Hjem » Våre dyr » Dyrevelferd i verdensklasse
Sponset

En veterinær er ikke bare en lege som behandler dyret ditt, men også en fagperson som har utstrakt kunnskap om hvordan potensielle smittsomme sykdommer mellom dyr og mennesker skal takles.

Sommeren 2020 får veterinærmiljøet i Norge de mest moderne fasilitetene innen veterinærmedisin i Europa. Nybygget på Ås får en egen infeksjonsavdeling adskilt fra resten av klinikken, slik at dyr kan holdes helt fra hverandre ved smittsomme sykdommer.

Blodig hundediaré

I høst opplevde mange hundeeiere landet over et alvorlig sykdomsutbrudd hvor mange hunder fikk oppkast og blodig diaré. Thea Menne Scheide er veterinærstudent og opplevde sykdommen på nært hold i studiene på Veterinærhøgskolen.

– Når vi får slike utbrudd, så blir det fokus på slike sykdommer i forelesninger og interessen for veterinærmedisin øker i samfunnet. Foreleserne våre er jo de som faktisk jobber på klinikkene og i laboratoriene, så vi får førstehåndskjennskap til hvordan det hele utvikler seg.

Engasjerte forelesere og lærevillige studenter

– Nå har jeg gått på veterinærhøgskolen i snart tre år og trives veldig godt. Miljøet for læring er helt fantastisk, og man føler seg prioritert som student. Folk er oppriktig interessert i å lære, og foreleserne er veldig opptatt av at vi skal få en grunnleggende forståelse for faget og en nysgjerrighet for å lære videre, sier Thea.

Thea Menne Scheide

Thea Menne Scheide

Veterinærstudent

Sammensveiset gjeng

Thea skryter også av studentmiljøet.

– Vi er en sammensveiset liten gjeng på under 500 elever som kjenner hverandre på tvers av kull. Det å kjenne mange gode kollegaer er utrolig viktig når vi kommer ut i arbeidslivet der mange jobber alene. Det nettverket vi bygger som studenter er derfor viktig, sier hun.

Lange tradisjoner

Til våren starter flyttingen av veterinærhøgskolen fra Adamstuen i Oslo til NMBU i Ås. Studentene vil være på plass fra neste høst; i august 2020.

–  Det blir litt trist å forlate Adamstuen fordi det er et sted det er knyttet utrolig mange tradisjoner og minner til. Samtidig har studentmassen vokst så mye at det ikke lenger er plass til oss i byggene som en gang i tiden var dimensjonert for 10-20 studenter i hver klasse, sier hun. Nå er vi 70.

Veterinærhøgskolen til Ås sommeren 2020

Thea mener studentenes viktigste oppgave i flytteprosessen blir å bevare tradisjonene til skolen og videreføre disse på en god måte. Dette vil legge til rette for at framtidige generasjoner veterinærstudenter blir like sammensveiset som dagens.

– Studenter som gikk sammen her for 40 år siden, møtes fortsatt årlig.

Hun ser likevel frem til å komme på plass i nye undervisningslokaler på Ås der studenter og forelesere får bedre arbeidsvilkår. Der vil de også få de nyeste hjelpemidlene tilgjengelig, som vil legge til rette for enda mer god læring.

– De nye fasilitetene på Ås er i en helt annen liga enn de vi har tilgjengelig i dag, og det blir en helt ny verden når vi får tilgang til topp moderne utstyr og instrumenter. Her på Adamstuen har vi mange mindre bygg som er kommet til etterhvert, og jeg tror det faglige miljøet vil få et stort løft når vi får samlet all kunnskapen fra alle fagområder i ett og samme bygg, sier hun.

– Vi i studentmiljøet her ser også fram til et fagmiljø på Ås som er stort og mangfoldig som gir muligheter for å dra nytte av tverrfaglig kunnskap på tvers av fakulteter.

Fokus: smittevern

Hundesykdommen ble håndtert godt på Adamstuen, tross de eldre lokalene.

– Smittevernhensyn overfor oss studenter ble godt ivaretatt, blant annet fordi riktige valg ble tatt og kommunikasjonen mellom smådyrklinikken og studentene var god, forsikrer Thea.

Forskjellen på håndtering av et smittsomt utbrudd i det nye bygget og i lokalene på Adamstuen i dag, er at planleggingen av bygget har vært grundig og preget av en helhetstenkning som gir særdeles praktiske og sikre løsninger.

– Det gikk veldig bra i våre gamle lokaler også, men det var naturligvis mer ressurskrevende, understreker Thea.

Nytt dyresykehus rustet til det meste

I de nye lokalene på Ås er alt tilrettelagt for å takle sykdomsutbrudd av et stort omfang.

– Vi er der rusta til å takle enda verre utbrudd enn det vi nettopp har vært gjennom.

Det er stort fokus på håndtering av potensielt smittsomme dyr. Egne avdelinger kan derfor isoleres helt, stenges av, gasses og steriliseres.

– Det man er mest redd for er jo sykdommer som smitter mellom dyr og mennesker, og det nye bygget er utformet med tanke på å takle det meste av farlige sykdommer som kan oppstå, avslutter en engasjert Thea.

Alt tyder på at dyreeiere, ikke bare i Ås og omegn, men faktisk i hele landet, kan glede seg til å få et tipp topp moderne sykehus til små og store dyr; et dyresykehus som er rustet til å takle alvorlige sykdomsutbrudd, og der det vil være mulig å forske på disse sykdommene.  

Av Katrine Andreassen

Neste artikkel