Hjem » Våre dyr » Unngå feilfôring av katten
Kosthold og ernæring

Unngå feilfôring av katten

Trude Mostue
Trude Mostue
HUSK RENT VANN: – Katter er veldig kresne på vannet sitt, at det er rent er viktig for dem. Derfor må vannet skiftes ut hver eneste dag, sier veterinæren.

Hva slags mat du gir til katten din spiller stor rolle for hvordan katten har det. Vi spurte tv-veterinæren Trude Mostue om hva vi bør tenke på når det kommer til kattens kosthold.

– Katteholdet har forandret seg ganske mye de siste årene. Tidligere hadde kattene gjerne oppgaven som gårdens musefanger. Da ga vi gjerne katten kattemat som et supplement til den maten som katten fanget selv. I dag derimot er de fleste katter helt avhengig av den maten som vi gir dem. Derfor er det veldig viktig at den maten som kattene får er riktig, sier veterinær Trude Mostue.

Problemene som Mostue ofte ser er forbundet med feilfôring, at kostholdet er ubalansert og at kattene får feil type mat i forhold til livsstil.

Dårlig fordøyelse og tarmproblemer

Et av de vanligste problemene hos katter er fedme, det samme er en del tarmproblemer.

– Det arbeides mye med å lage et fôr som er riktig, blant annet legges det ofte til melkesyrebakterier slik at det blir balanse i tarmsystemet. Melkesyrebakteriene stimulerer også naturlig antistoffproduksjon og bidrar til at katten får en god fordøyelse. Hvis fordøyelsen svikter, reflekteres det på hud og hår også, fortsetter hun.

Akkurat som hos mennesker kan symptomene på at noe er galt med kattens fordøyelse være løs avføring. Hvis katten ikke klarer å absorbere fôret skikkelig vil man etter hvert også se det på pelsen som ikke er like blank og fin som den skal være.

– Kattens energinivå blir også påvirket, noe som kan føre til at katten sover alt for mye, men katten kan også bli urenslig hvis den har problemer med magen, og det oppdager man fort.

Høyt proteininnhold

Det finnes mange typer kattemat. Det beste er å finne et fôr som er balansert og som inneholder alle de næringsstoffene som katten trenger.

– Aller viktigst er det å huske på at katter, i motsetning til mange andre kjæledyr, er ekte rovdyr. Derfor trenger de et fôr som har en høy prosentandel med proteiner og et fôr som absorberes ordentlig. Det er også viktig at maten smaker godt. Katten har et naturlig instinkt som gjør at de foretrekker fôr med høyt proteininnhold.

Hvis katten har en fin og fast avføring, vet du at fôret den får blir skikkelig fordøyet.

Unngå bare tørrfor

Det aller tryggeste er å bare gi katten kattemat, for da vet man at katten får i seg de næringsstoffene som den skal ha.

– Men det er veldig viktig at katten også får våtfôr, for katter er ofte ikke så flinke til å drikke vann, og da er det bra at det er fuktighet i noe av fôret. Katter er også glade i fisk, så man kan for eksempel gi katten tunfisk fra boks i tillegg til kattematen, men da må det være av en type som ikke er saltet, og som bare ligger i vann. For øvrig bør fôret som du kjøper til katten være av god kvalitet, sier Mostue.

Alltid ferskt vann

Katter som får i seg for lite væske kan få blæreproblemer, blant annet kan de utvikle krystaller i urinen. For å unngå slike problemer bør katten alltid ha tilgang til rent vann.

– Katter er veldig kresne på vannet sitt, at det er rent er viktig for dem. Derfor må vannet skiftes ut hver eneste dag. Selv har jeg en drikkefontene som kattene mine drikker av, kattene liker å drikke rennende vann, og det er nok fordi de forbinder rennende vann med vann som er rent og ferskt. Katter er nemlig noen smarte dyr, avslutter Mostue.

Neste artikkel