbefaler vi å fortelle venner og kjente om dine sparemål, så har dere noe å se frem til.
2. Lag budsjett
For å kunne spare på en effektiv og gunstig måte, er det nødvendig å få en oversikt over egen inntekt og forbruk. Da kan du beregne hvor mye du sitter igjen med på slutten av måneden. Hvis du har nok penger igjen, kan du starte å plassere pengene i forskjellige spareprodukter. Hvis ikke, må du justere og prioritere forbruket ditt.
For å forenkle denne prosessen kan du sette opp et detaljert budsjett, og se hvilke kategorier som kan kuttes. Vi anbefaler denne budsjett-malen for å få månedlig oversikt over inntektene og utgiftene dine.
3. Bufferkonto, høyrentekonto og Boligsparing for unge (BSU)
For deg som starter på null, er det viktig å bygge opp en bufferkonto som du kan benytte ved utforutsette hendelser. Vi anbefaler at beløpet tilsvarer omtrent to til tre ganger dine faste månedlige utgifter, men for studenter kan dette være utfordrende, og da anbefaler vi minst én og helst to månedslønner.
Det viktigste er at det er noe der når du virkelig trenger det. Hvis du er under 34 år, har skattbar inntekt og ikke eier egen bolig, anbefaler vi å ha en BSU-konto. Kontoen har vanligvis høyere rente enn høyrentekontoer. Samtidig får du skattefordeler og du vil få tilbake 10 prosent av det du sparte.
4. Sparing i fond
Med en full buffer og ekstra penger igjen på konto, er det nyttig å spare i fond. Men kun dersom du ikke har behov for pengene innen fem til ti år. For de fleste er det best å spare et fast beløp i et passivt forvaltet globalt indeksfond. Hvis du har et større beløp tilgjengelig, så anbefaler vi å bryte disse opp til faste månedlige innskudd, fremfor å gjøre få store innskudd.
5.Bruk fordelsprogrammer og kjøp brukt
Et annet hverdagstips er bruk av kundefordelsprogrammer. Her sparer du småbeløp, som blir større i lengden. For eksempel Trumf, Remas Æ eller Coop medlem. Dette kan gi billigere varer for deg så lenge du husker å ta det i bruk.
Ofte har man egentlig ikke behov for helt nye produkter. Det kan derfor lønne seg både for lommeboka og miljøet å handle brukte klær, elektronikk og pensumbøker.
Tekst: Charlotte Luu, Ung Kapital