Hjem » Våre dyr » Fyrverkeri – et hundemareritt
Hund

Fyrverkeri – et hundemareritt

Foto: Getty Images

Mens vi skåler i champagne og ønsker det nye året velkommen, er nyttårsfeiringen et stort mareritt for mange hunder. Støyen vi skaper er ikke lett for våre pelskledde venner å forstå. Stresset som oppstår på grunn av frykten for at det er noe farlig som foregår, kan gjøre stor skade.

Mange hunder opplever nyttårsfeiringen som en ekstrem påkjenning. Hvor redd hunden er for fyrverkeri varierer, men så å si alle hunder reagerer i større eller mindre grad når smellene kommer. Den naturlige reaksjonen hos hunder som blir skremt og stresset av fyrverkeri, er å forsøke å komme seg vekk fra støykilden. Noen hunder utvikler fobier og kan slite med sterke reaksjoner i flere timer etter smellet. Det gjør at verken hunden eller hundeeieren vil få en hyggelig nyttårsfeiring. Hvis panikken tar overhånd, vil enkelte hunder også forsøke å rømme. I forsøket på å komme seg ut kan hunden gjøre stor skade på seg selv og interiør. I verste fall lykkes hunden med å komme seg ut, og da kan konsekvensene bli fatale for hunden.

Tilvenning

Det finnes heldigvis gode metoder for å forberede hunden på nyttårsaften, både med tanke på forebygging og behandling av lydfobier. Det viktigste er å vende hunden til så mye som mulig fra den er valp. En ansvarlig oppdretter vil tenke på denne problemstillingen allerede fra valpene blir født. Her vil valpene gradvis bli utsatt for flere og sterkere lyder. Videre bør den nye familien overta der oppdretter sluttet, og la hunden oppleve et variert miljø som også inkluderer mange ulike lyder.

For hunder som allerede har utviklet sterk frykt eller fobi for fyrverkeri har man to muligheter. Man kan enten sette i gang behandling slik at hunden skal mestre nyttårsfeiringen på en god måte, eller man kan skjerme hunden etter beste evne på selve nyttårsaften. Medisinering kan være nyttig i noen tilfeller, men bør bare bli brukt i samråd med veterinær.

Kjetil Vataker Johansen, medierådgiver/politisk rådgiver i Norsk Kennel Klub (NKK). Foto: Foto CF Wesenberg, Kolonihaven.no

Dropp fyrverkeriet

Hunden møter nyttårsaften på best mulig måte innendørs, beskyttet mot lyd og lys fra rakettene. Problemet er at det smeller oftere enn bare på selve nyttårsaften. Både i romjulen og etter nyttårsaften kan man oppleve smell fra fyrverkeri. Det er dermed nesten umulig å gardere seg helt.

En oppfordring til alle der ute er derfor å droppe fyrverkeriet helt, men hvis man absolutt må sende opp noe, kun gjøre dette ved midnatt på selve nyttårsaften. På den måten får hundeeiere med redde hunder en mulighet til å forberede seg så godt som mulig. Godt nytt år!

Her er noen tips til hvordan du skaper en trygg nyttårsfeiring for din hund:

  • Luft hunden godt tidlig på dagen. Ikke ha hunden løs.
  • Lag et «gjemmested» til hunden på et kjent sted hvor den kan føle seg sikker.
  • Hold deg innendørs sammen med hunden. Gjerne med musikk i bakgrunnen, slik at lydene utenfra blir mindre fremtredende.
  • Bruk tid sammen med hunden. Hold kontakten, og sørg for å holde hunden distrahert ved å for eksempel leke med den.
  • Det er viktig å selv ignorere smellene, og opptre normalt overfor hunden. Det er lov å trøste, men ikke påføre hunden ytterligere stress.
  • Unngå bruk av fyrverker, eller begrens bruken til tiden rundt midnatt på selve nyttårsaften. Hold hunden innendørs i timene før og etter midnatt.

Av Kjetil Vataker Johansen

Neste artikkel