Hjem » Julestemning » Velg en grønnere jul!
Julestemning

Velg en grønnere jul!

Foto: John Petter Nordbø

Skal vi fortsatt oppleve hvit jul i fremtiden, må vi bli grønnere. Og vi kan begynne i jula, med noe jeg tror gjør oss lykkeligere også: Å gi bort opplevelser, gjenbruk og tid sammen.

Vi vet alle innerst inne at livet ikke blir bedre av nye ting, nytt utstyr og nye klær. Heller ikke friluftslivet blir bedre av det. Likevel ligger vi nordmenn på verdenstoppen når det gjelder å kjøpe sports- og friluftsutstyr. Den siste rapporten fra Virke Handel viser et forbruk på over 17 milliarder årlig. Det plasserer oss på en andreplass i Europa. Ikke en pallplass vi bør være stolte av.

Det vi kjøper, skal produseres, transporteres, bli med hjem og til slutt bli til søppel, og summen av dette gir et stort fotavtrykk. Det kalles friluftsparadokset når det vi kjøper for å ta turen ut i naturen, skader naturen. Og enda verre: Mye av det vi kjøper, havner i skuffen eller boden og blir der. 55 prosent av oss svarer ja på spørsmål fra Ipsos om vi har tur- og friluftsutstyr som ikke brukes.

Dag Terje Klarp Solvang

Generalsekretær DNT

Kanskje kan julehandelen i 2023 bli starten på noe nytt?

Prisstigning og renteoppganger gjør at vi har dårligere økonomi og må prioritere hardere. Natur- og klimakrisen gir konkrete og synlige endringer som kan gjøre oss mer bevisste også på egne klimagassutslipp. Og krigføringen i Ukraina og i Midtøsten ryster oss og legger for mange en demper på gleden vi forbinder med jul.

En verden som er vanskelig å forstå, og en hverdag som er krevende for mange, kan kanskje være det vi trenger for å velge riktigere? For å få oss til å ta bedre vare på det vi har – og de vi har, gjennom å gi bort brukte ting eller felles opplevelser fremfor å kjøpe nytt og dyrt.

Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT

Jeg vet at jeg selv synes det er gøyere å gi bort en toalettmappe redesignet av en fjellbukse, enn en masseprodusert en jeg vet har bidratt til klimagassutslipp hele veien fra Kina til under juletreet. Og jeg setter mer pris på å få en konsertbillett eller en hyttetur med gode venner enn turutstyr som jeg har fra før eller vet jeg kan låne.

Gi en naturopplevelse

Aller gladest blir jeg for en naturopplevelse sammen med andre. Naturopplevelser binder oss sammen og gir glede, ro, trøst, energi og trygghet. Ute i naturen får vi en pause – kort eller lang – fra økonomiske bekymringer, skjerm og et skremmende verdensbilde. Det enkle friluftslivet krever heller ikke at vi bruker milliarder på utstyr. Det du ikke finner i skapet, kan kjøpes brukt eller lånes av venner eller utlånssentraler som BUA og Frilager.

Så hva med å bli enige om at det ikke er flere og nye ting som gjør oss lykkelige? At brukte gaver er det som gjelder i år? Eller gode opplevelser, og aller helst ute i naturen; en vinkveld rundt bålet, en blåtur til en DNT-hytte eller en familietur i nærskogen?

Valgene vi tar i julestria, kommer ikke til å løse verdensproblemer, men de kan bidra til at vi i fellesskap blir litt grønnere. Til at vi senker skuldrene litt mer. Og til at vi setter mer pris på tiden vi har sammen. God jul!

Av Dag Terje Klarp Solvang, Generalsekretæri DNT

Neste artikkel