Trebarnsfaren er kjent som programleder i både Camp Kulinaris og Masterchef og elsker påsken! Og selv om det er ferietid prøver han ikke å slippe unna kjøkkentjenesten. Han elsker å lage mat, og foretrekker å bruke sesongens varer. Nå er han aktuell med en kokebok som heter «Smakfulle middager», som skal bidra til å gjøre hverdagene til norske familiehusholdninger til å bli litt bedre og litt grønnere. Tipset hans til skeptiske barn er å la de bla i boken og plukke ut den retten de har mest lyst på.
Vi har stilt han 6 kjappe spørsmål om påsken.
1. Hva er det som får deg i skikkelig påskestemning?
Det er når vi drar til Ål den siste delen av påsken. Jeg er jo halvt Halling og hver påske besøker vi søsteren min på en familiegård i Ål. Følelsen av å ha ski på bena og kunne gå i t-skjorta, det er best.
2. Hvilke minner husker du fra barndommen?
Bortsett fra hulen jeg lå og sprellet i, så er det mange minner og ta av, men det som sitter best er de gode, fine skiturene og påskeeggjakten med rebus. Ellers var det påskeskirenn hvor vi kledde oss ut og fikk premier. Dette har jeg tatt med videre til våre barn.
3. Hva er din favorittmat i påsken og hvorfor?
Jeg er opptatt av å bruke sesongens ingredienser og i april har både asparges og dielam kommet. Det er fantastisk godt, men det viktigste er å nye måltidene sammen.
4. Bypåske eller fjellpåske?
Fjellpåske uten tvil! Vi er kjempeheldige som kan reise Ål slik som vi gjør i påsken, og jeg er opptatt av at det finnes rimelige løsninger for de som ikke har hytte. For eksempel hos Turistforeningen.
5. Langrenn eller alpint i påskeferien?
Hmmm… Den var vanskelig. Langrenn, nei.. Snowboard. Kan jeg si litt av hvert?
6. Og til slutt; Hva ønsker du at påskeegget ditt skal inneholde?
Snille barn! Haha!! Og med det sier vi takk for praten, Kjartan!
Se flere fristende oppskrifter og andre tips til påsken her.
Bacalao
Bacalao på spansk betyr torsk, både saltet og tørket. Vi i Norge pleier å forbinde bacalao med klippfisk som er bakt med tomater, potet og løk. I denne oppskriften tar jeg utgangspunkt i tomat, potet og løk og utelater fisken. Skal jeg være helt ærlig, tror jeg ikke du kommer til å savne noe i denne retten, sier Kjartan
Oppskrift till 4 personer
Ingredienser
- ½ ss honning
- 3 fedd hvitløk uten skall, finhakket
- 1 kepaløk uten skall, i tynne skiver
- 1 eple uten skall, i grove terninger
- ½ fennikel, i grove biter
- 1 rød chili uten steiner, finhakket
- ½ ts spisskummen
- 30 g soltørket tomat, finhakket
- 2 ss eplesidereddik
- 400 g hakket hermetisert tomat
- 4 dl vann
- 1 dl olivenolje
- 700 g små poteter
- 1 glass bakt paprika, i strimler
- 300 g assorterte sherry tomater
- 1 lite glass sorte oliven
- 1 ts sitronsaft
- salt, pepper
- 1 håndfull fersk basilikum
Fremgangsmåte
- Varm opp honning i en vid bunnet kjele på middels varme.
- Tilsett hvitløk, kepaløk, eple, fennikel, og chili og la det simre til løken er blank, ca. 5-6 minutter.
- Tilsett kummen, soltørket tomat, eplesidereddik, hermetisert tomat og vann, la det koke på middels varme i 15 minutter, tilsett olivenolje og poteter, og kok i ytterlige 20 minutter (til poteten er mør).
- Tilsett paprika, hele sherrytomater og oliven, smak til med sitron, salt og pepper.
- Anrett med fersk basilikum og server med brødkrutonger og aioli.
Rødbetburger
– Jeg er opptatt av at maten smaker det den er laget av. I denne retten er rødbetene i sitt rette element. Burgeren kan være litt løs i konsistensen, derfor må du være forsiktig idet den skal av og på grillen. Og grillen, den må være varm, sier Kjartan.
Oppskrift til 4 personer
Ingredienser
- 4 rødbeter, uten skall
- 2 poteter, uten skall
- 2 fedd hvitløk, uten skall
- 2 ss olivenolje
- salt og pepper
- 50 g fast kumelkost (f.eks. Jarlsberg), revet
- 30 g brød, revet i små bitet
- 1 egg
- 2 ss potetmel
Coleslaw
- 1 ss sennep
- ½ ss eplesidereddik
- 1 eggeplomme
- 1 del solsikkeolje
- 1 dl rømme
- salt, pepper og sitron
- 2 gulrot, revet fint
- ½ rødkål, finsnittet, ca. 100 g
- 1 eple, revet grovt
- ¼ rødkål, finsnittet, ca. 100 g
- 4 hamburgerbrød
- 1 eikebladsalat
Fremgangsmåte
- Del rødbetene i grove biter, og ha dem i en ildfast form sammen med hvitløkene og potetene. Vend inn olje, og smak til med salt og pepper.
- Dekk med folie og bak i ovnen på 180 ℃ i ca. 45 minutter, til betene er møre. Ta av folien etter ca. 30 min.
- Ha miksen i en blender, og kjør den til en glatt masse.
- Vend inn ost, brød, egg og potetmel. Smak eventuelt til med salt og pepper.
- Form miksen til fire burgere, og legg dem på en varm grill. Når de har fått en fin grillskorpe, snur du burgerne forsiktig og griller dem på den andre siden.
- Pisk sammen sennep, eplesidereddik og egg i en bolle. Spe med olje mens du pisker godt sammen til miksen er smidig og fyldig. Ha i rømme og smak til med salt, pepper og sitron.
- Vend inn de strimlede grønnsakene, og anrett coleslawen over burgeren sammen med brød og eikebladsalat.
Når mesterkokken Kjartan Skjelde (46) skal fortelle om sitt beste minne, er det ikke skiturene med familien, eller påskeeggjakten han først kommer på, det er at han en gang satt fast i et hull.
– Jeg husker at jeg gravde en liten hule, også stupte jeg nedi der med hodet først, og kom ikke opp igjen. Jeg var ikke så gammel da, ler Kjartan.
Grill i byen og bacalao til fjells: Jeg vil anbefale Bacalao til fjells og grønn burger om du er i byen. Bacalaoen er rask å lage og en skikkelig smaksbombe etter en lang dag i fjellet. Den er uten fisk, og for å være ærlig, jeg tror ikke du vil savne noe i denne retten. I byen er påsken en fin tid til å starte grillsesongen. Jeg foreslår en grønn burger, laget av rødbeter, saftig og god.
Tekst: Cathrine Naglestad