Skip to main content
Hjem » Smart sparing » Ekspertene svarer: Dette bør du tenke på når du skal kjøpe bolig
Smart sparing

Ekspertene svarer: Dette bør du tenke på når du skal kjøpe bolig

Foto: Getty Images

Har du tenkt å kjøpe eller selge bolig i høst? Vi har spurt seks eiendomsmeglere om deres beste råd til de som skal finne seg en ny bolig.

Andrea Røkke Steen

Eiendomsmegler hos DNB Eiendom Drammen

I hvilke områder i din region ser du muligheten for gode boligkjøp nå? 

Her i Drammensområdet er det for tiden mange boliger ute for salg, noe som gjør at du som kjøper har langt flere boliger å velge mellom enn hva som har vært vanlig de siste årene. I et slikt marked øker sjansen for å gjøre et godt boligkjøp. På de mest attraktive objektene er det fortsatt god interesse, og disse selges fortsatt raskt og til gode priser, men på litt mer ukurante boliger merker vi at det er mindre interesse enn tidligere. Ofte er det kanskje bare en budgiver eller ingen. På disse objektene er det mulig å forhandle med selger og bli enige om pris begge parter kan akseptere.

Områdene i Drammen som holder seg best i pris og popularitet er: Boliger som ligger sentralt til opplever vi at alltid har en raskere omsetningshastighet enn snittet, Gulskogen med nærhet til jernbanestasjon, vi har også områder som Åssiden / Solbergelva med gode kollektivtilbud. Dette gjelder også for flere områder utenfor sentrumskjernen.

Et godt tips er å ikke låse seg helt til et avgrenset område, men heller se litt bredere. Vær nysgjerrig, følg med i markedet og gå på visninger. Hvis man opplever at det er vanskelig å komme inn i et konkret boligområde, er det lurt å sjekke mulighetene i omkringliggende områder/bydeler. Mange ønsker å kjøpe en innflyttingsklar bolig, men slik markedet er nå kan det ofte være lurt å vurdere boliger med noe oppussingsbehov hvis du ser at potensialet er der.

Hva bør man tenke på før kjøp av bolig (nå inn mot høsten/vinteren)? 

Det er viktig å være godt forberedt, og derfor anbefaler vi alltid å ha god dialog med banken tidlig i prosessen. Dra på ulike visninger, bli kjent med områdene du ser i, sett deg på interesselister slik at du får litt pulsen på markedet og ser hva ulike boliger blir solgt for.

Bruk god tid både før, under og etter visning – og sett deg godt inn i alt tilgjengelig salgsmateriale. Det gjelder spesielt tilstandsrapporten på boliger du vurderer å legge inn bud på. Det er utrolig viktig å være oppmerksom på store kostnadsøkninger som kan påløpe i årene fremover før du legger inn bud. Det kan eksempelvis være ny drenering og utskifting av eldre røropplegg eller omfattende oppgraderinger i et borettslag som vil medføre høyere fellesutgifter. 

Ta gjerne kontakt med en lokal eiendomsmegler tidlig i prosessen slik at dere sammen kartlegge ulike behov rundt planlagt boligbytte. De aller fleste som skal kjøpe bolig skal også selge en bolig, så det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig.

Hva er dine tips til de som nå vil inn på boligmarkedet for første gang? 

Start tidlig med sparing, gjerne i BSU, som både har en god sparerente og gunstig skattefradrag. Nok egenkapital er helt avgjørende for å komme inn på boligmarkedet. Sjekk også med foreldre eller annen familie om de kan stille som kausjonister og hva dette innebærer i praksis. Enten du har spart opp lite eller mye egenkapital, er det lurt å ta en prat med banken om hvilke muligheter du har.

Sett opp en liste med hva som er viktig for deg når du skal kjøpe en bolig. Merk gjerne punktene med «må ha» og «ønsker». Ofte må forventningene justeres noe når det gjelder standard og beliggenhet. Et lurt tips å sjekke mulighetene for kollektivtransport, sykkel eller reisevei med bil fra ulike områder, og prøv det ut i praksis. Kan du leve med 20 minutters busstur til togstasjonen hvis det fører til at du kommer inn i boligmarkedet?

Vi ser at mange førstegangskjøpere ønsker seg til sentrumsnære boliger, og derfor er både etterspørselen og prisene på disse boligene høyere enn i områder litt utenfor sentrum. Som førstegangskjøper bør du være innstilt på å «fire» litt på kravene til din første bolig. De færreste blir boende i sin første bolig livet ut. Tenk heller i et tre til fem års perspektiv. Da kan du med all sannsynlighet regne med en god verdiøkning den dagen du selger.

Hvis du har mulighet kan du vurdere å kjøpe en treroms-leilighet, slik at du kan leie ut et rom. Kvadratmeterprisen er lavere på treroms enn ett- og toroms leiligheter. Vi ser også at det har blitt mer vanlig å kjøpe bolig med en venn eller søsken. Dette kan være en god løsning så lenge man har tydelige avtaler på hva som skjer dersom den ene parten skulle ønske å selge seg ut eller at en kjæreste flytter inn.

DNB Eiendom avd. Drammen
48 02 29 99

Andrea Røkke Steen
91 54 61 73

Therese Rosendal
99 38 67 44

dnbeiendom.no

Thomas Hole Møyland

Eiendomsmegler MNEF/ Partner hos Nordvik Tønsberg

I hvilke områder i din region ser du muligheten for gode boligkjøp nå?

I mitt område, selveste sommerbyen Tønsberg og omegn, ser jeg for tiden gode muligheter for boligkjøp i flere områder. Først og fremst vil jeg peke på de områdene som har vært i vekst de siste årene. Disse områdene har ofte noe rimeligere boliger enn de klassiske «tilflytter-områdene», samtidig som de tilbyr en god livskvalitet med nærhet til grøntområder og gode skoler. Jeg vil også anbefale å se på områder med pågående infrastrukturprosjekter, som nye veier, kollektivtransportforbindelser eller utvidelse av handelsområder. Slike prosjekter kan bidra til økt verdi på eiendommene i området. Tønsberg og omegn opplever en generell god etterspørsel, vi har nærhet til Oslo, flyplass, skjærgården med mer. Dette er attraktivt for mange.

Hva bør man tenke på før kjøp av bolig? 

Før du kjøper en bolig nå inn mot høsten/vinteren, er det flere ting du bør tenke på. Renten og kostnaden rundt boligkjøpet er én ting, en annen er det å ikke vente for lenge. Da kan boligen fort glippe. Det er et godt med boliger å velge i, men vi ser gang etter gang at mange går glipp av drømmeboligen fordi man venter for lenge. Gi bud – og skulle man ikke få aksept er man i så fall i posisjon til å få et motbud eller en tilbakemelding fra selger.

Hva er dine tips til de som nå vil inn på boligmarkedet for første gang? 

For de som er nye på boligmarkedet, har jeg noen tips. Først og fremst, sett opp et budsjett som inkluderer alle kostnadene knyttet til boligkjøpet, inkludert lån, forsikring, skatter og vedlikehold. Ta deg tid til å forstå boliglånsprosessen og sørg for å sammenligne tilbud fra ulike långivere for å få den beste renten. Det er også lurt å snakke med en erfaren eiendomsmegler som kan hjelpe deg med tips og råd når du skal kjøpe din første bolig. Husk at beliggenhet er viktig, så undersøk grundig og besøk flere eiendommer før du tar en beslutning. Til slutt, vær tålmodig og ikke la deg stresse. Boligkjøp er en viktig investering, så ta deg tid til å velge riktig eiendom for dine behov og økonomi.

Nordvik vet vi hva det er verdt med en trygg og effektiv salgsprosess. Kontoret består av lokalkjente eiendomsmeglere som kjenner Tønsberg, Færder, Horten og Holmestrand godt.

nordvikbolig.no

Tom Jørgensen

Eiendomsmegler MNEF / Daglig leder / Partner hos Privatmegleren Vikebø & Jørgensen

I hvilke områder i din region ser du muligheten for gode boligkjøp nå? 

Områder i utvikling er generelt gode områder å investere i både i oppgangstider og nedgangstider. I Bergen i dag er dette områder som Fyllingsdalen og Laksevåg hvor jeg tror det vil være god utvikling i boligprisen. Dette er områder hvor prisen er lav i forhold til hvor nær bykjernen de ligger og hvor det foregår betydelig utbyggingen av infrastruktur.

Hva bør man tenke på før kjøp av bolig nå til høsten? 

I hovedsak skiller ikke dette markedet seg fra resten av året. Det viktigste er å sette seg godt inn i både området og boligen man har tenkt å kjøpe. På høsten faller gjerne boligprisene litt, sånn sett er det kanskje mulig å gjøre et litt bedre kjøp om man klarer å unngå budunden. Da handler det om å ikke la seg presse til å betale mer enn du strengt tatt må. Det sagt er det i de fleste tilfeller ikke mulig å gjøre noe kupp.

Hva er dine tips til de som nå vil inn på boligmarkedet for første gang?

Først og fremst at man kjøper en bolig man har råd til å sitte med. Ofte kan det være mye å hente på å lete litt utenfor bykjernen prismessig og er kollektivtilbudet godt, kan det gi en pen besparelse. Det er også viktig å tenke litt langsiktig, man bør helst ha en horisont på minst tre år hvis man skal kjøpe. Risikerer man å flytte før den tid, tenker jeg at man heller skal leie og vurdere å la pengene stå på BSU-kontoen litt til.

Vi setter høye krav til våre eiendomsmeglere i Bergen. Vi er derfor ekstra stolt over å kunne vise til at PrivatMegleren Vikebø & Jørgensen har mottatt kjedens Kvalitetspris i Norge.

privatmegleren.no

Kaia Hostvedt Dahle

Eiendomsmegler MNEF / Daglig leder hos Aktiv Eiendomsmegling Sandefjord og Andebu

I hvilke områder i din region ser du muligheten for gode boligkjøp nå? 

Jeg vi si i alle områder. Særlig boliger i prisklassen 4-6 millioner har fått senkede priser på grunn av noe færre kjøpere. Så her finnes det gode muligheter for et godt kjøp.

Hva bør man tenke på før kjøp av bolig? 

Det første jeg ville tenkt på er renter. Du bør føle deg trygg på at du har råd til det gjeldende rentenivået, men her setter også banken grensen for belåningsgrad. Det er kanskje ikke det første man tenker på, men kostnader knyttet til strøm og annen oppvarming kan variere mye, så husk å undersøke hvor energieffektiv boligen er. Ha også i bakhodet at du ofte kan forhandle litt. Har eiendommen ligget lenge på markedet kan det være gode muligheter for å forhandle pris med eieren. Og kjøper du før du selger, kan forhandling på overtakelsestidspunktet gi deg bedre tid til å selge nåværende bolig, så du får en «tidsbuffer» med mulighet til å sitte kortere med to boliger. Ser du etter eiendommer med f.eks. dobbeltboligforsikring, vil du få en økonomisk trygghet dersom du må sitte med to boliger i en periode. 

Hva er dine tips til de som nå vil inn på boligmarkedet for første gang? 

Tenk langsiktig og planlegg for en lengre periode. Det vil alltid være usikkert når en oppgang kommer. Kartlegg utgiftene som kommer med boligen, og sørg at disse er mest mulig forutsigbare. Hold øynene åpne – akkurat nå kan det være mulig å gjøre et godt kjøp, og tidspunktet kan være særlig gunstig for deg som ikke skal selge i samme marked.

Fokus på kundetilfredshet, høy faglig kvalitet og profesjonell markedsføring av din bolig. Få en verdivurdering av megler så vet du hva boligen din er verdt i dagens marked.

aktiv.no

Wenche Odden Kvamme

Avdelingsleder/ Eiendomsmegler ved Eiendomsmegler 1 Tromsø Rødbanken

I hvilke områder i din region ser du muligheten for gode boligkjøp nå? 

Det vil alltid være attraktivt å kjøpe bolig i de største byene i Nord-Norge som Tromsø, Bodø, Mo I Rana, Harstad, Alta og Narvik. Siden det nå er mange boliger på markedet, er det også her mulighet til å gjøre seg noen gode avtaler.

Dersom beliggenhet ikke er det viktigste punktet på ønskelisten ved kjøp av ny bolig kan det være mye å hente på å bevege seg litt ut av den tetteste bykjernen. Her kan du gjerne finne drømmeboligen til en litt lavere pris, samt at hvis nærområdet har et godt tilbud for skole, barnehage, dagligvarebutikk og kollektivtransport kan det være mye å hente på sluttsummen av regnestykket. På den andre siden vil ofte en attraktiv beliggenhet fortsatt være ettertraktet noen år senere dersom boligen skal selges på nytt. Her tenker jeg folk må kjenne sine egne behov og økonomiske forutsetninger, og at det dermed kan være lurt å gjøre gode undersøkelser før du går i gang med den aktive boligjakten.

Hva bør man tenke på før kjøp av bolig? 

Først og fremst må du ta en runde med banken, og skaffe deg et finansieringsbevis. Da vet du i hvilken prisklasse du kan kjøpe bolig i, og er klar når budrunden er i gang. Det kan også være en fordel å starte budrunden, i stedet for å sitte på gjerdet på vente. Da kan du komme i en gunstig forhandlingsposisjon, før andre interesserte kommer på banen.

Du burde også orientere deg litt i forkant og avdekke hva du er på utkikk etter. I tider med høye kostnader vil nok mange sikte seg inn mot trygge kjøp, og prøve å unngå overraskelser. Da er det spesielt viktig å sette seg godt inn i salgsoppgave og tilstandsrapport. Nybygg, leiligheter i godt drevne borettslag og sameier med god økonomi og en tydelig vedlikeholdsplan gir ofte en langsiktig stabilitet. Godt dokumenterte eneboliger gir deg også god oversikt over forventet vedlikehold og fremtidige kostnader. Dette kan være viktig for mange nå som økonomien kanskje er litt trangere.

Hva er dine tips til de som nå vil inn på boligmarkedet for første gang? 

Det beste tipset jeg kan gi går for så vidt både til førstegangskjøpere og etablerte boligeiere. Det lønner seg ofte å starte boligjakten med et besøk i banken. Her vil du få god rådgivning om hva som rører seg i markedet, samt få avdekket hvilke behov og muligheter en har. Det gjør som regel ting enklere og mer oversiktlig når du skal ut på visning og finne drømmeboligen.

Å kjøpe bolig med utleiemuligheter, gjør at du kan øke størrelsen på boligen. Som for eksempel å kjøpe en 3-roms i stedet for en 2-roms leilighet. Da kan du leie ut et rom i en periode, da leiemarkedet betaler godt for tiden. Ikke vær for kresen med tanke på standard. Det er viktigere å få kjøpt, enn at det skal være toppmoderne. Det er stor glede i å pusse opp, og man kan med enkle grep øke verdien på objektet. Til sist, og ikke minst, betal avdrag fra første dag. Det er god sparing!

Velkommen til Tromsøs største eiendomsmegler. På kontoret har vi 11 dedikerte medarbeidere som er eksperter på å hjelpe deg trygt i havn med gode råd og veiledning.

eiendomsmegler1.no

Jon Andreas Røsstad

Eiendomsmegler hos Sørmegleren avd Søgne og Songdalen

I hvilke områder i din region ser du muligheten for gode boligkjøp nå?

Her er det ingen fasit. Det kan være gode kjøp både i og utenfor sentrum. En må følge med på markedet og bli kjent med prisnivået i de ulike bydelene. Vi anbefaler at en prøver seg frem med å gi bud, eventuelt gå i forhandlinger dersom det ikke er flere budgivere. Dersom en skal drive med utleie til studenter er det best å være nær skoler eller kollektiv transport.

Hva bør man tenke på før kjøp av bolig?

Gjør gode forberedelser. Hva er du på jakt etter? Lag deg et budsjett ift hvor mye en kan kjøpe for samt hvor mye en har til rådighet for oppussing. Dette bør også vurderes konkret opp mot det objekt en skal by på. En må også finne ut hvor en skal kjøpe, hvilken størrelse og prisklasse. Dersom det skal leies ut må en også tenke på hva leietaker ser etter. Det er smart å etablere kontakter og snakke med fagfolk på de ulike fag felt slik at en kan skissere kostnader ift mulig oppussing.

Hva er dine tips til de som nå vil inn på boligmarkedet for første gang? 

Les salgsoppgavene og gå på visninger. Still spørsmål til megler om det du er usikker på. Følg med på budrunder og bli kjent med markedet du ønsker å kjøpe i. Dette gir deg også innblikk i hva som selges og til hvilke priser. Vurder hvor mye en skal bruke på oppussing og snakk med megler om hva en får mest igjen for i neste omgang. Bruk fagfolk der det trengs, og gjør så mye en kan selv der det er mulig. Uinnreda rom kan kanskje bli til en ekstra stue, kontor eller soverom. Dersom det er gjort endringer ift nye soverom eller andre endringer av planløsning anbefales det at en søker kommunen om godkjenning. Dette kan gi boligen økt verdi.

Vi forplikter oss til å gi deg en trygg opplevelse, uansett om du skal selge eller kjøpe bolig. Våre meglere har stor lokalkunnskap og et bredt nettverk, og er klare til å hjelpe deg gjennom hele reisen.

sormegleren.no

Next article