Hjem » Våre dyr » Gode råd til en trygg nyttårsfeiring med dyret
Sponset

Alle som har hund, vet hvor redde de blir når fyrverkeriet skytes opp på nyttårsaften. Men visste du at hester også er livredde for fyrverkeri? Tenk hvor mye skade 500 kilo i panikk kan påføre seg selv og omgivelsene.

– Hester er fluktdyr og svært ømfintlige for fyrverkeri. Dette kjenner hestefolk godt til, men ikke nødvendigvis folk flest. Å fyre opp fyrverkeri i nærheten av en stall er svært farlig, sier Marianne Broholm Einarsen, hesteeier og administrerende direktør i Agria Dyreforsikring. Nå ønsker hun å gjøre folk oppmerksomme på den skaden fyrverkeri kan ha på dyrene våre.

– Hver nyttårsaften blender vi alle vinduene i stallen, setter på radioen og passer på at det er minst ett menneske i stallen sammen med hestene rundt midnatt, sier hun.

De ville dyrene blir også redde

– De samme rådene gjelder også for hundeeiere. La hunden få være sammen med eier, trekk for gardiner og sett på radioen, sier Einarsen, og legger til at vi også må tenke på de ville dyrene. 

– I år kommer kanskje flere til å feire nyttår på hyttene sine. Ville dyr, som rådyr, hjort og elg, blir også livredde når det skytes opp fyrverkeri, sier hun.

Pass på julemat og giftige planter

Det er ikke bare fyrverkeri som er farlig for dyrene våre. Mange av de tingene vi tar inn i hjemmet under jule- og nyttårsfeiring er farlige for dyr, som sjokolade og andre typer godteri, fet mat og giftige planter.

– Dette er spennende for kjæledyrene, men dessverre også farlig. Pass på at dyrene ikke får i seg mat de ikke tåler, og at de ikke spiser på giftige planter, som julestjerne, sier Einarsen.

Marianne Broholm Einarsen, hesteeier og administrerende direktør i Agria Dyreforsikring – og hunden Molly. Foto: privat

Ikke gi kjæledyr i impulsgave

Einarsen påpeker at hun håper folk ikke gir kjæledyr i gave uten å ha planlagt det godt.

– Et nytt kjæledyr kan gi mange gode familieopplevelser, redusere ensomhet, gi bedre helse, både fysisk og psykisk, og øke lykkefølelsen. Et nytt kjæledyr kan også binde en familie sammen, og barn kan lære å ta omsorg og ansvar i tidlig alder, men det er viktig at anskaffelsen av dyret er planlagt, sier hun.

Derfor samarbeider Agria Dyreforsikring med Norsk Kennel Klub (NKK) slik at folk kan planlegge godt før man skaffer seg en valp.

–  Det er viktig å tenke gjennom hva slags type hund man skaffer seg, som hvilken størrelse og hvor mye aktivitet den trenger, sier hun.

Med hjerte for dyrene

Agria Dyreforsikring er et spesialistselskap som bare forsikrer dyr. Einarsen forteller at de kun ansetter folk som elsker dyr.

– Man blir veldig sårbar når man har et dyr som er skadet eller syk. Derfor skal kundene våre alltid oppleve forståelse og empati fra oss for den situasjonen de er i, sier hun, og forteller at dyrevelferd er viktig for Agria, og at de derfor gir en andel av omsetningen hvert år til forskning på dyrehelse.

En ekstra trygghet

Å forsikre dyrene handler om trygghet når uhellet er ute. Veterinærene er flinke til å hjelpe dyrene, men dessverre koster det penger, noen ganger mer penger enn vi har.

– Det er også viktig å forsikre dyret ditt tidlig. Forsikrer man hunden sin før den er fire måneder, får man en ekstra god forsikring. Når det gjelder hest, er føllet automatisk forsikret hvis mammaen er det, sier Einarsen.

Hun har også lagt merke til at flere og flere forsikrer smådyr, reptiler og huskattene sine.

– Spesielt gledelig er det å se at folk med huskatter, eller blandingskatter, har skjønt hvor viktig det er å forsikre katten. Det kan føre til at man har råd til å redde kattens liv den dagen den blir syk, i stedet for å måtte avlive den, sier hun.

– Vi blir så glade for hver eneste nye kunde vi får. Det betyr at eieren har tatt en beslutning om å ta ekstra godt vare på dyret sitt, sier hun.

Av Marte Frimand

Neste artikkel