Hjem » Våre dyr » Velg rett kattemat
Sponset

Dette bør sjekkes opp når du velger kattemat.

Katter er enkle husdyr, men de trenger utstyr de óg; toalett, sand, siktespade, klorestativ, mat- og vannskål, seng (gjerne med tak), samt gjerne en katteluke. Utekatter trenger halsbånd med bjelle og gjerne refleks, mens innekatter setter pris på leker og kattegress. Og de skal ha næringsrik mat.

– Mange overser betydningen av å velge kattemat med høy ernæringsmessig kvalitet, tilpasset kattens behov, mener Hallgeir Sterten i Felleskjøpet Fôrutvikling.

Katter er dessuten ofte kresne, og viktigheten av å kombinere god smak med næringsrik mat tilpasset kattens behov blir desto viktigere.

Dette trenger katten din:

Det er mye å velge i og fort gjort å bare dra med seg noe i hyllene, men du gjør smart i å lese varedeklarasjonen på pakkene.

– Næringsbehovet er forskjellig avhengig av om en har kattunge, voksen, eldre katt, sterilisert eller kastrert og så videre, sier Sterten.

Katten er egentlig et rovdyr og har gane og mage for proteiner og fett. Det er dog  heller ikke bare å pøse på med proteiner fordi proteiner som kroppen ikke får brukt blant annet kan skade nyrene.

Ifølge Sterten bør kattematen til en vanlig voksen huskatt blant annet inneholde minst 30 prosent protein og 15 prosent fett. Nivået av aske bør ikke overstige 10 prosent, da det er  tegn på at maten inneholder råvarer med mye bein og dermed har dårlig fordøyelighet av næringsstoffene.

– Når du har valgt kattemat bør du sjekke om katta spiser fôret og om avføring har ok konsistens. Over tid bør du følge med på kattens pels- og hudkvalitet – det vil si se at den er blank, fin og glansfull, sier Sterten.

Rett ernæring gir gode, lange katteliv

Små kattungemager trenger mer næring per volum enn større mager som hos voksne katter, og aktive katter trenger mer energi og dermed mer konsentrert mat. Med årene vil katten bli mindre aktiv og kan begynne å legge på seg, og trenger dermed mindre energirik mat som er lett fordøyelig og smakfull.

– Gjennomsnittsalderen på katter i Norge i dag er tolv til tretten år og har økt mye de siste åra takket være bedre veterinærtjenester og ernæring. Kattemat med høy ernæringsmessig kvalitet vil bidra til at katten som familiemedlem får et godt langt liv med god helse.

Strenge kvalitetskrav for norsk kattemat

Felleskjøpet har utviklet to typer kattemat; Matmons og Appetitt Cat. Sistnevnte ble lansert i juni i år. Begge er utviklet gjennom grundig forskning, der fokus er næringsrik tilpasset kattemat, og de er de eneste norskproduserte kattemattypene på markedet i dag.

– Appetitt Cat består hovedsakelig av norske råvarer og kylling og laks er de viktigste proteinkildene. Det vil si at mer enn 75 prosent  av råvarene er norske. Norge er sannsynligvis det landet i verden med strengest offentlig kvalitetskontroll på råvarer til dyremat. I tillegg har vi strenge interne kvalitetskrav, forteller Sterten.

– I Appetitt Cat bruker vi norske råvarer med høy ernæringsmessig kvalitet som vi vet katten har behov for til utvikling, vekst, vedlikehold og for å trives. Råvarer og ferdig kattemat blir stadig testet med hensyn til næringsverdi blant annet ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap på Ås. I tillegg gjennomfører vi jevnlig såkalte «in home tester», hjemme hos katteiere og i kattens vanlige omgivelser.

Neste artikkel