Hjem » Livet som senior » Derfor er det så viktig å være i fysisk aktivitet
Livet som senior

Derfor er det så viktig å være i fysisk aktivitet

Foto: Privat

Fysisk aktivitet gir deg store helsegevinster gjennom hele livsløpet, og en av de viktigste enkeltfaktorene som avgjør hvor lenge og godt du vil leve. Det medisinske tidsskriftet British Medical Journal beskrev fysisk aktivitet på følgende måte: ”Fysisk aktivitet er det nærmeste vi kommer en mirakelkur.

De som er i regelmessig fysisk aktivitet lever lenger, har lavere forekomst av hjerte-karsykdom, muskel-skjelettplager, kreft og depresjon”. 

Norske helsemyndigheter anbefaler at voksne er i fysisk aktivitet 150 minutter per uke. For mange er dette et (for) ambisiøst mål. Heldigvis viser forskningen at man ikke behøver å bevege seg så mye for å få en helsegevinst. Absolutt all fysisk aktivitet gir en helsegevinst, og bidrar til bedre hverdagsfunksjon.

Sliter med dørstokkmila

Jeg treffer mange pasienter som tror at man må bevege seg minst like mye som myndighetene anbefaler, for at det skal være noen vits. Det er en myte. Dette er gode nyheter for mange som sliter med dørstokkmila og i tillegg kanskje blir demotivert av å høre om ti timers treningsuker, noe som er hverken ønskelig eller realistisk for folk flest. Nyere forskning viser at selv rolige, korte spaserturer gjør at man kan forvente å leve et lengre og bedre liv. 

For deg som ønsker å bli mer fysisk aktiv, men synes det er vanskelig å komme seg ut, er det en viktige motiverende faktorer det kan være verdt å huske på. 

Stor forandring

Jo eldre man blir jo viktigere er det å holde seg i bevegelse. Pasienten min Nils er et godt eksempel på hvordan det å begynne å trene i godt voksen alder kan bedre både funksjonsnivå og livskvalitet. Nils hadde levd et stillesittende liv siden han begynte å jobbe som 20-åring. Som 80-åring var han fortsatt frisk, men hadde problemer med å klare seg selv i hverdagen.

På grunn av dårlig fysisk form og lite muskelstyrke klarte han ikke å kle på seg selv, og måtte ha hjelp for å komme seg til lokalbutikken 500 meter unna hjemmet. Han isolerte seg og var ensom. Da han var 81 år gammel ble han med i mosjonsgruppen ved legekontoret i Åsgårdstrand. To ganger i uken gikk han tur med resten av gruppen og trente lette styrke-, balanse- og koordinasjonsøvelser.

I løpet av ett år med mosjon var hverdagen til Nils drastisk endret. Nå kunne han stå på ett bein og ta på seg sokkene, noe han ikke hadde klart på over ti år. Som han sier selv: ”Treningen har endret livet mitt og gitt meg livskvaliteten og livsgnisten tilbake”.

Tekst: Ole Petter Hjelle

Neste artikkel