Hjem » Julestemning » Trond Moi: Julemat-evangeliet
julemat

Trond Moi: Julemat-evangeliet

Trond Moi. Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum

Den ene halvparten av suksessduoen i Bølgen & Moi deler sine beste tips til julemiddagen.

— For min del er planleggingen det absolutt viktigste. Tenk gjennom hva du skal lage, og gjør de nødvendige forberedelsene før du faktisk begynner å lage maten. Bruk også god tid på å finne de gode råvarene, og nøl ikke med å bruke 50 kroner ekstra på et litt bedre kjøttstykke hos slakteren, sier Trond Moi som sammen med Thoralf Bølgen startet Bølgen og Moi i 1995.

I tillegg til å planlegge godt, anbefaler Moi også å bestille kjøtt på forhånd for å forhindre uønsket stress og risiko for utsolgt kvalitets-kjøtt.

Vær tidlig ute

— Når julen virkelig synger inn kan det være lurt å være litt føre var. Bruk din lokale slakter, og vær tidlig ute. Utsetter du bestillingen kan du ende opp med et kjøttstykke i dårligere kvalitet. Skal du for eksempel servere pinnekjøtt, se til å kjøp det diggeste pinnekjøttet. Bruk betjeningen og spør dem om råd, sier kokken.

— Planlegg alltid råvarene først. Samtidig kan du planlegge hva som skal lages til hvilken tid. Skrell kålrabien og potetene dagen før, og skal du ha ribbe kan du eksempelvis lage surkålen noen dager i forveien – den blir nemlig bare bedre og bedre over tid, fortsetter han.

Når det gjelder norsk julemiddag er det to retter som gjelder: enten spiser du ribbe, eller så spiser du pinnekjøtt. Hos familien Moi er det sistnevnte som regjerer.

Elskverdig saus

— Vi foretrekker pinnekjøtt, men spiser den med en liten vri. Jeg lager nemlig en chili- og parmesan-saus i tillegg til den vanlige pinnekjøttsausen. Min saus er noe sterk, men også vanvittig smakfull, og familien elsker den. Den tar heller ikke så lang tid å lage, og kan elevere pinnekjøtt-opplevelsen.

For mange kan det å servere flere gjester være utfordrende. Mye skal gjøres, og alt skal smake godt. Da er det behjelpelig å få tips fra en som virkelig kjenner gamet.

— Den vanligste feilen du kan gjøre på kjøkkenet er å ikke beregne god nok tid. Du kan fort ende opp som veldig stresset når du skal servere mange gjester, noe som igjen kan føre til feil i matlagingen og dårlig stemning rundt bordet. Mitt absolutt beste tips er å begynne tidlig. Ta deg god tid, og kos deg med et glass vin, for da blir kokken fin. Det er heller ikke noe i veien med å bli ferdig med maten litt for tidlig. La den stå, og varm den opp igjen helt på tampen. Lykke til, og god jul!

Mois pinnekjøttsaus

Ingredienser til 10
2 sjalottløk
½ chili
2 ss smør
2 dl hvitvin
6 dl fløte
6 dl pinnekjøttkraft
1 ss maisenna
100 gr revet parmesanost
1 neve basilikum

Fremgangsmåte
1. Fres sjalottløk og chili med smør og tilsett hvitvin og kok inn 2 minutter.
2. Ha på fløte og pinnekjøttkraft og kok inn i fem minutter og jevn med maisenna.
3. Til slutt har du i parmesan og hakket basilikum, og vips! Du har nå tidenes pinnekjøttsaus til jul!

Har du pinnekjøtt til overs kan du forsøke deg på denne deilige retten, også den fra Trond Moi:

Pinnekjøttboller

Ingredienser til 20 stk boller
500 g renset hakket pinnekjøtt
400 g kjøttdeig
2 egg
4 fedd finhakket hvitløk
1 dl hakket koriander
1ss hakket chili

Fremgangsmåte
1. Bland alt godt sammen og form 20 små boller.
2. Stek disse i smør 1–2 minutter på hver side og de er klar til å nytes.

Av Andreas Aguilera Myrvold

Neste artikkel