Hjem » Våre dyr » Tenk deg godt om før du skaffer deg et kjæledyr
kjæledyr

Tenk deg godt om før du skaffer deg et kjæledyr

Foto: Unsplash

Det siste året har vært svært utfordrende for mange av oss, og i skrivende stund er pandemien fremdeles ikke under kontroll. Sammen med pandemien har anskaffelse av kjæledyr økt vesentlig. Forskning viser at dyr har stor betydning for oss mennesker. Kontakt med dyr er positivt for både fysisk og psykisk helse. Dyr gir så mye glede!

Det følger mye ansvar med å skaffe seg dyr. Det bør være vel gjennomtenkt og godt vurdert. Dyr har ifølge dyrevelferdsloven egenverdi – uavhengig av nytten den har for sin eier.

Det beste vi kan gjøre for dyrene våre er å planlegge godt før vi skaffer oss dyret. Hva slags art og hvilken rase passer min livsstil? Vurdering av om man faktisk har tid nok til å gi dyret god dyrevelferd i kanskje 20 år fremover, og om man har tenkt gjennom det økonomiske. Dyr trenger kjærlighet, men også god kvalitetsmat, utstyr og når de blir syke trenger de hjelp fra veterinæren. Gjør grundig forarbeid og pass på å forsikre dyret ditt.

Etter at man har valgt hvilken art som passer i livet, skal man vurdere rase – noe som ikke alltid er lett. Skal man for eksempel skaffe seg hund, er rasemangfoldet heldigvis stort.

Kunnskap om helse

Det viktigste for de fleste av oss er å ha god helse. Det samme gjelder for dyrene våre. Dessverre er det mange raser som er avlet kun på spesielt og ekstremt utseende, og ikke tatt hensyn til funksjon, at de har svært dårlig dyrevelferd. Dette er helt uakseptabelt. Dyr som avles skal avles frem til et godt utgangspunkt for god dyrehelse. Alle dyr skal kunne puste normalt, rengjøre seg selv og utføre den atferden som er naturlig for god dyrevelferd. Dyrevernloven er også klar på dette.

Når du skal kjøpe hund eller andre dyr er det viktig med kunnskap og søke fakta. Sjekk helsen til rasen du ønsker å kjøpe. Alle dyr kan bli syke, men flere av for eksempel bulldog-rasene, mops og cavalier king charles spaniel har blitt avlet så ekstremt at det er mer regelen enn unntaket at de blir syke. Jeg vet som veterinær hvor trist det er når nybakte eiere må starte hundens valpeliv som skulle være lykkelig for både to og firbente, med sykdomsbehandling, smerte og engstelse. Er du usikker på dyrehelse, snakk med veterinæren din. Slik får du fakta om helse og kan velge en rase som i utgangspunktet forventes å ha god helse.

Av Torill Moseng, veterinær og president i Den norske veterinærforening. Foto: Veterinærforeningen

Nyttårsaften

Når nyttårsaften nærmer seg er det mange av oss som ser frem til nyttårsfest med raketter og gode ønsker. Kanskje særlig dette året har vi sterke ønsker for at 2021 skal bli lettere enn 2020. Men ikke alle firbente gleder seg til nyttårsfesten. Mange av dyrene våre har utfordringer både på nyttårsaften og i dagene før og etter. Det er ikke bare snakk om kjæledyr og hest, men også fugler og annet vilt får en skikkelig stor stressituasjon. Det kan ende med tragiske utfall, hester som i redsel bryter seg ut og skader seg – og i verste fall dør – er bare et eksempel.

Det er mange eksempler på hunder som skader seg både fysisk og psykisk på grunn av uvettig rakettoppskytning. Ikke så rart, siden dette er en svært unaturlig situasjon for dyr. Planlegging av nyttårsaften er smart, for å forsøke å forebygge lydfobi. Det beste man kan gjøre dersom man vet at et dyr har lydfobi – er å ta dyret vekk fra situasjonen. Om det ikke er mulig bør man forsøke å skjerme dyret så godt som mulig fra lyd og lys. Veterinærforeningen jobber for at privat oppskytning av fyrverkeri blir forbudt. Slik kan dyreeiere til små og store dyr ha en forutsigbarhet, og kunne forebygge lydfobi og fysisk og psykisk skade på dyrene våre. 

Alt godt til alle dyrevenner i året som kommer, og særlig til alle de flotte dyrene. Riktig godt nyttår – og gled dere over alle gode stunder neste år med våre beste venner, nemlig dyrene våre.

Råd til nyttårsaften

  • Har du valp: La valpen være første nyttårsaften med en hund som er rolig og trygg – som valpen kjenner. 
  • La aldri dyrene være alene, heller ikke når det smeller som verst og «alle» skal ut.
  • Gå en god tur på dagen, der hvor det er trygt og fritt for raketter.
  • Gi hunden et godt måltid – slik at den er mett og trett.
  • Steng av store vindusflater for lysinntrykk.
  • Sett på rytmisk musikk.
  • Ha dyret på et så lydtett sted i huset/leiligheten som mulig. 
  • Vær en trygg, rolig leder – snakk vennlig og bestemt, og gjør de tingene som du vanligvis gjør for at hunden skal føle seg trygg og beskyttet av flokken. Oppfør deg så normalt som mulig. 
  • Hold katter og andre kjæledyr som kanin inne.
  • Sett dyr som bor i bur – for eksempel, fugl, marsvin – i lyd- og lysskjermede rom.
  • Noen dyr trenger ekstra hjelp rundt nyttår. Beroligende medikamenter til mennesker skal aldri brukes til dyr. Alt som gis til dyr skal være fra veterinær. Gis menneskemedisin, kan det skade dyret alvorlig og i verste fall være dødelige. Ta kontakt med veterinæren din i god tid for råd om nyttårsaften.
  • Et godt hjelpemiddel er duftstoffene feromoner som er samme stoff som tispen utsondrer når hun dier valpene. Dette gir en ro og trygghet for også voksne hunder. Feromoner får du hos veterinæren. Bør starte i god tid før nyttår.
  • Det finnes også lydkurs du kan bruke hele året hvor dyrene læres at lydene ikke er farlige, men trygge. Læringen kan være «ferskvare» og bør brukes jevnlig avhengig av hvor redd hunden er. Bør begynne i god tid før nyttårsaften. 

Av Torill Moseng, veterinær og president i Den norske veterinærforening

Neste artikkel