Hjem » Livet som senior » Nordberg Kirke tar godt vare på både unge og gamle i Nordre Aker
Sponset

Nordre Aker er i Oslo en god bydel å bo i. Og Nordberg menighet er en sterk bidragsyter til at folk har det godt i bydelen. De nyeste aktivitetene er senioryoga og et bokprosjekt som forener ungdomsskoleelever og de eldste i bydelen på en smidig måte.

Senioryoga

– Ideen til senioryoga ble født noen år tilbake da jeg og en venninne gikk sammen på yogautdannelse forteller Elizabeth Claudi-Nielsen.

– Vi pratet litt rundt hvor fint det måtte være å få til et yogaopplegg for seniorene her i området, og etter å ha pratet med vår seniordiakon Lillian Dombestein så var vi i gang, sier hun videre.

Yoga for både kropp og sjel

– Yoga er bra for alle, uansett alder og forutsetninger, sier yogalærer Elizabeth.

– Det å ha en myk og smidig kropp som bærer deg og som kan gjøre deg i stand til å leke med barnebarna nede på gulvet er et gode, legger hun til.

– Yoga gir meg balanse, bevegelighet, smidighet og en fantastisk sjelero, sier deltager Marit Ibenfeldt Rønning.

Det siste bekreftes av en av de andre deltakerne, Edel Norheim.

– Jeg kjenner meg så glad innvendig etter hver time, sier hun med et toneleie som forteller oss at det utsagnet kom rett fra hjertet.

Bokprosjekt – samarbeid mellom skole og kirke

Yoga er ikke det eneste prosjektet diakon Lillian Dombestein har del i. Hennes kanskje største hjertebarn akkurat nå er et bokprosjekt som er et samarbeid mellom Nordberg skole og Nordberg kirke hvor man kobler sammen elever i 9. klasse som har valgfaget «Innsats for andre» og seniorer i bydelen.

Prosjektet går ut på at elevene skal lage en fotobok basert på oppveksten til seniorene. Bøkene trykkes opp i fem eksemplarer, hvor senioren selv og elevene får hver sitt eksemplar i tillegg til at skolen og kirken får hvert sitt.

– Skolen har rekruttert elevene, jeg har rekruttert seniorene, sier diakon Lillian. Det er to elever som jobber sammen med én senior, fortsetter hun.

– Dette prosjektet er bra både for de unge som får lære om hvordan det var å vokse opp i en helt annen tid enn i dag, og de eldre får oppleve at de fortsatt har en stor nytteverdi ved at de på en levende måte kan lære en ny generasjon om gamle dager, sier Lillian videre.

– Jeg kunne ingenting om krigen, sier Aurora, en av elevene i prosjektet. – På denne måten får vi lære hvordan en helt vanlig person opplevde krigen, sier hun videre.

Susan, en medelev, er helt enig.

– Og så blir vi venner med mennesker som tilhører en helt annen generasjon, sier hun.

Tove-Lill Annweiler på 89 år nikker samtykkende.

– Det er veldig koselig å få dele historien sin, sier hun. Spesielt når disse fantastiske ungdommene viser så stor interesse og er så omtenksomme, fortsetter hun.

 Faglærer Henriette Berg er helt enig og skyter inn avslutningsvis.

– I tillegg til det faglige lærer elevene at kirken tilbyr så mye mer enn bare forkynnelse, sier hun.

Den norske kirke

Den norske kirke har menigheter over hele landet. I disse menighetene jobber ansatte og frivillige for at alle mennesker skal oppleve seg verdifulle i sine lokale sammenhenger. Dette arbeidet og engasjementet er en del av kirkens diakonale oppdrag. Diakoni er kirkens omsorgstjeneste, som blant annet kommer til uttrykk gjennom inkluderende fellesskap. Seniorer er en viktig del av lokalkirken og de fleste menigheter har derfor ulike tilbud og fellesskap rettet spesielt mot aldersgruppen. Eksempelvis kan det være formiddagstreff, kirkeskyss, hjemmebesøk, sorggrupper, korsang, andakt og sjelesorg, datakurs i tillegg til yoga og møte mellom unge og eldre, slik du ser i artikkelen her. 

Finn ut hva som skjer i din menighet ved å gå inn på menighetens hjemmeside eller skjerikirken.no. Du kan også lese mer om kirkens diakonale arbeid på  https://kirken.no/diakoni  

Av Oddvar Meyer

Neste artikkel