Hjem » Valentine's day » Oppfordrer jenter til å fri på Valentine’s Day
Bryllup

Oppfordrer jenter til å fri på Valentine’s Day

Mona Grudt
Mona Grudt
Foto: Lasse Berre

Ikke gå rundt og vent på at han skal fri. Gjør det selv. Dette er Mona Grudts klare oppfordring foran årets Valentine’s Day.

– Jeg syns vi skal være såpass likestilte at vi jenter også kan fri, sier Mona Grudt og kommer dermed med en klar oppfordring til alle forelskede jenter der ute

– Hvis du går rundt og tenker at, guri meg, jeg kunne egentlig tenke meg å gifte meg. Hvis du venter på at han skal fri, og syns det hadde vært veldig hyggelig med et frieri akkurat på Valentine’s Day, ja, da syns jeg du skal gjøre selv, sier Mona Grudt.

Stikk fingeren i jorda

Grudt har jobbet med bryllup på alle tenkelige måter de siste 20 årene, både som bryllupsplanlegger, redaktør for magasinet «Ditt bryllup», forfatter av bryllupsbok, vigsler og nå som YoTuber med kanalen «Bryllupskanalen med Mona Grudt». Selv er hun tilhenger av det enkle og jordnære frieriet.

– Man må ikke tenke for ambisiøst og stort. Man trenger ikke leie inn helikopter og ha stjerner og fyrverkeri. Selve frieriet er en så stor kjærlighetserklæring i seg selv at det er nok bare å spørre. Senk forventningene og stikk fingeren i jorda, sier Grudt.

Valentinkortet er det viktigste

Mona Grudt har et veldig nært forhold til Valentine’s Day. Hun bodde nemlig i USA i seks år fra hun var 19 år.

– Da jeg flyttet dit, hadde jeg knapt hørt om Valentine’s. I begynnelsen hadde jeg ikke kjæreste, og jeg husker jeg fikk kort fra et par gutter jeg kjente. Det syns jeg var veldig spennende, sier hun og legger til at valentinkortet er noe som står veldig sterkt hos henne.

– I USA er kortet det viktigste på valentinsdagen. Det handler om å sette ord på følelser og fortelle noen at man er glad i dem, sier Grudt.

Den kjipe skilsmissen

Frieri og bryllup er både romantisk og fantastisk, men dessverre viser statistikken at flere skiller seg. Hva tenker bryllupseksperten om det?

– Jeg tror det handler om at vi er mer likestilte. Tidligere var det mye vanskeligere for damer å skille seg, da hun ofte var økonomisk avhengig av mannen. I tillegg lever vi i dag i en hektisk hverdag der vi stiller store krav til både oss selv og til partneren. Mange går på noen smeller. Da blir det fort noen gnisninger i parforholdet også, sier Grudt og legger til at hun tror mange sliter spesielt i småbarnsfasen.

– Vi er slitne da, kanskje helt utslitt. Og uansett hvor likestilte vi er i dag, er vi ikke det når det kommer til foreldreskap. Det er vi damer som føder barna, og det er annerledes å være mor enn far, spesielt det første året, sier Grudt.

Husk å smile

– Men Mona Grudt, hva er dine beste råd for å ta vare på forholdet i hverdagen, og kanskje unngå skilsmisse?

– Ikke forvent at partneren skal være perfekt. Ha dialog. Unn hverandre tid for dere selv. Vær raus og støtt hverandre. Stikk hull på boblene tidlig, så det ikke bygger seg opp. Allier dere med en barnevakt og sett av tid til å være kjærester. Gi hverandre rom og trygghet til å være dere selv. Tør å vise at du har svake sider. Ikke vær redd for å ha egne meninger, og ha evne til å tilgi. Ha respekt for hverandre, gi hverandre komplimenter og smil til hverandre hver dag, sier Grudt på både inn- og utpust. Dette kan hun.

Av Marte Frimand

Neste artikkel