Hjem » Påskestemning » Naturen holder åpent hele påsken
Påskestemning

Naturen holder åpent hele påsken

vintertelting
vintertelting
Foto: Ann Helen Grebstad
bente-lier

Bente Lier

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv

Foto: Gard Eirik Arneberg

Så ble det Norgesferie på oss denne gang også. Men ikke fortvil, ditt største påskeeventyr kan være rett rundt hjørnet!

Selv om påske for mange er synonymt med kuldegrader og skitur, er det nok flere enn vanlig som lengter seg utenlands i år. I alle fall at muligheten var der, og at det å bli her hjemme var ens eget valg. Vi har levd i over ett år med korona, og nå som vi er godt inne i 2021 skulle vi jo ønsket at alt var tilbake til normalen.

Det er lov å være skuffet over at pandemien ikke er over. Men jeg har lyst til å minne om at selv om det er mange ting vi ikke kan gjøre, er det også mye som fortsatt er mulig å finne på. For nå – mer enn noen gang – trenger vi å minne hverandre på at dersom vi løfter blikket og kikker rundt oss en ekstra gang, er sjansen stor for at vi oppdager noe nytt også i det kjente.

Her i Norge er vi så heldige at de aller fleste har tilgang til flott natur. Og selv om mye er stengt nå, så har naturen vidåpne dører 24 timer i døgnet – også i påsken. Kanskje er det nettopp der, rett utenfor vår egen dørstokk, at de virkelige påskeeventyrene ligger?

Nære eventyr

Takket være allemannsretten er det mye morsomt vi kan finne på i naturen. Flere og flere oppdager at ved å ta i bruk de mange flotte utemulighetene som finnes, kan man ha en minneverdig påske uten å reise langt av gårde. En ekstra bonus er også at en slik ferie er snill mot både lommeboken og miljøet.

Det å legge seg til å sove omgitt av et stille, snødekket landskap, er en opplevelse du aldri ville fått på sydenferien. Visste du at i fjor overnattet nær 400.000 nordmenn ute i løpet av påsken, i telt, hengekøye eller under åpen himmel?

Under har vi samlet noen tips til deg som kunne tenke deg å prøve det samme denne påsken. Listen av utstyr du trenger for å holde varmen kan kanskje virke overveldende, og her er stikkordet: lån! Sjansen er stor for du finner alt fra telt til liggeunderlag og sovepose til utlån på din lokale BUA eller utlånsentral. Hvis ikke, kanskje du kan låne utstyr av en venn eller kollega?

Foto: Gard Eirik Arneberg/Wanda Nordstrøm

Bryt med hverdagstralten

Og til deg som overhodet ikke fristes av tanken på å overnatte ute nå på vinterstid: Husk at det ikke er lengden på turen som avgjør hvor fin den blir. Hva med å oppsøke nærnaturen og nyte en middag ute, kanskje med et bål til?

Dere gjør det så enkelt eller komplisert dere selv vil. Poenget er å bryte med hverdagstralten, og nyte naturen som finnes rundt oss. Forskning viser også at vi har det bedre når vi kommer oss ut, og at så lite som ti minutter i naturen gjør oss gladere og senker stressnivået vårt.

Nå som vi alle må holde oss i Norge, er det jo flaks at det er lite som sier mer påske enn rosenrøde kinn, frisk luft i lungene og duften av nyskrelt appelsin. Og det kan nytes både i husveggen og i nærnaturen din.

God påske – og god tur!

Syv tips til deg som vil prøve vintertelting i påsken:

  1. Ull er gull! For overnatting ute om vinteren er ullundertøy, gode ullsokker, lue, skjerf eller buff og votter et must. Ta gjerne med et eget, tørt ullsett til å sove i.
  2. Lån utstyr hos BUA eller av venner. Det er viktig at soveposen er varm nok, og at du har et godt og isolerende liggeunderlag! Har du ikke en god vintersovepose kan du prøve deg fram med en tre-sesongs sovepose inni en sommersovepose.
  3. Forsiktig start. Første gang du prøver vinterovernatting kan det være lurt å ikke reise ut på en lang ekspedisjon. Kanskje er det nok å begynne med å ta barna med på en telttur i hagen?
  4. Husk nok mat. Mat er viktig, og kroppen bruker mer energi når den er kald. Suppe eller gryteretter på mattermos er god og varmende mat på vinterstid.
  5. Finn frem varmeflasken. Den kan hjelpe deg å holde varmen i soveposen. Eventuelt kan du fylle varmt vann på en vanlig drikkeflaske og pakke den inn i tøy.
  6. Få snøen ut av teltet. All snøen du drar med deg inn i teltet vil kunne smelte og gjøre ting vått. Ta gjerne med deg for eksempel en oppvaskbørste, skobørste eller lignende for å børste bort snøen.
  7. Gjør ditt fornødne før du legger deg. Da sparer du mye energi, og slipper også å gå ut i kulda etter du har lagt deg.

Av Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv

Neste artikkel