Hjem » Julestemning » Har du julematvett?
matsvinn

Har du julematvett?

Foto: Matvett

Er du redd for ikke å ha nok skinke, sylte, sild, pølser, ribbe, rødkål, stappe og småkaker i hus gjennom hele julen? Hva med å tenke litt annerledes i år?

Desember er den måneden i året da vi både handler og kaster mest mat. Vi skal bake sju slag, lage matgaver med barna, kose oss med gløgg og advent og ha flere gjester på besøk enn vanlig. Det betyr også at vi handler mer mat i desember enn ellers, fordi vi er redde for at butikkene skal gå tomme for akkurat det vi trenger, noe som ofte fører til økt matsvinn. I år vil vi kanskje ikke være like selskapelige som andre desembermåneder, men da blir det jo enda viktigere å kose oss og det skal vi – men helst med matvettet i behold.

Planlegg menyen og ta høyde for rester

Vi lager mye god mat rundt jul og da er det viktig å planlegge menyen i den grad det er mulig, slik at tilbehøret kan brukes i flere retter. Legg opp til en julebuffet eller bruk-opp-måltider i løpet av romjulen, der du utnytter restene i supper, smørbrød og andre delikatesser. Ta høyde for at pinnekjøttet ikke blir spist opp under julemiddagen, og ha litt grønnsaker på lur til en betasuppe med biter av pinnekjøtt. Ribberestene smaker kjempegodt på matpakken på skitur og små røkelaksbiter blir dekorativ og smakfull topping til pizzaen. Spar eggehvitene fra makronene eller marengsen og bruk dem i en råkrem til fruktsalat eller hjemmelaget iskrem.

Anne Marie Schrøder

Matvett

Utnytt råvarene til julebaksten

Egg er en viktig ingrediens når vi forbereder oss til jul. Til mange kakeoppskrifter trenger vi stivpiskede eggehviter og da får vi eggeplommer til overs. Til hjemmelaget is og andre desserter og sauser er det ofte eggeplommene som er i fokus. Her er noen tips om oppbevaring og oppskrifter på deilige førjulsgleder med egg.

Eggehviter kan du oppbevare i et glass eller liknende i kjøleskapet opp til en hel uke uten at kvaliteten forringes. Eggehvitene lar seg piske opp til skum like bra som ellers på tross av den lange oppbevaringen. Siden eggehviter holder seg godt i kjøleskapet, er det ingen grunn til å fryse dem ned. Eggeplommene holder ikke så lenge, maks ett døgn i kjøleskapet. Så hvis du ikke finner noe å bruke dem til samme dag bør du piske dem sammen med litt sukker og fryse dem. Røkelaks med eggerøre laget på bare eggeplommer, smør og fløte smaker kjempegodt til kveldsmat etter all julebaksten.

Ta kontroll over kjøleskapet

Hvis du bruker fem minutter dagen før dagen til å ordne i kjøleskapet, er mye gjort. Sett den eldste rømmen og fløten forrest, rydd vekk tacosauser og annet du ikke trenger til jul og det er sikkert noe der inne som ikke behøver å stå kaldt. Så får du plass til all den deilige julematen og samtidig oversikt over hva du har.

Julerestemat smaker nydelig

Enten du spiser ribbe med pølser og medisterkaker, pinnekjøtt, dyrestek eller kalkun, smaker restene fortreffelig dagen derpå hvis de behandles med litt kjærlighet. Når måltidet er unnagjort, bør du prioritere å rydde bort maten og heller la oppvasken stå. Kjøl restene raskt ned, pakk godt inn, sett kaldt og bruk dem i løpet av romjulen. Server familie eller venner en buffetlunsj med restene hvis du skal på ferie og ikke vet hvordan du skal få spist opp all maten før du reiser.

Se matvett.no for flere tips og oppskrifter på gode resteretter.

Fakta

– Det kastes minimum 390 000 tonn mat i året i Norge.
– Matsvinn representerer 8 prosent av globale klimagassutslipp og ville vært verdens 3. største land når det kommer til denne type forurensing.
– Forbrukeren står for 58 prosent av det kartlagte matsvinnet, det vil si cirka 42 kilo mat per person i året.
– Det er unge voksne (19-26) og småbarnsforeldre som kaster mest, og det er dårlig tid som får mye av skylden, kombinert med god råd og liten kunnskap om holdbarhet og oppbevaring.
– Det kastes mest måltidsrester, frukt og grønt, brød, meieri- og kjøttprodukter.
– De viktigste årsakene til at vi kaster mat er at den er gått ut på dato, størrelsen på pakningene, dårlig planlegging og lite bevissthet om miljøbelastningen til matsvinn.
– Det er mye mer miljøbelastende å kaste mat enn emballasjen som bidrar til å ta vare på maten.
– Matvett er mat- og serveringsbransjens satsing for å forebygge og redusere matsvinnet.

Av Anne Marie Schrøder, Matvett

Neste artikkel