Hjem » Livet som senior » Kjell (60) overlevde kreftformen som 3 av 4 dør av
Livet som senior

Kjell (60) overlevde kreftformen som 3 av 4 dør av

Kjell Bryni (60) måtte igjennom en svært krevende behandling for å bli kvitt spiserørskreften. I dag er han tilbake i full jobb som bussjåfør. Foto: Nicki Twang

Under årets Krafttak mot kreft kan nordmenn bidra til at flere skal overleve spiserørskreft.   

Kjell Bryni (60) har vært sliten lenge når han setter seg ned bak rattet og kjører mot Trondheim denne dagen. Han tar en stor bit av brødskiven.

– Hva skjer nå?! Jeg måtte banke hardt på brystkassen mange ganger for å få det opp igjen. Maten stod bom fast, forteller han.

Kjell går til legen og blir sendt videre til gastroskopi.  

– Han som skulle undersøke meg, fikk ikke ned slangen. «Du har en stor svulst i spiserøret. Her må vi handle raskt», sa han. Da raste hele verden sammen.

Kreftforeningen tar grep

Denne dagen blir Kjell en av 300 som hvert år får den uvirkelige beskjeden om at de har spiserørkreft. Sykdommen gir ofte ikke symptomer før svulsten har vokst seg så stor at det blir problemer med å få ned maten. Da er det dessverre for sent for de fleste. Bare en av fire overlever.

– Mens man har klart å øke overlevelsen for mange andre kreftformer, er det fortsatt altfor mange som dør av spiserørskreft. Det ønsker vi å endre på, forteller generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Derfor går pengene fra innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft i år til forskning på kreftformer få overlever.

Vi trenger mer forskning på de kreftformene som har dårligst overlevelse, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen. Foto: Jorunn Valle Nilsen

 Forskningen er gull verdt

Selv om Kjell Bryni i dag er kreftfri, over tolv år etter den dagen han satte brødskiven fast i halsen, har det å overleve også sin pris. Kreftbehandlingen har gjort at Kjell har smerter i kroppen 24 timer i døgnet. Det gjør han ekstra glad for at pengene fra årets aksjon skal gå til at flere skal overleve, og ha det bedre etter spiserørskreft.

– Forskningen er gull verdt! Jeg har fått livet i gave. Det er ikke mange som overlever en sånn type kreft. Tenk så mange forskerne kan redde!

Fakta Krafttak mot kreft

* Kreftforeningens årlige, nasjonale innsamlingsaksjon.
* Gjennomføres fra 6.- 14. mars.
* For å hindre spredning av koronaviruset og beskytte sårbare grupper blir årets innsamling heldigital.
* I årets aksjon går pengene til forskning for at flere skal overleve kreftformene som få overlever, samt at de som rammes skal få gode tilbud og oppfølging.
* Gi ditt bidrag på Vipps til 2277, på krafttakmotkreft.no eller til kontonummer 1503.07.66056.

Tekst: Hanne Marie Molde

Neste artikkel