Skip to main content
Hjem » Smart sparing » Folk bør spare mer i fond
Smart sparing

Folk bør spare mer i fond

Hallgeir Kvadsheim er godt kjent med at mange ønsker å investere i fond, men at de ikke tar sjansen. Her sammen med Luksusfellen-kolleger Lene Drange og Magne Gundersen. Foto: Rune Bendiksen

Det å investere i fond er enkelt og lønnsomt, men hvorfor gjør vi det ikke? Jo, fordi hjernen vår er konstruert slik at frykten for å tape er større enn gleden av å vinne. Hallgeir Kvadsheim gir deg noen gode råd på veien som førstegangs fondsforvalter.

Hallgeir Kvadsheim, kanskje best kjent som økonomisk rådgiver på realityserien Luksusfellen, er godt kjent med at mange ønsker å investere i fond, men at de ikke tar sjansen.

– Vi mennesker er rett og slett så opptatt av å unngå risiko og farer, at vi heller lar vær å satse. Hvis du sparer i 10-15 år, så vil du i løpet av denne perioden mest sannsynlig oppleve fall på 30 prosent på kort tid. Det er vanlig. Det er her det er viktig å prøve å beholde roen og ikke gå ut og inn.

Gode råd for en nybegynner

Det er naturlig at økonomien svinger, og de fleste vet at langsiktig sparing er den sikreste veien mot å bygge en tryggere økonomi. Kvadsheim mener at alle kan spare i fond, selv om de ikke har noe kunnskap på forhånd. Men hva må vi tenke på og hva er hva?

– Først må du finne ut hva du skal spare til og hvor lenge du tenker at pengene kan stå. Er det til drømmeferien, båt eller til pensjonisttilværelsen? Prøv å være så konkret som mulig.

– Er det smartere å sette pengene i fond enn å betale ned lån?

– Nei, først bør du prioritere å betale ned eventuell kredittgjeld og billån. Så bør du ha en buffer på boliglånet. Få betalt ned 75 prosent av boligens verdi først. Feilen mange gjør er å investere penger som egentlig skal være en buffer.

– Hvor mye må jeg investere?

– Ulike fond har ulike grenser. Du kan sette inn 3-500 hver måned hvis du ønsker det. Det kan være en fin måte å komme inn i den verdenen på.

– Hva er det verste som kan skje?

– Det verste som kan skje er jo at du taper pengene dine, og mange blir veldig skremt når markedet går ned. Men her gjelder det å beholde roen.

Fond elle aksjer?

– Hva er forskjell på fond og aksjer?

– Hvis du kjøper en aksje i et selskap, så er du avhengig av at akkurat det selskapet går bra. Kjøper du i fond, så fordeler du risikoen over kanskje 1000 selskaper. Når du skal begynne å spare i aksjefond er det en del arbeid, mens terskelen er lav for å starte fondsparing, og bankene har gjort det enkelt for oss.

– Hvorfor ikke putte pengene på sparekonto, så risikerer jeg ikke noe?

– Det er viktig å skjerme deler av sparingen for risiko, for eksempel bufferkontoen og kortsiktig sparing. Men setter du langsiktig sparing i en vanlig sparekonto, så vil du nok tape kjøpekraft. Tusen kroner under madrassen er fortsatt 1000 kroner om 15 år. Renten på sparekonto hjelper litt, mens rentefond med lav risiko og stabil rente blir nesten som en sparekonto, men gir sannsynligvis bedre avkastning på sikt.

– Jeg er litt nysgjerrig på aksjer. Hvor kan jeg begynne?

– Jeg anbefaler ofte aksjefond før du går på enkeltaksjer. Da kan du prøve et bredt aksjefond, eventuelt et kombinasjonsfond, hvis du vil være mer forsiktig. Det er et fond som investerer både i aksjer og i fond. Jo flere aksjer, desto høyere forventet avkastning, men også større risiko.

– Hvor kan jeg lære mer om fond og aksjesparing?

– Pass litt på at du går for norske kilder og gjerne objektive artikler når du leser om fondsparing. Når det gjelder kryptovaluta og nisjeprodukter er det mye useriøst ute og går. Dine Penger, Morningstar, og Nordnet kan være gode kilder, men også mange banker har etter hvert fått mye godt og litt mer objektivt innhold om fondssparing.

Av Cathrine Naglestad

Next article