Skip to main content
Hjem » Smart sparing » Ekspertene svarer: Dette bør du tenke på ved kjøp og salg av bolig
Smart sparing

Ekspertene svarer: Dette bør du tenke på ved kjøp og salg av bolig

Foto: Pexels

Er det smart å kjøpe eller selge bolig først? Hva kan en eiendomsmegler hjelpe til med ved kjøp og salg? Det er mye å tenke på når man skal kjøpe og selge bolig. Våre eksperter gir deg svarene du trenger.

Kamilla Schau

Eiendomsmegler/partner, Aktiv Lillestrøm

Hvilke råd har du til de som skal kjøpe eller selge bolig i dagens marked?

Når det gjelder kjøp eller salg av bolig i dagens marked, er det flere viktige faktorer å vurdere. Rent praktisk er finansiering avgjørende, så sørg for å få et finansieringsbevis. Dersom du allerede eier en bolig, trenger du en verdivurdering, kjent som en E-takst, for å fastslå din egenkapital.

I dag er det vanlig at boliger ligger ute for salg lengre enn tidligere. Vær åpen for boliger som har vært på markedet en stund, og vurder også alternativer litt over budsjettet ditt. Det kan være lurt å snakke med meglere på forhånd for å unngå å kaste bort tid dersom bud innenfor ditt budsjett uansett ikke er aktuelt. Ta også stilling til om du kan kjøpe bolig med utleiedel, da dette kan påvirke finansieringen din positivt.

For de som skal selge, er det lurt å kontakte en megler tidlig. Finn en med god kjennskap til ditt område og en solid salgsplan for din bolig. Jeg mener også at tillit og kjemi bør vektlegges høyt i valg av megler. Kommuniser åpent om dine behov og forventninger, og vær realistisk med hensyn til pris. Invester også i markedsføring og klargjøring av boligen for å nå alle dine mulige kjøpere.

Hva er dine tips til de som vil inn på boligmarkedet for første gang?

For førstegangskjøpere er det viktig å snakke med banken for å få finansieringsbevis og vurdere ulike lånealternativer. Sparingsvaner er også viktig, da egenkapitalen din oftest er avgjørende for om du får lån eller ei.

Snakk åpent med familie dersom du trenger hjelp. Meglere og banker og diverse forbund kan også gi gode råd om løsninger og kontrakter for deg og eventuell kausjonist, med låntaker eller privatlångiver.

Hva er viktigst for deg ved kjøp? Hva kan du eventuelt fire på av krav for å komme deg inn på boligmarkedet. Husk at din første bolig er et springbrett videre. Få generelle og lokale tips av meglere i ditt område. Forstå forskjellen på selveierbolig og andelsbolig, les salgsoppgaven nøye og tør å stille spørsmål.

Hvilke grep kan man gjøre for å øke verdien på boligen før salg?

Når det gjelder å øke verdien på boligen før salg, er helhetsinntrykket viktigst. Sørg for at boligen er velholdt, og gjør nødvendige oppgraderinger. Få en takstmann til å vurdere boligen tidlig, slik at eventuelle mangler kan utbedres.

Mindre oppgraderinger som el-kontroll, maling og møbleringsendringer kan også bidra til å øke verdien. Invester i markedsføring og forberedelser for å presentere boligen på best mulig måte. Det er viktig at annonsen på boligen din når så mange som mulig, og at boligen din fremstår tiltalende for dine kjøpere.

FAKTA

Midt på torvet i Lillestrøm finner du din lokale megler. Vi har bred kompetanse, lang erfaring og vår brennende lidenskap for å drive eiendomsmegling har gjort oss til et naturlig valg av eiendomsmegler. Et uforpliktende møte med en av våre meglere vil vise deg hvorfor vi har så fornøyde kunder.

Les mer på aktiv.no


Trine Anda Paulsen

Eiendomsmegler og Fagansvarlig for EiendomsMegler 1 i Ålesund

Hvilke råd har du til de som skal kjøpe eller selge bolig i dagens marked?

Start tidlig med å ta en prat med en eiendomsmegler som kan gi deg gode råd. Fra 1. januar 2022 kom det en ny lov som regulerer salg og kjøp av brukte boliger. Disse reglene innebærer strenge krav for både selger og kjøper, men dokumentasjonen som gis om boligene er blitt mye bedre. Hensiktene med disse endringene er å redusere risikoen for konflikter i etterkant av et salg, ved å øke kravet til dokumentasjon fra selger og samtidig skjerpe undersøkelsesplikten hos kjøper.

Eier du en bolig i dag så må du bestemme deg for om du skal kjøpe eller selge først. Det er fordeler og ulemper ved begge deler. Økonomi, livssituasjon og hvilket usikkerhetsmoment man vektlegger tyngst må tas hensyn til. Noen banker kan ha gunstige lånetilbud til deg som vil kjøpe ny bolig før du selger den som du eier i dag. SpareBank 1 SMN kan tilbyr løsningen `trygt boligbytte`. Dette er mellomfinansiering til en god rente, med mulighet for avdragsfrihet på lånet til den nye boligen.

EiendomsMegler 1 har meglere som er områdespesialister. Fordelen med å ha en områdemegler er at de har en meget god kjennskap til ditt nabolag, inkludert priser, trender og kjøperinteresser. Dette kan hjelpe selgere til å oppnå best mulig pris for eiendommen. 

EiendomsMegler 1 opplever et positivt boligmarked nå i første del av 2024, både i Midt- Norge og her på Sunnmøre. Eiendom Norge forventer en oppgang på boligprisene i år over hele landet. Forventninger om at renten vil holdes lav, mindre usikkerhet rundt inflasjon og bokostnader enn på samme tid i fjor, gir håp om at boligmarkedet 2024 skal bli bra. Ha is i magen, ikke stress. Dette gjelder for både salg og kjøp. 

Hva er dine tips til de som vil inn på boligmarkedet for første gang?

Ta kontakt med megler som kan forklare deg om kjøpsprossen. Som førstegangskjøper må du tenke over hvilke alternativ som er viktigst for deg; størrelse, beliggenhet eller standard. Her kan det være du må prioritere da økonomien for deg kanskje vil være begrenset, siden man ikke har midler fra salg av tidligere bolig.

De fleste banker har også gunstige lånetilbud til unge som kjøper bolig for første gang. Ta kontakt med bank og ordne deg finansieringsbevis før du går på visning, ikke etter visning. Det er bindene å legge inn bud, og du kan ikke trekke budet ditt om det blir problemer med finansieringen i ettertid.

Les gjennom salgsoppgaven, egenerklæringsskjemaet til selger og tilstandsrapporten godt. Ikke la deg blinde av positive eller blomstrende ord, språkvendinger og flotte møbler. Bestem deg på forhånd for hvor mye du vil by.

Hvilke grep kan man gjøre for å øke verdien på boligen før salg?

Førsteinntrykk. Små oppgraderinger og reparasjoner kan ha en stor innvirkning på salgsprisen. Det er likevel ikke all oppussing som vil ha innvirkning på boligverdien. Et strøk maling på vegger kommer man langt med. Vask boligen. Ha det ryddig og rent både innvendig og utvending. En megler vil kunne gi deg råd her.

FAKTA

EiendomsMegler 1-alliansen er en familie av selvstendige eiendomsmeglerforetak med sterk lokal tilhørighet. Vi er en av landets største leverandør av eiendomsmeglertjenester og er eid av SpareBank 1 bankene.

Gode råd for salg og kjøp finner du på EiendomsMegler 1 sine nettsider; eiendomsmegler1.no.

Next article