Siden lanseringen i 1934, har Solo vært mer enn bare en brus for nordmenn; den er et symbol på norske verdier og tradisjoner. Vi tok en prat med merkevaresjef Elisabet Sæterdal om brusprodusentens unike posisjon som folkefavoritt i Norge.
– Solo er ikke bare en brus; det er en del av vår nasjonale identitet. Den er med oss på skiturer, påskefeiringer og som familiebrus, fastslår Elisabet Sæterdal, merkevaresjef og daglig leder hos den norske brusprodusenten.
Neste år feirer Solo sitt 90-årsjubileum, og står fortsatt sterkt hos nordmenn flest. Det er ikke tilfeldig. Sæterdal forklarer at dette har mye å gjøre med at brusmerket, i mange år, har klart å knytte seg til det typisk norske.
Resonnerer med folket
– Jeg tror vi har lykkes med å lage en klar kobling til det erkenorske, som vintersportsaktiviteter og vår ‘ut på tur, aldri sur’-mentalitet. Dette har gjort Solo til en naturlig del av både høytider og hverdagsliv, sier hun og forklarer at dette, kombinert med reklamer som skiller seg ut, gjør at brusmerket aldri går ut av moten.
– Våre reklamefilmer, som ofte inneholder humor og litt særegne elementer, har vært med på å forme merkevarens unike identitet. Vi tar oss ikke så seriøst, noe som resonnerer med folket, legger hun til.
Ikonisk merch
Merkevaren har også vært fremtredende i å lage populær merchandise som blant annet Solos egne strikkegensere, votter, sokker, og luer – noe som har blitt ikonisk i seg selv.
– Kvalitet er kjernen i alt vi gjør hos Solo, og dette gjenspeiles i hvert aspekt av vår merkevare, noe som også gjelder vår merchandise. Grunnen til at de er så populære er at de holder høy standard, også blant de som nødvendigvis ikke drikker så mye brus, legger hun til.
Les mer om Solo, og last ned gratis oppskrift på Solo-genseren
Gir tilbake gjennom Solofondet
Imidlertid er Sæterdal også stolt av å representere Solo som varemerke på grunn av deres samfunnsansvar gjennom Solofondet. Hun opplyser at fondet deler ut opp mot 700 000 kroner årlig til diverse prosjekter.
– Vi ønsker å inspirere og hjelpe aktive og engasjerte ungdommer med deres ideer og aktiviteter, utdyper hun.
– Å ta samfunnsansvar står sentralt i vår virksomhetsfilosofi. Gjennom Solofondet ønsker vi å støtte prosjekter som bærer en nytteverdi, enten for samfunnet, for de som initierer dem, eller for begge. Vi setter ingen grenser for kreativiteten; vår oppfordring er rettet mot originalitet og positiv innvirkning. Det handler om å gi tilbake til samfunnet på en meningsfull måte, avslutter hun.
FAKTA
Solo ble etablert i 1934 og er kjent som en av Norges mest kjente merkevarer. Grunnlagt av Torleif Gulliksrud, tok Solo sitt utgangspunkt fra en oppskrift hentet fra Spania. Den forfriskende appelsindrikken ble først produsert ved Tønsberg Bryggeri, og raskt vant Solo nordmenns hjerter. I en periode frem til 1960-tallet var Solo til og med mer populær enn Coca-Cola i Norge.
Gjennom årene har Solo vært en fast følgesvenn gjennom barndom og ungdom for mange nordmenn, og denne tradisjonen fortsetter den dag i dag. Med sin unike smak og en sentral plass i norsk drikkekultur, har Solo også lykkes med effektive og kreative reklamekampanjer som har gjort den til folkedrikken for generasjoner av nordmenn.
I tillegg til sitt hovedprodukt, har Solo også lansert Solo Super, en variant uten tilsatt sukker. Solo tilbyr også populære merchandise-artikler som strikkegensere, votter, sokker og luer, som har blitt en del av den norske påske- og vintertradisjonen.
Av Kristian Mendoza