Du behøver ikke reise langt for å få store opplevelser, heldigvis. Her kommer Den Norske Turistforeningens beste tips til hvordan du finner lykken på nærtur.
– De aller beste samtalene jeg har hatt med barna mine, har kommet når vi har vært på tur, sier Kristin Oftedal, fagsjef barn og unge i den Norske Turistforeningen. Hun mener det å ta med seg barna på tur er vel så bra for familiens psykiske helse som for den fysiske.
Kristin Oftedal
Fagsjef barn og unge, DNT
Foto:
Mange steder har det blitt mildt og godt i været, og det å sove ute i hagen eller ta en tur i nærskogen kan være spennende! Både telt og hengekøye er koselig og gir minner for livet. Bruk UT.no til å panlegge turen og finn fine turmål.
Noen tips:
- Sørg for at du er varm og god FØR du legger deg i soveposen. En runde med sisten eller en kjapp løpetur før leggetid kan altså være lurt når man skal sove ute.
- Ull er gull – også om natten. Husk lue! Mye av kroppsvarmen forsvinner via hodet.
- Er barna små, kan det være lurt å sette et tau rundt nederste del av soveposen sånn at det blir mindre å varme opp for en liten barnekropp.
- Enten du skal sove i hengekøye eller telt, er det viktig å bruke liggeunderlag. Hvis ikke blir det veldig kaldt nedenfra.
- I tilfelle regn, og for å gjøre det lunere i hengekøya, kan det være lurt å spenne over en presenning. Knyt fast et tau mellom trærne litt høyere enn hengekøya, og legg presenningen over sånn at det blir som et slags telt. Fest endene av presenningen med tau i stubber og busker sånn at den holder seg på plass.
- Popcorn på bål (men se an brannfaren) er både gøy og godt!
- Bruk to melsikter og bind dem fast med ståltråd i «ørene»
- Pass på at det ikke er plast på håndtakene! Denne må evt. fjernes da den smelter fort.
- Fest gjerne litt aluminiumsfolie og litt smør i bunnen på den ene delen før du tar oppi kornene. (Da svir det seg ikke så lett)
- Vent til det er gode glør i bålet, unngå flammer
Ha salt over til slutt – god appetitt!
– Generelt har jeg lyst å oppfordre foreldrene til å være med på leken! Nå når barna har få andre barn å leke med, er det ekstra viktig at foreldrene hiver seg med, oppfordrer Oftedal. Det betyr at både barn og voksne må kle seg godt og bruke klær du ikke er så redd for og som tåler både rusk, rask, vann og gjørme.
- Lag en enkel treningsløype eller hinderløype i skogen.
- Bruk det du finner av hindringer; veltede trær, stubber, store steiner, skrenter, bekker og så videre, og lag en liten runde.
- Kombiner det gjerne med å sette opp en «blink» som du skal treffe med en stein, kongle eller lignende med.
- Her kan du kjøre full skiskyting med strafferunder, fem kast per blink og så videre.
Dette er en gyllen anledning til å få gode naturopplevelser og drive fysisk aktivitet SAMMEN med barna.
Aktiviteter som holder både barn og voksne aktive i naturen
- Let etter vårtegn: Har du tenkt på hvor mange dyr som kravler og kryper under beina dine, i trærne du går forbi eller som flyr over hodet ditt? De fleste av oss har spesielt god tid nå. Bruk den på å gå på insektjakt! Se etter biller, mark eller edderkopper og ta gjerne med deg en lupe hvis du har. Lytt. Hvor mange ulike typer fuglesang hører du? Hvem er best på å etterligne dem? Hvilke dyrespor ser du? Katt? Hest? Hjort? Og så er det jo mye som spirer og gror for tiden, både på bakken og på trærne. Kanskje du har lyst å ta bilder av vårtegn, eller tegne dem? Noen blir også inspirert og får lyst å skrive dikt om vårtegnene. Prøv da vel!
- Turbingo: Vi har både sommer- og vintervariant, du finner den her!
Ellers kan det hende foreldrene selv har noen «gamle» leker som ikke er så vanlige blant de som er barn i dag, men som det kan være gøy å lære bort nå? Noen eksempler:
- Kaste på stikka
- Rødt og grønt lys
- Kappe land
- Boksen går
- Hull i hatten