Skip to main content
Hjem » Made in Norway » Tre kjente ansikt svarer: Dette er det beste med norsk design
Made in Norway

Tre kjente ansikt svarer: Dette er det beste med norsk design

Foto: Unsplash

Vi har spurt historieforteller, foredragsholder, guide og eventyrer. «Eventyrgutten» John Hobberstad, norsk programleder og tidligere freestylekjørerTiril Sjåstad Christiansen og stylist, interiørarkitekt og designer Tone Kroken, hva de mener er det beste med norske merkevarer.

John Hobberstad

Hva er ditt beste turtips til ferie i Norge om vinteren?

Det beste med Norge er de kalde og fine vinterfjellene våre. Det beste tipset jeg kan gi for en god vintertur, er å alltid kle seg etter lag-på-lag prinsippet. Flere lag skaper isolerende luftlag som holder deg varm på selv de kaldeste dagene. Og blir det litt for varmt, er det alltid enkelt å fjerne ett lag.

Hva er ditt beste minne fra en av turene dine?

Gjennom flere år på eventyr, er det vanskelig å velge ut et «beste minne». Men jeg har et minne, som går igjen gjennom alle turene mine. Det er alle menneskemøtene underveis! For eksempel når jeg gikk Norge på langs og på ekspedisjon Rosa Flamingo, ble jeg alltid møtt med en gjestfrihet som jeg aldri trodde nordmenn kunne gi. Jeg som trodde vi var et lukket folkeslag, lærte fort at vi faktisk bryr oss mye om hverandre.

Hva er ditt favorittsted i Norge, og hvorfor liker du det så godt?

Mine beste turminner har jeg fra Hardangervidda, derfor blir det også mitt favorittsted. Her er det flatt nok til at «alle» kan gå her, sommer som vinter. Men også utfordrende nok til at det skaper en følelse av mestring når turen er over. Hardangervidda er en blanding av urørt natur og tilrettelagt med turstier, det beste fra to verdener.

Du er jo kjent for å lage fantastiske matretter på bål i naturen. Hvilken mat er det best å ha med på tur? 

Det meste du kan lage hjemme, kan også lages ute. Min erfaring er at turene alltid blir bedre når du har med en boks ferdigkutta ingredienser, og lager maten selv. Det er faktisk nesten like enkelt som tørket turmat, bare bedre.

Hva er det beste med norske merkevarer?

Jeg har hatt gleden av å jobbe for noen av Norges største merkevarer både som ansatt og i nyere tid, freelance eventyrer som skaper innhold. Det aller beste med norske merkevarer, er at de i stor grad tenker mer på naturen enn høyest mulig salg. I dag er fokuset på bærekraft høyt i norske merkevarer. Flere og flere tar tenker mer på «leie fremfor eie» og kjemper for billigere reparasjon av brukt turtøy, slik av varene varer lenger, noe jeg elsker!

Tone Kroken

I podcasten Interiørrådet gir du ukentlig tips til interiør. Hva er ditt beste tips til å fornye hjemmet?

Fornyelse kan være alt fra de store endringene til det å gjøre om på noen detaljer. Å male er nok det som kan gi nærmest en umiddelbar følelse av fornyelse, uten at det koster skjorta. Et annet tips er rett og slett ommøblere. Min erfaringer er at mange har satt møblene på plass i det de flyttet inn, og aldri forsøkt andre plasseringer av for eksempel sofa eller spisestuebord. Magiske ting kan skje ved å flytte om, jeg gjør det hele tiden selv. Faktisk flytter jeg senga på to ulike steder etter om det er sommer eller vinter!

Hvilke er de største interiørtrendene i 2024          

Farger ! Gode, dype, varme farger som dusty terracotta, dyp blå og gjerne innslag av støvete rosa. Rosa er «the new black»  i interiørverdenen. Vi ser stadig flere nyanser, og at fargen brukes i flere ulike rom og nokså ulike prosjekter. Mønstrete tapeter og tekstiler kommer også sterkt. Det har allerede vært her en stund, men kommer sterkere nå, og gjerne i form av samme mønster på vegg og møbler, for den som tør. Mange mønstre er historisk forankret, enten de blomstrete eller med kvister og fugler, men de har også en moderne «vri». Geometriske mønstre er også en tydelig trend.

Den eklektiske og personlige stilen kombinert med lekne detaljer, gjerne kunstobjekter og kunsthåndverk er tydelig. De runde, myke formene fortsetter på møbelfronten, og marmortrenden kommer i nye farger og variasjoner. Marmor blir vi ikke lei, men se opp for sandstein i rolige fargetoner. Organiske former dominerer, også når materialet er stein. 

Hva kjennetegner norsk design? 

 Det er så gøy med norsk design som jeg opplever har «tatt» av litt de siste årene. Mange kjenner allerede Tiki-sofaen og den runde og rause Bollo- stolen til Andreas Engesvik, designet for Fogia. Jeg anser dem som klassikere allerede. Lekne, lekre og fulle personlighet. Jeg har en Bollo- stol hjemme selv, og syns den «tar» rommet på en ny og spennende måte. Daniel Rybakken som designer lamper for Luceplan.com er også en som det er verdt å merke seg, hvis man ikke kjenner ham fra før. Det føles nytt og friskt. Min favorittlampe av Daniels mange vakre lamper er Stochastic i stål. 

Og så elsker jeg teppene til Volverstudios.com og favoritten min her er teppet Morning Mist  designet av Andreas Siqueland – det er som et vakkert eventyr og hadde passet helt  perfekt inn i stua  mi.  Så det står på lista for det jeg drømmer om. 

Hvilket møbel eller ting i hjemme ditt er du mest glad i, og hvorfor?

Det er sofaen min – som jeg har designet for Bohus og den ble akkurat slik jeg ønsket. Passe streng i uttrykket, men samtidig myk nok, passe dyp og lav nok til at den får det riktige uttrykket. Og så må jeg nevne skjenken min – en gammel italiensk skjenk kjøpt via Instagramkontoen @elkewi. Som kom på døra mi etter et par måneders venting – den er som et veldig vakkert smykke i stua mi med patina og sjel. 

Nå er det snart nyttårsaften, har du noen tips til hvordan man pynter bordet til den store kvelden? 

-Jeg elsker fest og å pynte er halve moroa. 

På nyttårsaften liker jeg å dekke bordet med hvit duk og hvite tøyservietter, det hever hele uttrykket! Jeg bruker det mest klassiske service jeg har, «Blå blomst» fra Royal Copenhagen og tar fram sølvbestikk og vintage krystallglass. I tillegg pynter jeg med paljetter og glitter i gull og sølv og setter fram mange små telyslykter. Det gir den gode, fine følelsen av fest og høytid. Og på nyttårsaften er det more is more! Men jeg holder uttrykket ganske rolig ved å bruke hvitt, sølv og gull. Det er det beste tipset mitt når du skal pynte et staselig festbord. Og jeg bruker gjerne ting fra juletreet som glitterranker i sølv, selve treet må jeg innrømme at jeg tar ned, for jeg er veldig ferdig med jul til nyttår!

Tiril Sjåstad Chrisiansen

Vi har sett deg lage fantastiske ting som hobbysnekker på Instagram. Hva er ditt beste tips til å lage ting selv hjemme?

Mitt beste tips er å tørre å gå i gang. Du trenger ikke nødvendigvis kjøpe masse dyrt verktøy, det finnes også leiemuligheter hos for eksempel Clas Ohlson som fungerer veldig godt. Se hva du har av ting og tang rundt deg, kan du bruke noe av dette til å lage noe? Jeg elsker gjenbruk av materialer og tar alltid en tur i boden før jeg eventuelt sper på med nye materialer. I gratisbua på dynga finner jeg alltid mye gøy, og bruktbutikker er også er godt utgangspunkt. Kanskje man finner noe man kan redesigne, pusse litt, male, bygge videre på osv. Her er det bare kreativiteten som setter en stopper.

Hvorfor er håndarbeid så viktig for deg?

Jeg er oppvokst med foreldre og besteforeldre som alltid har laget ting. Så håndverk og håndarbeid har vært en del av meg så lenge jeg kan huske. Jeg syns håndarbeid er vakkert, og det er uendelige muligheter på hva man kan lage. Når jeg driver med håndarbeid, så tenker jeg ikke på noe annet, og det er deilig. Jeg ser selv hvor mye håndarbeid har betydd for meg i oppveksten, hvor mye glede og mestringsfølelse det har gitt meg, og hvor mye glede det gir andre når jeg enten gir ting jeg har laget i gaver eller lærer bort ting jeg kan. Jeg vil også lære alt jeg kan videre til mine barn og ser nesten på det som en plikt, både å tilegne seg kunnskap om håndarbeid og tradisjoner og ikke minst videreføre det. Hvis ikke vil det dø ut, og det er utrolig trist å tenke på.

Hva kjennetegner norsk design?

Norsk design for meg er kvalitet, gjenbruk av materialer og fokus på kvalitet fremfor kvantitet. Jeg syns det er utrolig gøy å se på hvordan de lagde ting før, hvordan de utnyttet materialene og hvor kreative de var. Klassisk og stilrent.

Hva er ditt beste minne fra tiden som skikjører?

Det er mange, og vanskelig å velge ett. Men jeg tror nok det må være reisingen. Jeg har vært heldig å se mange land og kulturer i ung alder, og vokst mye på det.

Hva er det beste med norske merkevarer?

Kvalitet og design!

Next article