Hjem » Våre dyr » Vurderer du å skaffe deg hund eller katt?
Våre dyr

Vurderer du å skaffe deg hund eller katt?

Er du i flytsonen for å skaffe deg en pelskledd bestevenn? En hund som tvinger deg over dørstokkmila og ut på tur? Eller en myk og god pus som holder deg med selskap i sofaen om kvelden?

Hvorfor ikke adoptere?

Ja, du leste riktig.

Du er kanskje ikke klar over at det er mulig å adoptere hund eller katt fra Foreningen for omplassering av dyr (FOD)?

FOD finner nye hjem til dyrene

Den ideelle organisasjonen ble stiftet i 1980 og har hatt som hovedoppgave å finne nye For-Alltid-Hjem til hunder og katter som trenger det. Det startet opprinnelig med kun å gjelde for hunder, men ble raskt utvidet til også å gjelde for katter.

Det er ulike årsaker til at dyr må omplasseres: atferdsutfordringer, endret livssituasjon, sykdom m.m.

Daglig leder hos FOD,
Anna Lie, sammen med
sin hund Saga, som
Anna har adoptert fra FOD.

Store mørketall

I 2022 fant vi nye hjem til over 100 hunder og 400 katter, forteller Anna Lie, daglig leder hos FOD, og vi har en kontinuerlig kø av dyr som søkes omplassert. Det finnes jo flere organisasjoner som jobber for dyrenes velferd og vi samarbeider med disse så langt vi kan, for å dekke etterspørselen. Spesielt for katter vet vi at det er store mørketall. Dette fordi altfor mange katteeiere lar være å kastrere sin katt og mange kattunger fødes utendørs. På denne måten kan kolonier av ville katter vokse seg store på svært kort tid.

For-alltid-hjem

Vi har mange nydelige hunder og katter som venter på å få komme til en fantastisk ny familie!

Kartlegging, eventuell helsemessig og atferdsmessig rehabilitering – deretter klar for adopsjon

Dette er hva som skjer når et nytt dyr kommer inn til FOD. De fleste hundene oppholder seg på FOD-gården frem til de er klargjort for adopsjon til et nytt For-Alltid-Hjem, mens for kattene er pågangen så stor, at vi er avhengig av fosterhjem for å ivareta dyrene frem til nye hjem er funnet. Pr dato har vi ca 110 aktive fosterhjem for katt. De gjør en fantastisk jobb!

På gården har vi nærmere 15 hunder og ca 25 katter til en hver tid. Våre ansatte er utdannet innen hund/katt, og vi bruker belønningsbaserte treningsmetoder, kvalitetssikret forskning samt dyrevelferdsloven. Så snart vi anser dyrene klare for adopsjon, legges de ut på nettsiden vår – www.fod.no – under HUND eller KATT. Her kan du se bilder av og lese om hvert enkelt individ, samt melde din interesse for eventuell adopsjon. Da vil du få tilsendt link til et skjema som må fylles ut. Deretter tar vi kontakt for en prat med vårt omplasseringsteam og tidspunkt for et introduksjonsmøte hos FOD vil avtales. Det er individuelt for hvert enkelt dyr hvor mange møter og samtaler som er nødvendig, dette avtales når vi har kommet i gang med introduksjonen.

FOD følger opp etter flytting til nytt hjem

For å sikre at perioden etter at et dyr har flyttet, går best mulig, følger vi opp med råd og veiledning til ny eier de neste 4 ukene etter adopsjon.

Kanskje adopsjon er noe for deg?

Det er flere fordeler med adopsjon fra oss – både for hund og katt.

I tillegg til å få tett oppfølging og veiledning i valg av riktig individ, gjør du en stor forskjell ved å bidra til at flere hunder og katter får sine velfortjente For-Alltid-Hjem.

En oversikt over hunder og katter som er klare for adopsjon finner du på fod.no

Se også Facebook (Foreningen for omplassering av dyr FOD OSLO), Instagram (fodoslo og
fod_kattene), LinkedIn (FOD) og Tiktok (Fodoslo)

Tekst: Anita Bjerke, FOD

Neste artikkel