Hjem » Våre barn og unge » Sengevæting kan løses
tips

Sengevæting kan løses

tiss i senga
tiss i senga
Foto: Getty Images

Av Tom Backe

Mange foreldre fortviles over at barnet deres er sengevæter, og selvom det kan ta noe lengre tid for noen– kan det løses.

Dersom barnet er 5 år eller eldre og tisser i sengen minst 2 ganger per uke blir de sjelden spontant tørre. Da er de sengevætere og kan trenge hjelp med problemet.

– Ved hvilken barnealder sengevæting blir et problem avhenger ofte av familien. Vi i helsevesenet syns ikke nødvendigvis at dette er et problem om barnet er fem og et halvt år, men man bør vurdere å gjøre noe med det når barnet nærmer seg syv, sier Lars Krogvold som er barnelege på Oslo Universitetssykehus.

Ingen vet nøyaktig hva sengevæting kommer av, men arvelighet er en av faktorene. Barn som sliter med sengevæting har gjerne stor nattlig urinproduksjon eller en overaktiv blære. Urinproduksjonen vår reguleres av et hormon som heter antidiuretisk hormon (ADH) og sørger for at kroppen produserer mindre urin om natten. Rundt 2/3 av barn som er sengevætere har ikke etablert døgnvariasjon i utskillelse av ADH. Den andre gruppen, som har overaktiv blære, opplever at blæren tømmes på et lavere urinnivå enn ønskelig. Det som kjennetegner begge gruppene er at barna som regel også sover svært dypt.

Planlegging

– Mange fem og seksåringer plages ikke så mye av sengevætingen og tenker ikke så mye over det. Det blir verre når de blir litt større, og det er klart at det krever en helt annen planlegging dersom disse barna for eksempel skal på skoleturer. Da må de kanskje gjemme en bleie i soveposen og ta den på og av i skjul. Andre velger å ikke være på sånne turer i det hele tatt, forklarer Krogvold.

Det finnes behandling

Foreldre kan passe på at barna drikker så lite som mulig om kvelden, og mange foreldre vekker barnet før de selv legger seg og følger dem til toalettet. Dersom dette ikke fungerer er det gjerne to behandlinger. Det ene er å ta tabletter som reduserer urinproduksjonen. Tablettene tas rett før barnet legger seg og de virker i 50 – 70 prosent av tilfellene.

Det andre er å bruke alarm. Da har barnet en sensor i trusa. Den utløser alarmen dersom det blir vått. Hensikten er at barnet og foreldrene skal våkne, barnet skal føres til toalettet og deretter skifte på sengen før det legger seg igjen. Det er viktig at barnet vekkes raskt og at man gjør dette hver eneste natt for at det skal fungere.

Det går over til slutt

– Foreldre som har barn som sliter med sengevæting skal vite at det sannsynligvis kommer til å gå over til slutt. De trenger ikke stresse hvis de har prøvd en behandling som ikke fungerte første gang. Ta en pause og la barnet bruke bleie om natten et halvt år til, så kan dere prøve igjen, og da fungerer det kanskje avslutter barnelegen.

4 tips for å unngå sengevæting

1. Drikk jevnt over dagen

Ikke la barnet drikke mye om kvelden, men fordel inntak av drikke jevnt utover dagen. Sørg for at barnet har tisset godt før legging.

2. Ro ned før leggetid

Det er viktig å legge forholdene til rette for god søvn. Skru av digitale «duppeditter» en time før legging for å roe ned hjernen og hele kroppen. Forstyrret søvn kan disponere for ufrivillig tissing.

3. Blæretrening

Her er det viktig å ha barnet med på laget. Lær barnet å tisse 4-7 ganger per dag, på dagitd. Barnet skal tømme seg godt hver gang og ha god tid på do. Det er vesentlig at barnet lærer god tisseteknikk. Ha for eksempel en krakk foran toalettet dersom barnet ikke når ned med bena.

4. Søk hjelp

Prat med helsesøster eller ta opp problemet med fastlegen. Enkle tiltak kan ofte gi bedring.

Neste artikkel