Dag Otto Lauritzen setter pris på kvalitetsmat og at det er kort vei fra jord til bord. Derfor er ribben som serveres på julaften, selvfølgelig akkompagnert med tilbehør fra Smaken av Grimstad.
– Jeg har alltid spist ribbe på julaften, sier Dag Otto.
– Med surkål og rødkål fra Smaken av Grimstad. Ribbe har vært en fast tradisjon siden jeg var liten.
Selv om han ikke er noen mesterkokk selv, er kona, Ellen, en kløpper på kjøkkenet. Også sønnen Stian er lidenskapelig opptatt av mat, og overgår de fleste med sine kokkeferdigheter.
– Den aller beste ribben er den som er langtidsstekt, og har sprø svor, sier han.
– Jeg svikter kanskje litt på kjøkkenet selv, men jeg er flink til å rydde opp etterpå.
Ny tradisjon
På julaften er det Ellen som har hovedansvaret for maten, mens Dag Otto tidligere år har gått i kirken med barna, søsteren og moren sin, eller noen andre i familien. Så ofte som mulig har han også fått lagt inn en treningstur på formiddagen.
– Det er viktig å holde seg i form, selv om det kanskje går litt saktere når man blir eldre, sier han.
– Men det er også viktig å trene når man er ung, for å legge et godt grunnlag og skape gode vaner til senere i livet.
I år prøver familien Lauritzen å skape en ny tradisjon: Thanksgiving. Derfor har juletreet blitt satt opp allerede i slutten av november.
– Begge barna, datteren Line og sønnen Stian, skal til sine respektive svigerfamilier med ektefeller og barnebarn, så da prøver vi å samles til en god middag før adventen begynner, sier han.
I år skal derfor Dag Otto spise et godt julemåltid med sin far, som bor på hjem, og feire julaften sammen med kona og Dag Ottos mor.
God mat
Men Dag Otto og Ellen skal ikke sitte stille i adventen og vente på julaften heller. Venner og øvrig familie skal samles i løpet av desember, og god mat skal fortæres sammen.
– Vi er en fast gjeng som samles hos et vennepar og spiser pinnekjøtt med kålrabistappe, og de siste årene har vi også begynt å spise lutefisk med ertestuing laget av erter fra Smaken av Grimstad.
Men det er ikke bare til jul at Smaken av Grimstad-produktene settes på bordet.
– Suragurker har vi alltid i kjøleskapet, sier Dag Otto.
Agurkmix passer for eksempel perfekt til pølser når de griller sammen med barn og barnebarn på sommeren.
– De oppkuttede agurkene må jeg bare ha, sier han.
– Jeg elsker også gulrøtter, rå gulrøtter er det beste jeg vet.
Kry av hjembyen
Grimstad er den byen i Norge med flest soldager, noe som gjør området godt egnet for landbruk.
– Det er mange flinke bønder i distriktet, og vi har lange tradisjoner for god mat her, forteller Dag Otto.
Ellen er god til å lage tradisjonell hverdagskost fra bunnen av, og familien kjøper de aller fleste råvarene fra det lokale landbruket.
– Kjøttkaker med brun saus er noe av det beste jeg vet som middag i hverdagen, og den spises med rødkål fra Smaken av Grimstad.
Dag Otto hadde som barn sommerjobb på Statens Gartnerskole som han tigget seg til selv om han egentlig var for ung. Han har jobbet mye på gård og plukket bær i barndommen.
Han har varme minner om de kjempestore maisåkrene på Dømmesmoen, hvor han som barn fikk lov til å plukke mais.
– Mais med smør og litt krydder på er helt nydelig, sier han.
– Det betyr noe for meg at det er fabrikker i Grimstad som baserer seg på lokale råvarer, det setter en ekstra spiss på det. Jeg anbefaler Smaken av Grimstad-produktene på det varmeste. Jeg er kry av denne byen og av produktene som kommer herfra, avslutter han.
Tekst: Smaken Av Grimstad