Hjem » Festivalguiden » Tiltak for en grønnere festivalopplevelse
festival

Tiltak for en grønnere festivalopplevelse

Øyafestivalen
Øyafestivalen
Foto: Helge Brekke

I 2002 satt Øya seg et hårete mål om å bli en av verdens mest miljøvennlige festivaler. Fossilfri, plantebasert og sirkulær er tre nøkkelord Øya jobber aktivt for å nå. Vi har tatt en prat med Jonas Prangerød og Birgitte Mandelid om festivalen og hva de gjør for å ta hensyn til miljøet.

1. Hvem er dere, og hva jobber dere med på Øya?

– Vi er Jonas Prangerød, pressesjef, og Birgitte Mandelid, program- og markedssjef. Sammen dekker vi to det meste av festivalens kommunikasjon ut. Til miljøspørsmålene har vi trukket inn en ekspert, nemlig festivalens miljøsjef Ingrid Kleiva Møller.

2. Gratulerer med jubileum! Dere fyller jo 20 år i juni, og vi regner med at det blir en feiring av dette?

– Vi jobber i disse dager med en markering av jubileet onsdag 26. juni. Få detaljer er foreløpig klare, men det blir garantert noen liveartister og en stor fest – både for ansatte og for publikum. Vi har vært opptatt av å ikke være for tilbakeskuende – selv om vi feirer de 20 årene som har vært, prøver vi også å se fremover. Feiringen blir en blanding av gammelt og nytt, stort og smått, akkurat som på selve festivalen. Og apropos, vi skal selvsagt markere jubileet i Tøyenparken også, men har ikke helt spikret form og innhold. Får si som vi pleier: følg med!

3. Mange festivaler i Norge, inkludert dere, har miljøarbeid som en viktig del av identiteten. Hva betyr dette?

– For å jobbe mot målet om å bli en av verdens mest miljøvennlige festivaler, innebærer dette å se på alle deler av festivalen; avfallshåndtering, mat, transport og energi, og alt fra plastfri matservering til fossilfri anleggsplass. Vi kartlegger miljøbelastningen vår, og jobber året rundt med å finne stadig mer miljøvennlige løsninger for festivalen.

– Det er flere grunner til dette. I 2019 bør bærekraft sitte i ryggraden til alle bedrifter. Business as usual finnes ikke lenger, vi må alle gjøre vårt for å skape en mer bærekraftig verden. Festivaler har også en unik mulighet til å vise fram de gode miljøløsningene til et stort publikum, for en festival er som en liten by. I løpet av noen uker i august er Øyafestivalen en mellomstor, norsk by med 20.000 innbyggere, med kontorbygg, veier, toaletter, restauranter, politibetjenter, belysning, barer, bibliotek, renovasjon, natur, kultur, sykkelparkeringer, butikker og møteplasser. Dette gjør oss til en ypperlig pilotarena for å teste innovativ teknologi og nye, bærekraftige løsninger. Vi håper å inspirere publikum til å ta grønnere valg i hverdagen – og bruke Tøyenparken til å teste ut morgendagens teknologi.

4. Hvilken plass får miljøet på jubileet? 

– Vi feirer, men skal også på det feltet benytte anledningen til å løfte blikket og skue inn i fremtiden: Hvordan er verden om 20 år? Hvilke liv lever vi? Og hvilke grep må vi ta i dag for å leve i en bærekraftig verden i 2040? Vi tror morgendagens festival vil være definert av tre ord: fossilfri, plantebasert, sirkulær – og det jobber vi aktivt for. Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019, og Øyafestivalen er en av samarbeidspartnerne der. Det er vi veldig stolte av, og håper vi kan bidra med vårt til at Oslo blir en grønnere by.

Av redaksjonen

Neste artikkel