Julemedaljong av nøttestek servert med kålrabistappe, engelske roasted potatoes og hvitløksgrønnkål.
Ingredienser til 6 porsjoner
400 gram nøtter (bland gjerne mandler,
cashew -og valnøtter)
200 gram røde linser
50 gram tørket steinsopp
1 aubergine
1 grønn squash
2 gulrøtter
3 stilker stangselleri
2 løk
200 gram sjampinjong
Olje til steking
2 spiseskjeer curry paste
Eventuelt litt hvitløk
10 tørkede aprikoser
4 spisesskjeer barbequesaus
Noen kvaster fersk persille
4 spiseskjeer rismel
100- 200 gram brødsmuler
Eventuelt litt vann
10 rosenkål
4 plater butterdeig
Kålrabistappe
2 kålrabi
4 gulrøtter
Hirsemelk (evt. annen vegetabilsk melk)
Roasted potatoes
20 poteter
Olje til steking
Grønnkål
2 hvitløksfedd
0,5 desiliter olje
1 grønnkål
Slik gjør du
1. La nøttene ligge i bløt i to timer. Kok opp godt med vann i en gryte. Skyll linsene, og ha i. La det småkoke til linsene er møre, dette tar rundt 15 minutter. Sil av vannet og avkjøl linsene.
2. Bløtlegg steinsoppen i varmt vann. Pass på at den blir helt dekket. La det stå i cirka 20 minutter.
3. Kutt aubergin og squash i terninger med lengde på cirka én centimeter. Spre dem utover på et fat og salt de lett. Dette trekker ut vannet. La de også ligge i cirka 20 minutter.
4. Kjør gulrot, selleri, løk og sopp til små biter i en kjøkkenmaskin. Disse kan også kuttes for hånd.
5. Varm opp oljen i en panne, og tilsett grønnsaksbitene og karrien. La det steke i cirka ti minutter. Vend på det underveis, og tilsett eventuelt ekstra olje. Legg deretter blandingen ut på en tallerken, slik at det avkjøles fort.
6. Hell vannet av aubergin- og squashterningene, børst av saltet så godt du greier, og stek bitene i cirka ti minutter. Her kan du også tilsette hvitløksbiter om du ønsker. Legg også dette utover på en tallerken til avkjøling.
7. Hell av vannet fra nøttene og kjør dem deretter til små smuler i en kjøkkenmaskin. Ha over i en stor bolle. Bland deretter inn linsene. Kutt aprikosen i små biter og ha i. Hell av vannet av soppen, skjær den i mindre biter og bland i.
8. Deretter tilsetter du gulrotmiksen, auberginmiksen og
barbequesausen. Finhakk persille og bland inn den til slutt.
9. Nå skal du ha en ganske fast masse. Målet er at den skal kunne formes til en stek med hendene, uten å være for våt, men heller ikke slik at den faller sammen. Her er tre verktøy:
- Brødsmuler for å få den fastere og mindre bløt
- Vann for å få den bløtere
- Rismel for en mere sammensatt masse.
Sannsynligvis holder det med brødsmuler.
10. Sett deigen til sides i femten minutter. I mellomtiden kan du forvarme ovnen til 200 grader.
11. Dekk et stekebrett med bakepapir.
12. Rens de ytterste bladene av rosenkålene, og skjær av det harde stilkfestet.
13. Kjevle ut butterdeigsplatene slik at du får et stort rektangel. Pass på at kantene overlappes litt. Når ovnen en klar, fordeler du nøttesteken utover langs midten av butterdeigskivene. Legg rosenkålene inni deigen. Brett det hele sammen, slik at det har fin stekfasong. Pensle med litt vann, og stek i 40-50 minutter. Nøttesteken skal bli stiv oppå, og en tannpirker som stikkes inn skal komme ut tørr.
14. Dersom du steker nøttesteken rett før servering, er det bare å skjære den i skiver og servere. Dersom du har stekt den på forhånd steker du skivene på nytt enten i stekepanne eller på et smurt brett i ovnen.
Tilbehør
Kålrabistappe
Skrell kålabi og gulrot, og skjær dem i mindre biter. Kok opp godt med vann i en gryte, og kok grønnsakene møre. Sil av vannet og mos grønnsakene sammen. Spe med hirsemelk til ønsket konsistens. Smak eventuelt til med salt og pepper.
Roasted potatoes
Skrell potetene og kok dem til de såvidt er møre. Del dem deretter i to, og stek bitene i olje i stekepannen. Før servering vender du dem i litt olje, har over i ildfast form, og steker gylne i ovnen på 200 grader (la de stå sammen med nøttesteken de siste 15 minuttene av steketiden).
Grønnkål
Finhakk hvitløken og bland den sammen med oljen. Skjær grønnkål i lange strimler, og bland sammen med olje. Stek det hele noen minutter på høy varme i stekepannen.
Av Mari Hult