Skip to main content
Hjem » Snart voksen » Ekstra interessant kandidat på grunn av utenlandserfaring
Snart voksen

Ekstra interessant kandidat på grunn av utenlandserfaring

Da Karin Schiøtz (24) var ferdig på Ullern videregående ville hun ut i verden for å studere og lære språk. Etter fire år i forskjellige land både i Sør-Amerika og Europa ble hun en ettertraktet kandidat på arbeidsmarkedet. 

– Flere ganger har jeg fått høre at jeg har skilt meg ut fordi jeg har en annerledes bakgrunn, smiler Karin da vi spør henne om utenlandsoppholdene har gitt henne noen fortrinn som jobbsøker.

Da hun var ferdig med videregående ønsket hun å lære spansk, og da falt valget på Argentina. Der lærte hun språket og hadde studier innen samfunnsansvar. Det var etter dette studiet hun forsto at hun ville arbeide med klima og miljø som fagfelt, men mer om det senere.

Ville ha mer internasjonal erfaring

– Etter et år i Argentina var jeg fortsatt reiselysten. Samtidig ville jeg gjerne ta en bachelor i økonomi og administrasjon. Da fant jeg frem til den franske businesskolen ESCP Europe, som har campuser i forskjellige storbyer i Europa. Bachelorstudiet varte i tre år, det første året bodde og studerte jeg i Madrid, det neste i London og det siste i Berlin, forsetter hun.

Det fine med nettopp dette studiet var at hele klassen hennes flyttet rundt, så selv om hun bodde i flere ulike land var det med de samme studievennene.

– Det var en stor fordel, og noe av det jeg likte ekstra godt med denne skolen.

Aldri alene

Mange er redde for å reise ut i verden på egenhånd, og blir litt skremt av å skulle klare seg alene i et fremmed land med fremmed språk og fremmed kultur:

– Det skjønner jeg, men da har du for eksempel medlemsorganisasjonen ANSA for utenlandsstudenter. For det første kan de hjelpe deg og gi veiledning her hjemme, for eksempel om hvor du kan studere, men de har også mange studentarrangementer over hele verden. Så hvis du blir medlem og benytter deg av dette så reiser du egentlig aldri helt alene, forklarer Karin.

Utenfor komfortsonen

Karin forteller også at det å reise ut på egenhånd har lært henne å stå på egne ben og å gjøre selvstendige valg.

– Det betyr også at du må tørre å være litt utenfor komfortsonen, og noen ganger kan det være litt ubehagelig, men jeg har alltid tenkt at det vil jeg også lære noe av. Så har du jo kulturelle forskjeller også da. I Spania så nok de andre studentene på meg som en litt gjerrig person i begynnelsen da jeg kom på vorspiel og hadde kjøpt drikkevarer som jeg skulle drikke selv. Jeg ante jo ikke at det var vanlig at man kjøpte inn til festen og delte. Men det vet jeg nå, ler hun.

Fikk drømmejobben

Nå er det et år siden Karin tok siste eksamen og fikk bacheloren sin, og bare noen måneder etter fikk hun jobben hun drømte om:

– Jeg ville gjerne jobbe med noe som var klimarelatert og nå jobber jeg som klimakonsulent i selskapet CEMAsys. Der hjelper vi kundene våre blant annet med bærekraftsrapportering, utslippsberegning og sertifiseringer, og det er bra.

– Mitt råd til andre som har litt lyst til å reise ut, er å ta sjansen og gjøre det. Men ta gjerne dine egne valg og ikke gjør nødvendigvis akkurat det samme som kameraten eller venninnen din, for da blir nok valget du tar mest riktig, sier hun til slutt.

7 tips hvis du vurderer å studere i utlandet

  1. Finn hvilket studieland som du ønsker å studere i
  2. Finn riktig skole for deg, etter du har bestemt deg for hvilket land du ønsker å dra til, er det på tide å finne aktuelle skoler du kan gå på. Google er god til mye, men til å finne skoler, universiteter og læresteder er det heller landets egne utdanningssøkemotorer du bør bruke
  3. Undersøk opptakskravene og om du er kvalifisert til å søke
  4. Finn ut hvordan du søker
  5. Pass på at du rekker søknadsfristen
  6. Sjekk at studiet godkjennes i Norge etter endt utdanning. Eksempel på yrker som krever autorisasjon eller godkjenning er advokatyrket, lege, psykolog og veterinær. Eksempel på yrker som ikke krever spesiell godkjenning er blant annet økonom, samfunnsviter, journalist og hudpleier
  7. Undersøk hvilke støttemuligheter som Statens Lånekasse har for akkurat ditt aktuelle studium

Kilde: ANSA

Av Tom Backe

Next article